Viața ca o liturghie – la Galații Bistriței. Dar în luna lui florar!

            Duminică Întâi mai, Primăria comunei Galații Bistriței cu sprijinul Biroului de Conservare, Cercetare, Protejare și Promovare a Culturii Tradiționale  și Multimedia al  Centrului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud a organizat, în căminul Cultural din Galați (inaugurat cu această ocazie după o renovare completă), o manifestare culturală complexă în care muzica și dansul popular s-au împletit armonios cu o lansare de carte, cu momente coregrafice, cu scene memorabile de teatru și chiar cu un înălțător moment de muzică clasică. Vrednicul de laudă Vasile Mihai Vermeșan, primarul comunei, Nicu Corci, coregraful și directorul ’’Cununii de Sânziene’’ (un Ansamblu folcloric cu renume deja) și etnografa Emilia Bumb au oferit publicului, care  a umplut sala, momente memorabile. Prezentarea selectă a spectacolului a fost asigurată de către Emilia Bumb, un suflet ca o flacără caldă, liniștitoare, iar pe alocuri de către profesoara Cristina Stăucean prezentă alături de elevii, de artiștii ei!

         Suita de dansuri populare concepută ca un tablou coregrafic echilibrat, în care tânăra balerină Emeșe Ferenczi a plutit pe scenă ca un vis, a fost urmată de un admirabil moment de muzică clasică, oferit la vioara sa (fermecată deja) de către eleva Mădălina Alis Cătinean( cu origini paterne din...Ocnița!). Teatrul nescris ’’Constantin Iugan’’ din comuna Șanț ne-a oferit momente memorabile din spiritualitatea satului românesc, satul care, iată, în ciuda...apostolilor mondializării și a misionarilor birocrației reci, înecată în cifre și socoteli încîlcite – continuă să reziste cu înverșunare, promovând o spiritualitate care zidește și unește oamenii în jurul Altarului Tradițiilor și a Credinței străbune. Așa am văzut, așa am simțit, așa scriu!

         Pe scena căminului au urcat apoi tineri talentați cu cântecele lor deosebite din ale căror versuri înflorește bucuria, încrederea și speranța: Oana Ilie, Violeta Cristina Encean și Roberta Rebrișorea- eleve ale Școlii Populare de Arte Bistrita, apoi Andreea Ursachi și Cristian Moldovan – elevi ai Liceului de muzică ’’Tudor Jarda’’ din Bistrița – toți coordonați în ultimii ani de admirabilul lor mentor, profesoara Cristina Stăucean.

       Cununa grâului din Ocnița și-a trimis și ea reprezentanții săi la marea sărbătoare a locuitorilor comunei Galații Bistriței. Mădălina Oltean și Iulia Roxana Horga au prefețat cu cîntecele lor minunate intrarea în scenă a Corneliei – Cornelia Ardelean Archiudean, prezentă cu un recital emoționant în care ne-am reîntâlnit cu satul românesc de altădată, minunatul și de neuitatul sat al copilăriei Corneliei și al...nostru al tuturor!

      Manifestarea de la Galați s-a desfășurat sub genericul(sub titlul de fapt!) – ’’DAR ÎN LUNA LUI FLORAR’’ pentru că, alături de darurile minunate menționate deja, Nicu Corci, omul admirabil îndrăgostit de tot ceea ce este frumos și cu precădere de dans și de ...Poezie, ne-a oferit cartea de versuri ’’A început cu o Liturghie’’ prezentată publicului de părintele parof Liviuț Tătar de la Dipșa. Cartea lui Nicu Corci, în fapt o pledoarie în versuri pentru cele trainice din inima omului – iubire, speranță și credință – ne revelat un suflet bun, cald, simțitor, dispus la jertfă, îndrăgostit iremediabil de oameni și de Dumnezeu.

      La Galații Bistriței, un edil, un ales al oamenilor din comună, iată, nu are astâmpăr, găsește fonduri, caută normalitatea zi de zi, se pune în slujba celor care l-au ales cu inima, cu sufletul și mai ales cu FAPTA sa! Pentru că, nu-i așa, se poate și fără...mofturile astea: folclor, spectacol, cultură...

                Da, mi-au spus în cor cei trei...corifei ai admirabilei manifestări culturale de la Galați, Vasile, Nicu și Emilia, se poate și fără...astea, însă viața este mai frumoasă  CU ASTEA, iar noi devenim și ne simțim mai buni, mai împreună mai...oameni cu ASTEA!  Cu aceste gânduri am plecat din Galații Bistriței, mulțumind Domnului pentru o așa zi frumoasă...

    Cronicar(deci ziarist de modă veche) Florentin Archiudean

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5