Strategia de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane, lansată la Bistrița, în prezența oficialilor guvernamentali! E un document vital al zonei de munte!

La Bistrița, a fost lansată Strategia de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane, o strategie a conservării resurselor naturale, a promovării durabilității și a susținerii comunităților locale, care cuprinde cinci piloni pe care se structurează 15 obiective și 65 de măsuri.  La întâlnire, au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării -  Bogdan Ivan,  directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane - Veronica Țaran–Baciu-Georgescu, secretarul de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, președintele Forumului Montan din România  -  Adrian-Radu Ray, președintele onorific al Forumului Montan și membru de Onoare al Academiei Române - prof. dr. H.C. Radu Rey, vicepreședintele Forumului Montan - Emil Iugan, Tiberiu Ștef -  fost consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea,  specialiști și experți ai Bancii Mondiale, primari bistrițeni și oameni care iubesc zona de munte. 

"Alături de domnul ministru Bogdan Ivan, domnul inspector școlar general, Cristian Nicula și doamna secretar de stat Monica Săsărman, susținem această strategie ce cuprinde o viziune clară și actualizată pentru zona montană, esențială pentru o dezvoltare a teritoriului la prioritățile naționale și europene. 

Felicitări tuturor celor implicați în realizarea acestei strategii. Noi vom continua să rămânem parteneri deschiși în proiecte și viziuni care susțin protecția mediului, turismul durabil, diversificarea economică a comunităților montane și promovarea tradițiilor culturale locale", a transmis președintele Emil Radu Moldovan.

"Strategia de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane din România  2023- 2035 este documentul vital al zonei de munte, realizat și foarte bine structurat de specialiști ai muntelui si ai Băncii Mondiale. Obiective și măsuri precum extinderea și modernizarea conexiunilor la utilități în zonele montane mai des populate, îmbunătățirea calității locuințelor în zonele expuse riscuri și în comunitățile montane vulnerabile, subvenționarea îmbunătățirilor necesare clădirilor publice, dezvoltarea serviciilor de mobilitate cu accent pe facilitarea accesului locuitorilor din zonele rurale la orașele și marile centre urbane, dezvoltarea capacității de răspuns la dezastre în orașele mici de munte și în zonele rurale reprezintă  provocări pentru cooperarea între toate autoritățile publice centrale și locale,  implicit pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. E și unul dintre motivele pentru care așteptăm cu nerăbdare adoptarea unei astfel de strategii.

Într-o altă ordine de idei, am profitat de ocazie și am subliniat oportunitățile de finanțare ale Programului Interreg Europe pentru dezvoltarea și implementarea unei politici publice de remodelare a satului de munte.

Întâlnirea cu membrii Forumului Montan din România m-a bucurat enorm de mult", a declarat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Monica Săsărman.

 

Dezbaterea a fost moderată de Adina Păsărel, expert al Băncii Mondiale. 

***

Strategia de Dezvoltare Integrată a zonelor montane din România a fost prezentată și la Centrul de Cercetare și Inovare Lunca Ilvei, cu participarea unor reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Comitetelor de Masiv și a Băncii Mondiale. Cu acest prilej, au avut loc prezentări pe următoarele direcții strategice: diagnosticarea socio-economică a zonelor montane, cercetarea sectorului agroalimentar și turistic în vederea creșterii competitivității economice și a dezvoltării zonelor montane, cât și discuții cu privire la perspectivele de viitor în implementarea strategiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5