Pilula de sănătate

Tulburările de vedere

         Modificarea vederii, neclaritatea, petele oarbe, halourile din jurul punctelor luminoase ca și alte manifestări asemănătoare, trebuie să fie întotdeauna evaluate de către nu medic. Acestea pot fi caracteristrice unei afecțiuni oculare, îmbătrânirii, leziunilor oculare sau unor condiții cum ar fi diabetul, care afecteaza mai multe organe din corp.

         Oricare ar fi cauza, tulburările de vedere nu pot fi ignorate, întrucat se pot agrava și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Uneori, o problemă a ochiului poare fi consecința stării generale de sănătate. În acest caz, tratamentul va fi recomandat de către medicul internist.Ajutorul profesionist este întotdeauna necesar.

      Tulburările sși problemele de vedere pot fi cauzate de condiții diferite. Prezbiopia, o afecțiune a vederii în care cristalinul ochiului își pierde flexibilitatea, ceea ce face dificilă concentrarea asupra obiectelor aflate la mică distanță. Prezbiopia poate să apară brusc, dar pierderea reală a flexibilității are loc pe parcursul a multor ani. Prezbiopia este o parte naturală a procesului de îmbătrânire a ochiului. Practic nu este o boală și nu poate fi prevenită.

     Printre semnele de prezbiopie se numară și tendința de a îndepărta materialele lecturate de ochi, la lungimea brațulului, vederea încețoșată la distanța normală de citit și oboseala ochilor, alături de dureri de cap în timpul activităților la distanța normală de ochi. Afecțiunea va fi depistată în urma consultului oftalmologic sau optometric.

      Cataracta este o zonă tulbure sau opacă în cristalinul ochiului (care în mod normal trebuie să fie clar). În funcție de dimensiunea și locația acesteia, poate să interfereze cu vederea normală.  Cele mai multe dintre cazurile de cataractă sunt iîntâlnite la persoanele de peste 55 de ani, dar ocazional pot să apară chiar și la copiii mici. De obicei, cataracta se dezvoltă la ambii ochi, dar poate fi mai gravă la unul dintre aceștia. Cercetătorii au confirmat că există o legatură între nutrienții care conțin substanțe necesare pentru sănătatea ochilor (luteinia, zeaxantina, vitamina C, vitamina E, zinc) și reducerea riscului apariției anumitor condiții ale ochiului, inclusiv cataracta.

       Glaucomul include un grup de afecțiuni oculare care duc la deteriorarea progresivă a nervului optic și sunt caracterizate prin pierderea de țesut nervos, rezultând chiar și pierderea vederii. Nervul optic este un mănunchi de aproximativ un milion de fibre nervoase individuale care transmite semnale vizuale de la ochi către creier. Cea mai comună formă de glaucom - glaucomul primar cu unghi deschis - este asociată cu creșterea presiunii lichidului din interiorul ochiului.

         Această creștere a presiunii poate provoca deteriorarea progresivă a ochiului optic și distrugerea unora dintre fibrele nervoase, fapt ce poate duce la orbire. Nu orice persoană care are tensiune oculară ridicată poate dezvolta glaucom, totuși când tensiunea intraoculară este prea ridicată, iar nervul optic afectat, se poate dezvolta glaucomul.

       Retinopatia este  o afecțiune care apare la persoanele care suferă de diabet zaharat, afecțiune ce cauzează deteriorarea progresivă a retinei, sensibilizând mucoasa din spatele ochiului. Este o complicație gravă a diabetului zaharat care poate duce la pierderea vederii. Retinopatia diabetică este rezultatul deteriorarii vaselor de sânge mici care irigă retina. Acestea se fisurează și are loc scurgerea sângelui și a altor fluide care cauzează umflarea țesuturilor retiniene, apărând vederea încețoșată. Condiția afectează de obicei, ambii ochi. Dacă nu este tratată, retinopatia diabetică poate provoca orbire.

       Degenerescenta maculară legată de vârstă este principala cauză de pierdere severă a vederii la adulții de peste 50 de ani. Rasa caucaziană are un risc mai ridicat de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă decât alte rase, iar femeile manifestă afecțiunea mai devreme decât bărbații.

        Alte potențiale cauze ale tulburărilor de vedere includ oboseala sau supraexpunera la intemperii (mai ales la vânt), utilizarea anumitor medicamente (antihistaminice, anticolinergice, derivați de digitalice, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, indometacin, fenotiazine, medicamente pentru tratarea malariei, embutol etc.).

     Când simțiți disconfort ușor prelungit în zona oculară, nu așteptați rezolvarea problemei de la sine și mai ales, nu căutați soluții pe internet. Nu faceți altceva decât să multiplicați durerea, disconfortul și problema.

Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate al DSP BN

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5