Trei centre de evaluare CoVid în Bistriţa-Năsăud! Program şi numere de telefon!

Harta centrelor de evaluare în ambulator COVID-19, care vor prelua pacienți COVID cu forme ușoare și medii de boală, pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, a fost publicată astăzi de Ministerul Sănătății. Harta include în acest moment 174 de centre distribuite pe întreg teritoriul țării, însă se va actualiza pe măsura operaționalizării altor centre de evaluare. 

Pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt.

În aceste centre, pacienții diagnosticați cu COVID-19 vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale.

Condițiile de funcționare pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ambulatorie COVID-19, precum și Ghidul de evaluare și tratament în aceste centre, au fost stabilite de Ministerul Sănătății printr-un Ordin publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

La nivelul judeţului nostru, sunt operaţionale 3 centre de evaluare, la Bistriţa, Năsăud şi Beclean.

Spitalul Judetean de Urgenţă Bistriţa, Strada Gării nr. 9

Program de lucru: luni-vineri 12.00-18.00
Telefon: 790108348 

Spitalul Orăşenesc Dr.George Trifon Năsăud, Strada Tudor Vladimirescu nr. 1
Program de lucru: luni-vineri 07.00-15.00
Telefon: 754224784

 

Spitalul Orăşenesc Beclean, Strada 1 Decembrie 1918 nr. 65
Program de lucru: luni-vineri 08.00-15.00
Telefon: 754022172

 

 

 

Ghidul de evaluare și tratament la nivelul centrelor de evaluare

 

A. Categorii de potențiali pacienți care ajung la evaluare

 

1. Pacienții cu criterii de internare vor fi îndrumați direct la spital, după evaluare clinică:

— pacienții cu necesar de oxigen (forme severe/critice) cu SaO2 < 94% (pentru cei fără afecțiuni pulmonare cronice preexistente) sau SaO2 < 90% la pacienții cu insuficiență respiratorie cronică;

— pacienți cu forme non-severe de COVID-19 cu SaO2 ≥ 94%, dar care au indicație de internare pentru o altă afecțiune.

2. Pacienții fără criterii de internare vor fi evaluați astfel:

— primele 4 zile de boală — pacienții asimptomatici: se va efectua examen clinic și vor fi îndrumați în supravegherea medicului de familie. Această categorie de pacienți nu are indicație de tratament antiviral la momentul evaluării;

— primele 4 zile de boală — pacienții simptomatici: date clinice ± biologice ± imagistică (în cazul pacienților cu simptomatologie de tract respirator inferior);

— din ziua a 5-a de boală: date clinice, imagistică (CT sau Rx torace), biologice, EKG, în funcție de comorbidități.

 

Date clinice: vârstă, indice masă corporală, antecedente personale patologice, medicație pentru afecțiuni preexistente, afecțiunea actuală (debut, simptome, tratament).

Date biologice: hemogramă, biochimie (glicemie, ALT, AST, uree, creatinină, proteina C reactivă), INR; la acestea se adaugă test de sarcină la femeile fertile în cazul necesității prescrierii tratamentului antiviral.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5