Trei ani fara Baronul Dracula

Luna aceasta s-au implinit trei ani de zile, fara Baronul Dracula. Desi il credeam vesnic viu si nevatamat, baronul s-a suparat pe aceasta lume intr-o zi de februarie a anului 2009 si s-a mutat in lumea amintirilor si a stelelor ce nu mor. Caci cum nu se va stinge niciodata numele celui care a pus bazele turismului draculist in tara noastra si a ctitorit hotelurile Coroana de Aur si ,,Dracula”.

Alexandru Misiuga s-a născut la 18 februarie 1924 în comuna Adâncata (judeţul Storojineţ) din Bucovina. Şcoala primară a urmat-o în comuna Tureatca (Dorohoi) şi în comuna natală. S-a înscris la Gimnaziul ,,Latcu-Vodă” din Siret, unde a urmat cursul inferior, iar apoi la Liceul ,,Eudoxiu Hurmuzache” din Rădăuţi unde urmează cursul superior, fiind absolvent al acestui liceu, promoţia 1944. A susţinut bacalaureatul la Liceul ,,Decebal” din Deva, unde se refugiase din Bucovina, de teama razboiului. După examenul de bacalaureat a frecventat cursurile Şcolii Militare de ofiţeri activi de la Zărneşti şi Sibiu, pe care a absolvit-o cu gradul de sublocotenent, promoţia 1946. A fost ofiţer în cadrul Batalionului 3 Vânători de Munte Sfântu Gheorghe, la Batalionul 2 Vânători de Munte Braşov şi la Batalionul 16 Vânători de Munte Bistriţa până în anul 1952 când fost dat afară din armată de către autorităţile vremii, deoarece se descoperise că are rude în America, pe care nu le declarase la angajare.

După trecerea în rezervă, timp de un an şi patru luni a fost profesor de topografie la catedra specială a Institutului Juridic din Cluj-Napoca, apoi s-a întors în Bistriţa unde a fost director al Casei Creaţiei Populare din cadrul Casei de Cultură ,,George Coşbuc”, funcţie pe care a ocupat-o timp de 20 de ani, după care, timp de 14 ani a fost director al Oficiului Judeţean de Turism Bistriţa-Năsăud, până la 1 martie 1984, cand a iesit la pensie, dar a continuat sa fie unul dintre cei mai activi oameni de cultura din judet.

De numele baronului Dracula, Alexandru Misiuga, se leaga numeroase realizari de exceptie, unele recunoscute international. Astfel, baronul a pus bazele turismului draculist din tara noastra: a ctitorit hotelurilor Coroana de Aur si Dracula (pe timpul comunistilor denumit Tihuta), a initiat activitati cu specific draculist si a luat legatura cu asociatii si cluburi draculiste din strainatate, care nu au stat pe ganduri si au inceput sa viziteze judetul noastru. Datorita acestei contributii aduse la oferta turismului draculist de pe Glob, Alexandru Misiuga a primit de la Asociatia ,,Dracula” din Londra, titlul de primul baron al Casei Dracula. Regretul care l-a macinat pe baron in ultimii ani de viata a fost acela de a nu fi reusit sa atraga investitii pentru realizarea unui Dracula Parc in Pasul Bargaului, dupa cum el insusi marturiseste in insemnarile sale, in anul 2000: ,,Acum, la-nceput de mileniul trei, ar trebui ca cineva să se gândească mai...departe, spre viitor şi la zestrea Contelui existentă de 27 de ani în urmă, acel CINEVA, competent şi cu tragere de inimă, bun cunoscător al mitului Dracula, şi-al opţiunilor turiştilor draculişti occidentali, să bată ţăruşul în Pasul Bârgăului (şi nu la ...Bran!) pentru a ridica un falnic şi nou obiectiv turistic legat de roman, nu de Vlad Ţepeş, obiectiv turistic unicat pe mapamond, pe care să-l boteze cu curaj în numele şi memoria lui Bram Stoker-,,Dracula-landul românesc”.... Să nu amestecăm ISTORIA cu...FICŢIUNEA

Pentru bistriteni, Alexandru Misiuga, mai este cunoscut ca si unul dintre cei mai buni scriitori umoristi, publicand peste 10 carti de epigrame si fiind laureat al multor festivaluri si concursuri de profil, ca si custode al Turnului Dogarilor, unde a amenajat o expozitie de masti si papusi, ca si membru fonsator al Teatrului de papusi ,,Nichipercea” si ca membru fondator al Ansamblului de cantece si dansuri ,,Cununa de pe Somes”.

De-a lungul vietii, Alexandru Misiuga, a mai detinut si alte functii ori titluri onorifice, poate mai putin cunoscute publicului: membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, colaborator al postului de radio Bistriţa, al televiziunii TELE 7 Bistriţa pentru emisiuni de umor, redactor ,,de corvoadă” al suplimentului de satiră şi umor ,,Cuiul lui Pepelea”, membru fondator al Societăţii Transilvania ,,Dracula” cu sediul la Bucureşti, coautorul stemei Municipiului Bistriţa, cetăţean de onoare al oraşului Siret, judeţul Suceava, redactor şef al revistei ,,Bobarnacul”, veteran de război, vicepreşedinte a ANVR, filiala Bistriţa (colonel în retragere), cel mai vechi preşedinte de onoare al ACR, filiala Bistriţa-Năsăud, din ţară (1991) si…..am mai putea continua, caci Alexandru Misiuga a fost si ramane o …enciclopedie.

Poate putini stiu ca fostul ofiter al Armatei Romane si impatimitul mitul Dracula, era un om de o mare sensibilitate sufleteasca si ca, printre scrierile sale se afla si cateva poezii de dragoste, pe care i le-a dedicat in ziua casatoriei sotiei sale, doamnei Victoria Misiuga, muza care l-a inspirat si care l-a susutinut tototdata, de-a lungul intregii vieti. Iata una dintre aceste poezii, de o sensibilitate si o frumusete, cum rar iti e dat sa citesti:

Poem

Frunoasă Doamnă ca un vis

Ţesut din lacrima amară...

De ce în fiecare seară

Mi-apari zâmbind pe manuscris?

Frumoasă Doamnă ca un vers

Scris de RONSARD iubitei sale...

De ce te-aştept mereu în cale

Să-ţi urmăresc tăcutul mers?

Frumoasă Doamnă joc plăpând

De pescăruşi în largul mării...

De ce mă laşi pradă uitării

Şi nu-mi trimiţi măcar un gând?

Frumoasă Doamnă ca un nimb

Pictat din flori de curcubee...

De ce nu pot dintr-o femeie

În idol drag să te preschimb?

Frumoasă Doamnă, sfânt altar,

De dragoste şi gingăşie...

De ce ne-a fost sortit să fie

Să ne-ntâlnim atât de rar?

Frumoasă Doamnă, fin parfum,

Ce m-a-mbătat cândva-ntr-o seară...

Când te voi ţine-n braţe iară,

Pe care ţărm, pe care drum?

Frumoasă Doamnă ca un crin

Cu fulgi de nea peste petale...

Ce zână mi te-a scos în cale

Că doar la tine mă închin?

Frumoasă Doamnă, tril duios

De ciocârlie-ndrăgostită...

De ce ţi-s ochii o ispită

Iar păru-atât de mătăsos?

Frumoasă Doamnă, dor pribeag,

Înmânunchiat în poezie,

Ce rimă să-mpletesc eu ţie

S-o porţi la piept ca pe-un şirag?

Frumoasă Doamnă, versul meu,

Răsună-n templu-ţi de fecioară...

Tu de pe-altar acum coboară

Şi-ascultă vraja lui mereu.

Căci eu frumoasă Doamnă-am scris

Acest poem doar pentru tine...

S-alegi din el gânduri senine

Şi noaptea să-l reciţi în vis!

Datorita realizarilor domniei sale, prin Hotărârea Consiliului municipal Bistriţa nr. 31 din 27 martie 2000, baronul Dracula, Alexandru Misiuga, a devenit Cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa, titlu care i-a innobilat cariera si i-a recunsocut meritele la promovarea in tara si in lume a municipiului in care a trait cea mai mare parte a vietii.

Desi ne-a parasit in urma cu trei ani de zile, sunt convinsa ca asemenea bunei sale cunostinte, contele Dracula, baronul Alexandru Misiuga ne mai viziteaza, din cand in cand, in toiul noptii, ca sa vada cum pastram pentru eternitate, comoara culturala pe care, cu generozitatea ne-a lasat-o mostenire…….

Cristina Rusu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5