Ioan Mititean

UN SECOL DE PREZENȚĂ A STRUCTURILOR MILITARE PE MELEAGURILE BISTRIȚENE ȘI NĂSĂUDENE

În sala festivă a Muzeului năsăudean a avut loc joi, 23 iunie 2022, cinstirea tricolorului și lansarea cărții cu tematică istorico-militară a distinșilor scriitori militari, ce fac parte din Liga Scriitorilor Români: Ioan Cordovan, Gheorghe Tanco și Marian Dospina, ce au intrat cu succes în rândul autorilor de cărți printr-un proces continuu de cercetare și comunicare prin scris.
Cartea de față, tipărită la Editura „Prospexi” Dorohoi, trezește respect și admirație, reprezentând rodul unei munci de ani de zile, privind viața ostășească și structurile de organizare militară în zona noastră, conturând istoria unităților militare ale județului nostru, începând cu înființarea și activitatea primelor unități militare românești din Bistrița după marele act al Unirii de la 1 Decembrie 1918.
Cartea a apărut și în fața năsăudenilor ca un important edificiu cultural și spiritual, retrăind acel sentiment ce a încolțit în inima autorilor, dragostea de neam și țară, cinstea și morala creștină. Stări, emoții, imagini trăite cândva, ce-i definesc traseul pe drumul celor o sută de ani de cătănie pe aceste meleaguri cu un sentiment al datoriei față de țară, cu un cald parfum de dăruire.
Autorii pun suflet în tot ce fac, cu respect și responsabilitate față de ostașul român, atotcuprinzător la împliniri și suferințe, la entuziasm și regrete, la tot ce poate fi expresie românească, simțind chemarea străbună și satisfacția descoperirii adevărului istoric.
„Suntem în fața unei lucrări cu orizont deschis, spune în paginile de început general maior r. prof. univ. dr. Ioan Manci, adică o carte ce va fi scrisă mereu, atâta timp cât structurile militare, vor dăinui, așa cum au dăinuit un secol spre cinstea și onoarea Armatei Române moderne.”
În cele 500 de pagini, cartea cuprinde cuvinte de învățătură și mesaje din viața ostășească, dintr-un popor de martiri și de eroi. O carte ce scoate armata română din „conul de umbră și are o viață îngropată în temelii” cum spunea Arghezi.
Cartea celor trei cuprinde 7 capitole prin care își confirmă talentul de buni cercetători și povestitori prin care aduc în actualitate valori ostășești de altădată - Situația românilor transilvăneni, dinainte și după Marea Unire din 1918, Tradiții militare în garnizoana Bistrița, Participarea armatei ardelene la campania din Ungaria, Primele unități militare din Bistrița, 1919, Logistica militară românească, Evenimente în garnizoana Bistrița și Personalități militare în județul Bistrița-Năsăud, urmând spre final temele lucrărilor tipărite, fonduri arhivistice, surse Online și fotografii din colecțiile particulare, amintindu-ne de cei care își dorm veșnicia sub tălpile noastre, spre a ne da puterea de a răzbi prin viață. Tuturor eroilor căzuți pe câmpul de luptă, Bunul Dumnezeu să le facă bună parte în nesfârșitele sale Raiuri.
Sincere felicitări autorilor pentru această carte-document, scrisă cu cuvinte ce au putere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5