Trei cărţi şi o singură dorinţă

Ioan Mititean

Într-una din zile, din prima decadă a lunii noiembrie 2016, am avut o întâlnire cu scriitorul bistrițean, MIRCEA GELE BUTA, profesor universitar, directorul Spitalului Bistrița, cărturarul ce întrupează cuvântul așa cum desprindem din Cartea Sfântă – Biblia, că la început a fost cuvântul, și cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era însuși cuvântul. În cabinetul dânsului sunt poze mărite și înrămate cu aspecte de la întâlnirile cu personalități marcante ale spiritualității românești, Preasfințitul Anania, Andreicuț, președintele Uniunii Scriitorilor etc. Pe un perete, la loc vizibil este o medalie, cu eșarfă tricoloră reprezentând pe Constantin Brâncoveanu, omul prin care revendicăm seva de izvor fără de moarte, simbolul demnității și înțelepciunii, ca o flacără aprinsă la hotarele Numelui și Prenumelui nostru de Țară.
Mi-a oferit trei cărți, ca rezultat final al cercetărilor documentelor de arhivă, cărora le dă viață, precum părintele propriului prunc, precum rugăciunea de odihna sufletului și măreția Semnului Crucii.
Cărțile sunt pe masa noastră, le citim cu atenție făcând notițele de rigoare, fiind vorba de evenimente din istoria meleagurilor noastre încărcate cu veșnicia sufletului de român: „Petru Rareș și bistrițenii”, „Poetul Andrei Mureșanu în memoria contemporanilor”, „Demografie și confesiuni în Transilvania”. Deci, trei cărți și o singură dorință, de a cinsti trecutul glorios spre a ne face vrednici de viitor.
În paginile acestor cărți, scriitorul redă scene din istorie în context românesc și internațional, angajându-se în polemici pe teme de larg interes istoric, orientând cititorii spre valorile autentice ce promovează spiritul critic și rațional, de factură democratică.
Cărțile universitarului, doctorului și scriitorului bistrițean reprezintă un concept literar - istoric aureolat de sentimentele iubirii, sincerității și generozității, care împreună cu alte componente dau autorului girul unui cercetător autentic.
Este tutorele spiritual al domnului Moldovei Petru Rareș, care în cele două perioade de domnie s-a dovedit autoritar față de marea boierime, a încurajat comerțul, a dezvoltat aparatul de stat și a mărit puterea militară a țării.
Reîmprospătează și argumentează fapte petrecute cu mult timp în urmă pentru a da răspunsuri unor interogații de tot felul, bazate pe legăturile lui Petru Rareș cu bistrițenii, care în fond sunt legăturile dintre cele două țări, respectiv Moldova și Transilvania. Recomandă factorilor de decizie să acorde mai multă atenție monumentelor, care amintesc de acest trecut, mai ales că unele dintre ele au fost distruse sau se află în paragină, iar starea lor nu mai inspiră și nu mai transmite semnificația profundă prin care existența noastră ca popor se justifică și în continuare.
Răsfoind arhivele Bistriței, scriitorul bistrițean scoate în prim plan pe poetul Andrei Mureșanu, un suflet de patriot, ce-și trage obârșia din adîncurile acestui popor pe care l-a servit înălțându-l. A intrat definitiv în triada de aur a Revoluției transilvane de la 1848, alături de Simion Bărnuțiu și Avram Iancu.
Eminescu l-a numit luptătorul și poetul, așa cum apare în poezia “Epigonii” și în poemele postume ce i le-a dedicat: “Preot deșteptării noastre semnelor vremii profet”. Poezia “Un răsunet” este esența operei sale, care sintetizează aspirațiile eterne ale unui popor: libertate, unitate și demnitate națională.
Cărturarul bistrițean Mircea Gelu Buta și-a găsit pe lângă știința medicală și o altă pasiune : călătoriile în istorie, făcînd cunoștință cu locuri și oameni noi, stări sociale variate, împărtășind cititorilor impresii, direct, în conversații, în articole publicate în presă și mai ales în cărți, în acest tezaur uman prin care reușește să se integreze valorilor societății și să le dezvolte prin contribuție proprie. Un om ce-și dă singur de lucru, implicându-se pe lângă orele de serviciu într-o vastă activitate istorico-literară și de cercetare pe bază de voluntariat.
În a treia carte se ilustrează preponderența românilor de-a lungul secolelor în Transilvania prin materiale semnate de unii colaboratori ai Domnului Mircea cum sunt: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Adrian Onofreiu, Luca Mircea Chira, concluzionând printr-un tablou care ne îngrijorează în privința demografiei, atât din punct de vedere al momentului cât mai ales din perspectiva evoluției viitoare, lipsind din programele guvernelor măsuri și programe, strategii și politici pe această temă.
Prin tot ce face pe linie medicală, științifică și culturală, Domnul Gelu Buta transmite tinerilor și adulților mesaje umaniste de respect pentru țară și națiunea română, pentru condiția umană, pentru calitatea vieții oamenilor, un exemplu de dăruire ce înnobilează ființa umană, care sprijină tinerii în a se forma și afirma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5