Simpozionul „România – Vatican - 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”, găzduit de Palatul Culturii! Lansare de carte, în prezenţa dr. Johan Ickx

Sâmbătă, 4 iunie, la Palatul Culturii din Bistrița, a avut loc simpozionul „România – Vatican - 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”, al cărui invitat special a fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican.

Cu această ocazie a avut loc lansarea volumului Romania-Santa Sede: 100 anni di relazioni diplomatiche, ediție îngrijită de Liviu-Petru Zăpârțan (Editura Școala Ardeleană, 2021).

La manifestare au participat prefectul Mica Oprea, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, protopopul ortodox de Bistriţa – pr. Alexandru Vidican, Cornelia Vlaşin – şef Serviciu Arhivele Naţionale Filiala Bistriţa-Năsăud, şeful AJFP Bistriţa-Năsăud – ec. Dorina Cicioc, inspectorii şcolari Doina Macarie, Claudia Feldrihan, Mia Bozga, Elena M. Cîmpan, directorii unor instituţii de învăţământ de pe raza judeţului.

„Astăzi am avut deosebita onoare de a găzdui și modera Simpozionul “România – Vatican - 100 de ani de relații diplomatice oglindite în arhivele Vaticanului”, eveniment ce a avut loc la Palatul Culturii. Invitat special a fost dr. Johan Ickx, directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele de la Vatican. Au fost prezentate lucrările d-lui Ickx consacrate României și a fost lansat volumul „România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, apărut sub coordonarea prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, la Editura Școala Ardeleană din Cluj–Napoca, în prezența autorului și a d-lui Vasile George Dâncu, directorul editurii.

Vaticanul nu trebuie văzut doar ca un epicentru al creștinătății, ci și ca fiind cea mai informată instituție în ce privește realitățile cotidiene de pe mapamond. Distinsul oaspete Johan Ickx este el însuși un personaj de o excepțională valoare intelectuală, autor al unor cărți cu răsunet internațional. În plus, domnul Ickx lucrează direct la digitizarea arhivelor Vaticanului, un demers firesc epocii noastre, dar, totodată, onorabil, pentru că astfel contribuie la aducerea mai aproape de public a unor documente altădată secrete.

Diferențele dintre spiritualitatea răsăriteană și cea occidentală există, dar avem și foarte multe puncte de atingere. Diferențele negative pot și trebuie să fie estompate, dar în ordinea naturală a lucrurilor, pentru că diferențele sunt, de fapt, premisa identității”, a declarat primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc.

Acest proiect apare sub egida Ambasadei României la Sfântul Scaun și Ordinul Suveran al Maltei și Academiei Române. Eseurile lui Klaus Werner Iohannis, Ioan-Aurel Pop, Dumitru Preda și Ion Tudor Felezeu au fost traduse în italiană de Ştefan Damian. Volumul a fost  publicat cu contribuția financiară a Băncii Transilvania.

Autori:

KLAUS WERNER IOHANNIS, președintele României

PIETRO PAROLIN, cardinal, secretar de stat pentru Sfinția Sa Papa Francisc

PAUL RICHARD GALLAGHER, arhiepiscop, secretar pentru relații de stat, secretar de stat pentru Sfântul Scaun

LIVIU-PETRU ZAPARTAN, prof. univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fostul ambasador al României la Sfântul Scaun și Ordinul Suveran al Maltei

IOAN AUREL POP, Prof. univ. dr. , Președintele Academiei Române din Bucureșt

DUMITRU PREDA, profesor universitar. dr., absolvent, Universitatea din București.

ROBERTO REGULA, prof. univ. dr., Universitatea Pontificală Gregoriană

JOHAN ICKX, manager, Arhiva istorică a Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun – Secțiunea pentru relații cu statele

FLORENTIN CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla,

MARIA-IONELA CRISTESCU, CIN, Prof., Pontificio Istituto Orientale, Roma

ION TUDOR FELEZEU, Prof. asist., Universitatea «Bogdan Vodă» din Cluj-Napoca

LAZĂR COMĂNESCU, prof. universitate. dr., fost ministru de Externe al României

FRANCISCO-JAVIER LOSANO, arhiepiscop,

ADINA LOVIN, Drd., ministru consilier, Ambasada României la Sfântul Scaun și Ordinul Suveran al Maltei

 

 

Comentarii

06/06/22 14:43
Leon

Profesorul clujean, la Universitatea Babeş Bolyai Liviu-Petru Zăpîrţan, fost ambasador al României la Vatican pe lângă Sfântul Scaun, a avut o contributie determinantă in organizarea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România, pe 31 mai-2 iunie, 2019. Iată cum explică profesorul Zăpîrţan și ecoul internațional al vizitei Papei în România: ,,Vizita a avut un bogat conținut în ceea ce a însemnat dialogul politic, pastoral și ecumenic în România, dar a avut și o relevantă reverberație internațională, pentru că Papa Francisc a venit într-o țară membră a Uniunii Europene care susține și promovează proiectul european, se află la o întâlnire dintre culturi și religii și este o punte între cele patru puncte cardinale. Nu întâmplător Papa a privit această vizită ca pe un prilej potrivit de a-și exprima convingerile privind contradicțiile care macină societățile dinlăuntrul lor, dar și în relațiile dintre ele. Astfel că a fost simbolică vizita Papei în toate cele trei provincii istorice românești, maniera în care a pledat pentru pace, pentru respectul persoanei umane, pentru marile valori de cultură și civilizație, pentru dialog pe baza unor punți și nu confruntându-ne peste ziduri ridicate de ideologii, populisme, utilitarisme, pentru a îngriji casa noastră comună care este pământul”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5