Un patrimoniu de suferință predat tinerilor de la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița

9 martie - "Ziua Deținuților Politici Anticomuniști" a fost marcată la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, în perioada 1 - 9 martie (la clasele: a IX-a A, a XI - a A, C, a XII-a A, B) la orele de Religie, prin dezbateri, prin discuții, prin vizionare de documentare în care s-au analizat noțiunile: libertate, egalitate de șanse, respectarea drepturilor omului, statutul femeii în societatea comunistă, degradarea socială, ideologia politică comunistă totalitară.

Printr - o scurtă cercetare online, elevii au găsit informații despre închisorile folosite de regimul totalitar comunist pentru intimidarea, manipularea, terorizarea și exterminarea elitei intelectuale și spirituale a românilor care, o parte, au făurit România Mare de la 1 Decembrie 1918, iar o parte, au construit societatea liberală din perioada interbelică:  închisoarea de femei de la Mislea, cea de copii de la Târgșor, lagărele de muncă și de domiciliu obligatoriu de pe Canalul Dunăre - Marea Neagră pentru mulți români expropriați, deposedați de proprietățile lor de orice fel; s-a evocat rezistența bravilor români, oameni de o rafinată cultură și de o înaltă ținută morală și profesională, din munți și din închisorile politice de la: Sighet, Aiud, Pitești, Gherla, Râmnicu Sărat.

S-au identificat soluții de reziliență găsite de deținuții politici pentru a rezista sau pentru a supraviețui condițiilor de detenție nedrepte, umilitoare, scabroase și chinuitoare: credința, rugăciunea, solidaritatea în suferință, intensa activitate culturală și spirituală: mulți dintre profesorii, scriitorii, poeții închiși, în momentul eliberării (condiționate, cu domiciliu obligatoriu sau cu degradare civică) aveau scrise, în memorie, pe creier, mii de versuri. Exemplu în acest sens: Radu Gyr, Bartolomeu Anania.

 Le mulțumim acestor români pentru că ei ne-au plătit, în avans, prin dârzenia și sacrificiul lor, libertatea de care ne bucurăm astăzi în toate domeniile vieții publice și în plan privat! Ei pot constitui, pentru tinerii de astăzi, modele autentice de urmat pentru dezvoltarea caracterului lor moral, atitudinal și profesional. Suferința deținuților politici reprezintă un patrimoniu pe care, cunoscându-l, se cuvine să - l predăm, cu sfințenie, generațiilor următoare!

Prin aceste activități educative, elevii noștri, alături de Asociația Foștilor Deținuți Politici - Filiala Bistrița, au adus un pios omagiu locuitorilor județului nostru care, la rândul lor, au trecut prin tirania comunistă. 

Profesor Vultur Laura-Mariana, membru al AFDP – Filiala Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5