( Video) Cununa de pe Someş, la vârsta de Aur. Gala folclorului la 50 de ani ai renumitului ansamblu profesionist bistriţean

Momente unice pe scena Palatului Culturii la marcarea a 50 de ani de la apariţia Ansamblului ce avea să scrie istorie nu doar la Bistriţa, ci pe întreg mapamondul.
Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someş” se află la vârsta de Aur. Sunt zeci de ani în care „Cununa de pe Someş” a devenit un brand ce a contribuit la promovarea, dezvoltarea şi perpetuarea folclorului românesc în ţară şi străinătate.
Iată și certificatul de naștere al prestigiosului ansamblu : „Întâmplatu-s-a în Anul Domnului unamienouăsuteșaizecișiopt de la Cristos, nașterea fericită a celui mai hăruit și dăruit de Domnul pe acest plai românesc, a copilului minune „Cununa de pe Someș” ce de la naștere dansează mereu și cântă sub domnia curajoasă a dinastiei BOTOȘ Corneliu și Elvira.
Autentificat să colinde toate țările și mările pământului, pruncului cu numele „Cununa de pe Someș” i-a fost hărăzit să umple de bucurie inimile de pretutindeni ale celor ce l-au văzut și ascultat.
Moștenind de la bunii și străbunii săi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, în cânt și joc, copilul minune întinerea mereu, ca sol al spiritualității neamului românesc a cărui faimă sporind-o în cele patru zări.
Fie-i veșnică tinerețea, întru mulți ani!”
Şi viaţa ansamblului este una de basn. Începând cu anul 2017, Ansamblul „Cununa de pe Someş” a devenit profesionist, gir al calităţii artiştilor ce de 50 de ani au prezentat pe scenele naţionale şi internaţionale momente de înaltă virtuozitate, prilej pentru publicul spectator de a se întâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular, nu doar din Bistriţa-Năsăud ci din întreg arealul românesc. Dansatorii, soliştii vocali şi orchestra oglindesc frumuseţea vetrei străbune în fiecare cântec, joc, dar şi prin portul străbun, toate altoite pe autenticitate, ce se întorc, fremătând de înţelesuri, spre publicul care se bucură de fiecare dată când bistriţenii evoluează pe scenă.
Evenimentul aniversar a debutat în regia managerului institutuţiei, dr. Dorel Cosma, într-un mod cu totul aparte, în sala de spectacole, acolo unde de-a lungul timpului artiştii de la „Cununa” au trăit momente unice, prin prezenţa generaţiei actuale de artişti profesionişti care a dat mâna simbolic cu generaţiile trecute, purtând cu toţii la gât eşarfe cu sigla ansamblului şi cântând Imnul Cununii.
Apoi, directorul ansamblului, Dorel Cosma, a urat un bun venit tuturor spectatorilor, „Cununei” de ieri, „Cununei” de azi şi celui viitor. „Urez bune venit unei familii de 50 de ani, o familie care de-a lungul timpului a dus în diverse colţuri ale lumii frumosul artistic, dansul popular, muzica populară, costumul, ducând odată cu ei mesajul de prietenie, de frumuseţe a tot ce înseamnă românesc. Ce poate fi mai frumos ca astăzi, la 50 de ani, la semicentenar, să marcăm şi Centenarul României. Din tot sufletul, trăiască România! 50 de ani de activitate neîntreruptă, 50 de ani simbolul „Cununii” a circulat peste tot. N-a fost uşor, n-a fost simplu. Este lângă noi doamna „Cununii de pe Someş”, Elvira Botoş, dirijorul, coregraful ansamblului care, alături de soţul domniei sale, Corneliu Botoş, au pus bazele „Cununii de pe Someş”. Avem un sprijin deosebit în primarul nostru, în domnul Ovidiu Teodor Creţu. Cu sprijinul domniei sale şi al Consiliului Local, începând de anul trecut, „Cununa de pe Someş” a păşit în rândul ansamblurilor profesioniste. În anul 1968 se pregătea prima deplasare în Franţa, deplasare care s-a realizat cu greu, în condiţiile vremii, un turneu de mare excepţie despre care ziarele vremii au vorbit şi vorbesc şi astăzi. Acum, la aniversarea a 50 de ani, Ansamblul „Cununa de pe Someş” a realizat primul turneu în calitate de ansamblu profesionist în oraşele înfrăţite, unde, la fel, presa vremii vorbeşte”.
În mesajul transmis colegilor de ansamblu, primarul Ovidiu Creţu a menţionat că la astfel de ocazii, de obicei, se oferă diplome aniversare sau plachete, însă el a preferat să ofere un tablou al generaţiilor de până la 50 de ani, care să fie expus la Palatul Culturii, acesta sintetizând ceea ce a însemnat Ansamblul „Cununa de pe Someş” de-a lungul a jumătate de secol.
„În 1968 a avut loc reorganizarea administrativ-teritorială a României, atunci a fost înfiinţat judeţul Bistriţa-Năsăud, Bistriţa a devenit reşedinţă de judeţ şi era firesc să aibă o formaţie profesionistă care să o reprezinte. Regretatul Alexandru Misiuga, împreună cu alţi oameni importanţi au hotărât să înfiinţeze Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş”. S-au coagulat tineri şi mai puţin tineri la vremea respectivă şi au reuşit să facă într-un timp foarte scurt, într-un an de zile, cu artişti amatori, un ansamblu care va câştiga marele premiu la festivalul din Franţa. A fost un efort deosebit, dar a fost ambiţia unor oameni de a dezvolta în capitala noului judeţ un lucru important. De-a lungul timpului s-au perindat foarte-foarte mulţi tineri, aş putea spune sute sau poate chiar mii. Au venit unii după mirajul străinătăţii. Unii dintre ei au rămas în străinătate, alţii sunt aici, acasă. Cei care au simţit româneşte, care au simţit folclorul românesc, cei care au fost capabili să-l înţeleagă şi să-l reproducă au rămas mulţi ani aici şi cele mai frumoase clipe din viaţa lor s-au petrecut pe această scenă, în sala de repetiţii sau în spectacolele date în judeţ, în ţară sau în toată lumea. Tuturor acestora le aduc un cuvânt de mulţumire”, a transmis primarul Ovidiu Creţu.
Primarul Bistriţei le-a cerut spectatorilor să păstreze un moment de reculegere în memoria celor care au trecut calea veşniciei, printre aceştia numărându-se Alexandru Misiuga sau Corneliu Botoş.
„Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi şi ne străduim cei de astăzi să ne ridicăm la nivelul celor care au fost înainte. Tinerii de astăzi nu sunt cei de acum 30 de ani au şi alte posibilităţi, alte orizonturi şi atunci, pentru că nu aveam voie şi trecutul nu ne lăsa să facem un pas în spate, am analizat posibilitatea de a face un ansamblu profesionist. Nu a fost uşor. Am dat undă verde Palatului Culturii. Cu eforturi, au coagulat aceşti tineri şi s-a înfiinţat ansamblul profesionist. Transmitem mai departe spre viitorime o nestemată a culturii din Bistriţa, din Bistriţa-Năsăud şi din România”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
Primarul Creţu a oferit „Insigna de aur a municipiului Bistriţa”, cea mai înaltă distincţie a burgului nostru, pentru activitatea de 65 de ani pe scena Casei de Cultură şi 45 de ani ca dirijor al orchestrei Ansamblului „Cununa de pe Someş”, pentru „transmiterea cu talent şi dăruire a folclorului românesc către zeci de mii de spectatori din toată lumea, pentru instruirea şi promovarea a zeci de generaţii de interpreţi vocali sau instrumentali ai cântecului popular românesc” doamnei Elvira Botoş. „Fără astfel de oameni de înaltă calitate precum Corneliu Botoş – care a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa – şi Elvira Botoş, „Cununa de pe Someş” nu ar fi putut rezista. Vă mulţumesc tuturor. Domnule director, vă urez succes, vă felicit pentru ceea ce aţi realizat”, a concluzionat primarul Bistriţei.
Cuvinte deosebite la adresa ansamblului a avut şi prof. Nicolae Gălăţean, care a condus destinele instituţiei imediat după înfiinţarea ansamblului. A urmat un adevărat regal folcloric, după cum au spus invitaţii din sala arhiplină a Palatului Culturii. Orchestra profesionistă, condusă de dirijorul Alexandru Demeter, şi-a demonstrat virtuozitatea prin piese deosebite, pe lângă suitele orchestrale din zona noastră, amintind aici „Ciocârlia”, aplaudată la scenă deschisă. Este, de altfel, prima apariţie în formulă întreagă a orchestrei care, după cum au spus specialiştii prezenţi în sală, poate sta cu fruntea sus în rândul orchestrelor din ţară.
În premieră, am urmărit şi noi concepţii coregrafice în viziunea maestrului coregraf Teodor Puşcaş, celebrul „Căluş oltenesc” fiind senzaţia serii. Artiştii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anamaria Marti, Anton Todică, Teodora Simionca şi Cornelia Hoha au adus cântece specifice zonei noastre, dar şi din folclorul internaţional. Să nu uităm faptul că, în momentul de faţă, ca un adevărat ansamblu profesionist, „Cununa” îşi creşte şi mlădiţe, „Cununiţa”, coordonată de tânărul coregraf Paul Munteanu, fiind şi ea admirată pe scenă.
Au participat la bucuria aniversării generaţii de dansatori ( mulţi dintre ei nume sonore în administraţie), vicepreşedintele IGF, francezul Nicholas Charlety, artiştii Cornelia Ardelean, Domnica Dologa, Ioan Lazăr, presonalităţi ale vieţii publice, cu toţii transmiţând mesaje de felicitare, cu împliniri, cu evoluţii artistice răsplătite cu mii de aplauze.
Azi vorbim de un ansamblu profesionist cu 16 instrumentiști, 10 perechi dansatori, 6 soliști. Un nou pas pentru ansambul cu o impresionantă foaie de parcurs: București, Roma, Paris, Marsilia, Nisa, Viena, Aixen, Veneția, Napoli, Atena, Palermo, Budapesta, Berlin, Praga, Copenhaga, Stockholm, Göteborg, Bengazi, Tripoli, Milano, Padova, Verona, Harbon, Toulouse, Lisabona, Genova, Belgrad, Nürnberg, Frankfurt pe Main, Aachen, München, Cracovia, Brno, Sofia, Gröningen, Istanbul, Tel Aviv, Haifa, Ierusalim, Akko, Madrid, Barcelona, Valencia, San Giovanni Rotondo, Bergamo, Voiron, Karditsa, Qurense, Porto, Limasol, Razgrad, Amman, Gran Canare, Cairo, Ciudad de Mexico, New York, New Jersy, Boston s.a.
„La mulți ani – Cununa de pe Someș ”
https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/371412343404155/?__xts_...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5