Vacanță în pridvorul Bisericii la Dumbrăveni. 70 de copii au avut parte de zile de poveste

Ioana Mărginean

70 de copii și tineri din Parohia Ortodoxă Dumbrăveni (Beclean) au petrecut câteva zile speciale de vacanță. Părintele paroh Leon Drăgan și soția sa, Ioana, le-au pregătit câteva surprize memorabile.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni, județul Bistrița Năsăud a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii".

            Aceasta a avut loc în perioada 18,19 august și a fost dedicată copiilor  de toate vârstele, participând 70 de copilași și tineri din parohie. Activitățile s-au desfășurat sub coordonarea părintelui paroh Leon Drăgan și a doamnei preotese Ioana iar obiectivul principal urmărit în această tabără a fost acela de a îmbina activitățile duhovnicești cu cele educative și de a-i apropia pe copii de Dumnezeu.

Tabăra Vacanță în pridvorul bisericii și-a propus să creeze un mediu în care copiii și tinerii să poată trăi credința creștin-ortodoxă prin relaționarea cu Dumnezeu, dar și cu cei din jur”, a explicat preotul paroh Leon Drăgan. 

Rugăciunile de dimineață și seară, Sfânta Liturghie din ultima zi a taberei și atelierul „Întreabă Preotul” au fost prilejuri perfecte de a experimenta credința. „Au fost, totodată, ocazii de cunoaștere aprofundată a sinelui și a celorlalți. În tabără nu doar că i-am distrat pe copii, dar i-am și implicat în activități.

Fiecare activitate i-a provocat pe cei mici să deprindă abilități noi. Să le îmbunătățească pe cele vechi. Să învețe mai mult despre ei înșiși și despre propriul potențial”, a precizat preotul Leon Drăgan.

Seminarul de nutriție și sănătate a fost coordonat de Dr. Gabriela Toderel, având ca obiectiv  reducerea prevalenței obezității în rândul copiilor, îmbunătățirea stării de nutriție și sănătate pe termen lung, printr-un program național de educație și dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viață.

Implicarea copilului în pregătirea mesei și includerea acestuia în mesele familiei sunt experiențe pozitive pe care ar trebui să le valorificăm.” A punctat Gabriela.

Profesoara Drd. Alexandra Salvan s-a ocupat de pictura pe lemn și ghips. Profesoara le-a dezvăluit copiilor care sunt algoritmii de realizare a icoanelor pe lemn și cum se pregătesc acestea pentru expoziție. 

    Atelierul de metanii, lănțișoare și brățări a fost coordonat de prof. Manu Pop si voluntarele acesteia. Copii au învățat tehnicile, executarea şiragului, depănarea firelor pentru lucru şi împărţirea lor, precum şi încheierea metanierului cu adăugarea crucii, a canafului şi a boabelor.

Seminarul și Activitățile Armatei Române a fost susținut de colonelul Dumitru Buda.  Acesta le-a vorbit despre dragostea de țară, patriotism și care sunt pașii pentru a putea sluji țării.

Patriotismul este un sentiment de dragoste şi devotament faţă de ţara şi poporul din care facem parte. Fiecare cetăţean este conştient de apartenenţa sa la o naţiune, aşa cum aparţine unei familii, tot aşa aparţine unei naţiuni distincte, determinată prin limbă, credinţă, istorie şi alte însuşiri specifice. Aceste noţiuni se reflectă ca însuşiri sufleteşti şi le putem observa prin comportamentul şi convingerea fiecărui om, fiind expresia unor sentimente.” A explicat colonelul Buda.

Cursul ”Micul Cofetar” a fost susținut de Patiserul Mirabela Drăgan. Cu toții au văzut cum se realizează un tort, și au ajutat la ornarea lor, și-au facut cheesecake la pahar, salam de biscuiți și propria prajitură. Toate acestea le-au putut savura, le-au dus acasă iar torturile au fost împărțite duminică la biserică.

Concursul Exatlon și Fotbal a fost coordonar de Pr. Drăgan Leon, copii fiind foarte încântați de aceste jocuri distractive.

Jocurile de cunoaștere, de mișcare, dezvoltare personală au fost conduse de Luiza și Maria Pop și au adus multe zâmbete pe fețele copiilor. Nu a lipsit din peisaj nici toboganul gonflabil și vata pe băț oferite de Tobolino. Au avut parte de mese copioase, deserturi și multe bunătăți.

„Ne-am dorit, prin această tabără, să îmbinăm activitățile duhovnicești cu cele educative. Și să-i  apropiem pe copii de Dumnezeu. Să le oferim copiilor o experiență vie a relației lor cu Dumnezeu și cu semenii. Într-un mediu natural, recreativ, educativ și în spiritul credinței ortodoxe”, a transmis preoteasa Ioana Drăgan.

La finalul taberei a fost organizat un spectaculos foc de tabară, copii cântând și dansând în jurul lui.

A fost o experiență inedită pentru toți copiii. Și o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Ne-am făcut noi prieteni și ne-am bucurat de frumusețile naturii. Cel mai mult mi-a plăcut cursul de metanii, brățări și lănțișoare. Și cursul Armatei Române a fost interesant, am aflat cum să ne descurcăm în situațiile de urgență. Și, de asemenea, ne-a ajutat să dezvoltăm compasiunea și să înțelegem valoarea unei vieți. Am fost încântați să ne pictăm propria noastră icoană și să o ducem acasă. Mulțumim părintelui și doamnei preotese! Atelierele și taberele pe care le organizează sunt cele mai frumoase evenimente din satul nostru”, a mărturisit Adina, una dintre elevele participante la tabără.

Părintele Leon Drăgan a transmis mulțumiri și recunoștință tuturor celor care au ajutat și coordonat atelierele în tabăra Vacanța în pridvorul bisericii.

Mulțumim tuturor cadrelor didactice implicate care ne-au ajutat, tuturor voluntarilor, sponsorilor și donatorilor fără de care nu se puteau realiza aceste activități. Mulțumim tuturor gospodinelor care ne-au pregătit bunătăți. Și, nu în ultimul rând, vă mulțumim vouă, dragii noștri tineri și copii pentru că ați participat în număr așa mare… Vă iubim și vă prețuim!”, a transmis preotul Leon Drăgan.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5