Suedia – între tradiţie şi pragmatism (XI) Alte probleme de sănătate

Un cunoscut şi îndrăgit artist plastic şi scriitor suedez, Gunnar Brusewitz, spune într-una din prefeţele cărţilor sale ceva ce este, de fapt, relevant pentru psihologia suedezului, în general, şi anume că vara este hrana spirituală din care acesta îşi extrage seva pentru a rezista, ca şi ursul în plicticoasa şi epuizanta hibernare, în nopţile lungi de iarnă. Suedezul înfruntă noaptea polară şi efectele ei destructive pentru sănătate şi starea sa de spirit, prin sport şi mişcare, ieşire în natură, lucrul socotit ca divertisment. E deajuns ca într-o scurtă zi de iarnă, cu cele 4-5 ore de lumină relativă, în fapt un semiîntuneric mohorât, să fie drumurile practicabile şi o rază de soare să se ivească ca o părere de după perdeaua de nori, pentru ca aşezările omeneşti să se însufleţească ca la un semnal şi sutele de mii de maşini să pornească spre marile magazine, spre locurile de agrement, spre zonele turistice. În zilele obişnuite, cele cu ploaie şi cu vânt, cu lapoviţă sau ger, plimbarea curentă pe jos sau cu bicicleta, pentru toate vârstele, cu rolele, pentru cei mai tineri, sunt îndeletniciri indispensabile sănătăţii şi menţinerii unui tonus ridicat. Animalele de companie, destul de numeroase în această ţară, în special câinii, sunt un alt pretext pentru o ieşire în natură, adăugându-se mişcării şi re- laţia deconectantă cu exprimările spontane ale animalului îndrăgit.

Sălile de sport, de fitness sunt pline-ochi după programul de lucru sau de şcoală, şi nu doar cu oameni tineri, ci şi cu multe persoane de vârsta a treia. Bazinele de înot, sport practicat de 80% din locuitorii Suediei, spaţiile de perfecţionare în complicatele mişcări ale artelor marţiale, terenurile de hochei, de patinaj, de golf, de călărie se bucură de prezenţa a numeroşilor amatori de mişcare şi de practicare a sportului prefe- rat, ca să nu mai vorbim de nenumăratele pârtii de schi, dotate cu cele mai moderne baze de cazare, de teleschiuri şi telecabine, cu trasee pentru începători şi experţi.

Când primele semne ale primăverii se ivesc în natură, localnicii de toate vârstele îşi amenajează grădina; mai întâi şi-au curăţat-o, au cumpărat, de la nenumăratele ma- gazine de profil, îngrăşăminte, insecticide, unelte, răsaduri, seminţe şi apoi, timp de cca. două săptămâni totul se înnoieşte şi se înveseleşte în spaţiul din apropierea casei. Pe la jumătatea lunii mai, o explozie de culori şi forme îţi încântă vederea de pretutin- deni, culoarea predominantă fiind galbenul, ca simbol al atât de doritei lumini solare. Ea se încadrează armonic în explozia de vegetaţie a întregii naturi, pentru că ciclul de vegetaţie este scurt, reglat de asprimea climei.

Vara, sutele de mii de căsuţe de vacanţă de pe litoral şi de pe malurile lacurilor se umplu de vizitatorii sezonieri, de fapt cei mai mulţi proprietarii lor, dornici de o porţie de soare şi de o probă de înot. E timpul ca şi medicii să-şi ia, ca toată lumea, bi- nemeritata vacanţă, iar farmaciile, care şi în mod obişnuit nu prepară reţete, să vândă în special produse cosmetice şi de plajă.

Cu un asemenea ritm de viaţă, bazat pe muncă şi mişcare, problemele de sănăta-te ale suedezului sunt mai puţin rostuite de intervenţia medicului decât de binefacerile naturii şi ale mişcării în aer liber. Ne-o confirmă şi spusele unui medic din această ţară din nord, care, după consultul unui pacient relativ sănătos, dar aflat la vârsta a treia, remarca tonic: „ Caută-ţi echilibrul, depăşeşte-ţi condiţia, doar nu crezi că pot eu să te fac iarăşi de 20 de ani”

Mihai Litinschi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5