La Mondialul Stelelor Folclorice,

„Someşana” Năsăud a obţinut titlul suprem

Ansamblul folcloric „Someşana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, cel care a reprezentat România şi, implicit, Ţara Năsăudului, la prima ediţie a Mondialului Stelelor Folclorice de la Razgrad, Bulgaria, s-a întors acasă cu Marele Premiu, ceea ce a dus la înnobilarea ansamblului năsăudean cu titlul suprem de „Ansamblu Emerit „Someşana” Năsăud”. La acest festival, derulat sub egida Asociaţiei Uniunii Internaţionale de Folclor (IGF), au participat reprezentanţii Italiei, Croaţiei, Bulgariei, Ciprului, Ucrainei şi României. Obţinerea acestui titlu suprem de către ansamblul „Someşana” a dus, implicit, la acordarea titlului de director emerit profesorului Pahone pop, director al Casei de Cultură din Năsăud.
Delegaţia năsăudeană a fost compusă din 35 persoane: managerul Pahone Pop, coregraful Florin Piersecă, instructorul muzical Liviuţa Istrate, 22 de dansatori, 6 instrumentişti tineri, deosebit de talentaţi (vioară, braci, contrabas, acordeon, taragot şi fluier), printre ei aflându-se şi fraţii Daniel şi Tiberius Predusel de la Orchestra Radio Bucureşti (Daniel fiind câştigător al trofeului „De Ispas la Năsăud”) şi două soliste vocale – Liviuţa Istrate şi Victoria Suci. De asemenea, au fost însoţiţi şi de directorul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, dr. Lucian Vaida.
Mondialul Stelelor Folclorice este o finală a tuturor festivalurilor susţinute peste an de IGF, fiecare dintre ţările membre ale organismului internaţional prezidat de prof. dr. Dorel Cosma desemnându-şi cel mai bun ansamblu să participe la această manifestare folclorică, care în anul 2013 va fi găzduită de Serbia.
În spatele performanţei ansamblului năsăudean se află multă muncă susţinută cu dăruire şi sacrificii de către cei doi instructori cu atestate şi vechime în domeniu de peste 40 de an. Cei doi mai conduc alte două ansambluri folclorice: „Roata” din Runcu Salvei şi „Sânzienele” din Telciu.
Amintim că pe 3 octombrie a.c., ansamblul Emerit Someşana va susţine un spectacol de gală la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, cu ocazia împlinirii a 149 ani de la înfiinţarea liceului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5