Un miracol la Monor !

Florentin Archiudean

Recunosc, cu mâna pe inimă că până vineri 8 decembrie nu știam mare lucru despre Corala bărbătească Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului. Oricum, nu am ascultat-o niciodată iar în mintea mea erau déjà multe formații muzicale cu acest nume! Cu atât mai mare mi-a fost surpriza când, în biserica din Monor, ce zic eu biserică, în catedrala ortodoxă din Monor (în care s-a zidit si sufletului părintelui Marius Avram, nu putem uita asta !!!) au răsunat cântecele și mai ales colindele acestui grup de artiști, format din diaconi și preoți constănțeni! M-am mirat când părintele Iuliu Ceușan, amfitrionul actului artistic excepțional care a fost găzuit de biserica din Monor, ne-a invitat să fim acolo cu Cornelia. Mă întrebam ce l-o fi apucat pe părintele Iuliu să cheme tocmai de la Constanța o corală pentru a colinda la Monor când județul nostru are un tezaur, poate cel mai bogat din țară, de colinde! M-am dus cu oarecare reținere. Nu înainte de a afla de pe pagina de facebook mai multe informații care merită să vi le supun atenției! Corala Armonia abordează aproape orice gen muzical: piese religioase polifonice și monodice(psaltice), folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine dar și piese din repertoriul clasic universal! Dublă medaliată cu aur la Olimpiada Mondială de Muzică Corală din SUA, corala este dirijată de arhidiaconul asistent uiversitar doctor Ion Iulian Dumitru membrii ei fiind diaconi și preoți din Mitropolie! Înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic din Tulcea a trecut în anul 2003 sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului(Constanței).
Părintele Iuliu Ceușan știe ce face întotdeauna, de buna seamă! Concertul organizat în catedrala din Monor a fost primit la început cu curiozitate și interes, apoi a fost urmărit cu entuziasm și cu uimire și în final, cu aplauze furtunoase, nesfârșite, dar mai ales cu multă recunoștință de către locuitorii care au făcut ca biserica să fie neîncăpătoare! Așa ceva nu s-a mai întâmplat, de bună seamă, la Monor, niciodată! Meritele sunt ale multor oameni: Păstorul a aprins flacăra, primarul Ion Cira a ferit-o de vânt iar Întreprinderea Carmolact Monor a făcut posibilă apariția Miracolului!
Obișnuiți de acum numai cu vești proaste, cu catastrofe care puteau fi evitate dar nu au fost, cu legi care daca nu servesc Interesul nostru nu sunt bune, cu oameni care una spun și alta fac – noi înșine nu mai știm unde este Adevarul și unde Minciuna ! Iată că la Monor un preot cu har și o mână de oameni vrednici au făcut posibilă reîntâlnirea cu Bucuria, cu Optimismul, cu Încrederea și cu Speranța.
Această sărbătoare a sufletului a început cu slujba vecerniei oficiată de un numeros sobor de preoți în frunte cu starețul mănăstirii Parva, părintele protosinghel Chiril. Drumul până la Poarta Raiului - până la Concertul propriu zis adică - în care au intrat apoi spectatorii, a fost pavat cu neasemuitele colinde, adevărate nestemate din Tezaurul străbun – aduse în fața altarului de către colindătorii Ansamblului folcloric ‘’Baltagul’’ în frunte cu Cornelia Ardelean. Fiii Monorului s-au întrecut pe ei înșiși prin ardoarea și bucuria cu care au anunțat, colindând, apropiata naștere a Mântuitorului!
Pentru a înțelege ce poate produce în ființa ascultătorului Corala Armonia cu repertoriul său elevat și peste măsură de diversificat și de apropiat sufletului, trebuie neapărat să o asculți! Cuvintele mai mult tac decât ar putea vorbi despre acest miracol muzical! Poate cei 16 ani de trudă pătimașă pe acest ogor sfânt, poate apropierea înălțătoare a Crăciunului, poate harul coborât de Bunul Dumnezeu peste acesti slujitori ai Săi, ori poate toate acestea dimpreună fac din dăruirea acestor oameni ceva unic și înălțător! Ceva irepetabil, ceva care îți pătrunde întreaga ființă, ceva de care nu te-ai mai despărți niciodată!
Și iată cum gândul bun al părintelui Iuliu a fost ascultat de către Bunul Dumnezeu! Și iată cum stropul de bucurie s-a transformat în râu de speranță! Și iată cum Magii de la Răsărit vor trece de bună seamă, în drumul lor spre Ieslea Bethleemului prin Monor și prin Gledin! Și iată cum și…de ce, în lumea aceasta nimic nu este întâmplător și nici un gând bun nu se întoarce din Ceruri fară răsplată. Se spune în popor că Omul sfințește locul! La Monor și în toate smeritele sate românești așa este fără de tăgadă!

După întâmplări ca acestea de la Monor ne mai vine inima la loc, în pieptul ei străbun, nemuritor ! După minuni ca acestea de la Monor suntem mai încrezători în noi înșine și în semenul de lângă noi! După trăiri înălțătoare, ca acestea de la Monor de bună seamă că Bunul Iisus se va naște în in inimile noastre încă înainte de a-l vedea Magii în Ieslea Sfântă a Viflaimului!
Să ne bucurăm așadar!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5