Tradiție, jocuri și voie bună în taberele organizate in Pădurea Schullerwald

Copii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani au avut parte de două săptămâni de tabere organizate la Bistrița, în perioada 18-22 iulie, respectiv 25-29, în Pădurea Schullerwald. Copii au fost împărțiți pe grupe a câte 40 de copii/grupă, în funcție de vârstă, grupa mică  5-8 ani, iar grupa mare 9-11 ani. La eveniment au participat copii dornici să își petreacă timpul liber, respectiv vacanța de vară într-un mod util, învățând meșteșugurile tradiționale, dansuri populare maghiare și jocuri de copii, însușirea tehnicii tir cu arcul și alte ateliere meșteșugărești. 

 

Scopul taberelor a fost promovarea culturii și a tradiției maghiare din Bistrița-Năsăud, a valorilor culturale si artei tradiționale populare maghiare din municipiul Bistrița, promovarea sporturilor în aer liber in rândul copiilor, accentul fiind pe tragerea cu arcul și dansuri populare. 

 

In cadrul proiectului copii participanți au avut ocazia de a învața sau aprofunda artele și meșteșugurile tradiționale maghiare.  

 

Au petrecut timpul liber util si plăcut prin diverse activitati meșteșugărești, au invățat noi dansuri din folclorul maghiar, dar și diverse tehnici de tragere cu arcul, care este o tradiție veche maghiară. Anul acesta s-a organizat cu cea de a 8-a ocazie, iar organizatorii încearcă să adauge anual ceva nou. După zilele de tabără, copii au participat la o mică excursie de o zi în județul Mureș, localitatea Voivodeni, unde au avut ocazia să întâlnească animale domestice specifice locului, dar și să călărească. Gazdele au pus și căruțele trase de cai la dispoziția micuților, cei mai mulți dintre ei urcând prima dată pe o căruță trasă de cai. 

 

Pe lângă  toate acestea, ca în fiecare tabără, accentul a fost pus şi pe joacă, mult sport şi distracţie. În fiecare zi copii au avut parte de o serie de jocuri în aer liber, dar şi de plimbări prin Pădurea Schullerwald. Cum cea mai bună metodă de răcorire vara este apa, organizatorii s-au gândit şi la acest aspect, și au avut parte de o întreagă după-masă de bălăceală şi distracţie la ștrandul municipal. 

 

Ultima zi din proiect a fost un proiect comun, unde copii au prezentat părinților și celor prezenți cele învățate în tabără, ca dovada ca se poate petrece vacanta de vara in mod util si placut in acelasi timp, după care a avut loc o masă comună cu părinții. 

 

În secolul XXI  copii sunt atrasi si cunosc ”instrumentele” tehnologiei, care este în permanență dezvoltare, în cadrul acestui eveniment copii au fost educați în paralel, pe lângă viața virtuală au învățat și despre cultura și obiceiurile păstrate din veacuri. Mulțumim instructorului Simon Szabolcs și echipei sale din cadrul asociației For Move din Reghin, pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă, dar și părinților și voluntarilor care s-au implicat în acest proiect. 

 

„Cea de a VIII-a ediție a taberei a fost organizată de Asociația Pro Hereditatem, respectiv Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bistriţa, al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud şi al Fundaţiei Communitas. Mulţumim totodată tuturor celor care au ajutat la organizarea taberei, şi organizaţiei judeţene UDMR pentru sprijinul acordat”, au transmis organizatorii. 

 

Biroul de presă 

UDTM și Asociația Pro Hereditatem 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5