Responsabilitate socială durabilă

Servicii sociale europene pentru persoanele adulte cu handicap rezidente la Nuşeni

 

Peste 50 de persoane cu dizabilităţi au acum condiţii de viaţă şi recuperare la standarde europene, asigurate în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane cu Handicap din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulţi-Nuşeni.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a finalizat proiectul de investiţii pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea, echiparea şi dotarea clădirii, cofinanţat din fonduri structurale, astfel că putem vorbi acum de responsabilitate social durabilă.

 

 

Un proiect pentru oameni

Totul a pornit în 2007, la iniţiativa unor oameni cu suflet din cadrul Consiliului Judeţean. Condiţiile de la Nuşeni erau nesatisfăctătoare, ca să fim blânzi. Clădirea în care funcţionează centrul a fost ridicată în anul 1816, iar din 2000, când a fost parţial reabilitată, nu se mai făcuse mare lucru.

Spaţiile în care erau găzduite persoanele cu handicap fizic şi care beneficiază de serviciile centrului nu corespundeau în totalitate standardelor minime de calitate, deoarece nu erau nici sigure şi nici accesibile acestor persoane. Din cauza structurii vechi a clădirii, a compartimentării improprii a acestor spaţii, nu se putea asigura autonomia şi nici încuraja mobilitatea beneficiarilor.

Mai mult, acreditarea serviciilor sociale era pusă sub semnul întrebării, dacă nu erau luate măsuri. A apărut şansa accesării fondurilor structurale şi de aici s-a pornit la drum, a explicat, în conferinţa de final, Dorina Corneanu, managerul proiectului.

În 2009, a fost depusă cererea de finanţare, iar doi ani mai târziu a fost semnat contractul  cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2007-2013, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2007-2013.

Proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 –2013, în cadrul axei prioritare 3: Îmbunătaţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.2.: Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale.

Scopul proiectului în valoare de  3.015.772,78 lei (aproximativ 718.000 euro) l-a reprezentat realizarea unor lucrări de investiţii pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea, echiparea şi dotarea clădirii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială pentru Persoane cu Handicap- Nuşeni.

Prin realizarea obiectivelor specifice ale proiectului acum se oferă condiţii de cazare şi îngrijire care respectă identitatea, integritatea şi demnitatea persoanei adulte cu handicap, permiţând totodată desfăşurarea programelor individuale şi/sau grup de reabilitare şi integrare socială, elaborate de Comisiile de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi.

 

***    

În fapt, pe lângă lucrările de reabilitare şi extindere a infrastructurii sociale, au fost achiziţionate şi mobilier specific, echipamente pentru persoane cu dizabilităţi, echipamente tehnologice şi instalaţii funcţionale (mijloace fixe), echipamente  IT, programe informatice etc. Inclusiv un microbuz care va fi folosit pentru a-I duce în excursii pe cei îngrijiţi la Nuşeni. 

         Dacă pe partea de construcţii s-a lucrat cu firme locale - antreprenor fiind SC Indcon SRL Bistriţa – pentru achiziţia de mobilier, aparatură etc., în urma licitaţiilor publice, s-a ajuns la firme din Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca.

***          

         Delia Fontul (director DGASPC BN): Ne gândim la un proiect europena şi pentru Centrul de persoane vârstnice de la Nuşeni

Delia Fontul, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, menţiona că proiectul finalizat reprezintă cea mai mare infuzie de fonduri structurale pentru instituţie, dar este şi un model de bună practică.  Adică, DGASPC BN ia în calcul posibilitatea pregătirii documentaţiei pentru accesarea unui alte finanţări din fonduri structurale pentru Centrul pentru Persoane Vârstnice care funcţionează tot la Nuşeni, tot cu o capacitate de 50 locuri.

Până atunci, din fondurile instituţiei, va fi amenajată curtea Complexului, lucrările fiind estimate la circa 800.000 lei. Licitaţia este programată în 19 martie.

***            

Biserica Ortodoxă, parte în proiect

         Acest proiect nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul major al Bisericii Ortodoxe, şi ne referim la parteneriatul pe două decenii parafat de către Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Practic terenurile, clădirile, totul aparţine Bisericii, dar pot fi folosite atâta timp cât îşi păstrează destinaţia lor socială.

         “Este o dovadă că Biserica Ortodoxă este aproape de oameni şi mai ales de cei care au probleme. Mulţumim pentru toată această colaborare şi era firesc să începem această activitate cu o rugăciune adusă Bunului Dumnezeu şi sfinţirea acestui locaş. Sunt oameni creştini, oameni care au nevoie de sprijinul lui Dumnezeu şi încredere. Un bun creştin, un bun român întotdeauna începe invocând puterea lui Dumnezeu”, a spus vicepreşedintele CJ, Alşexandru Pugna. Cuvintele sale de mulţumire mergeau spre stareţul mănăstirii Nuşeni, părintele Paisie, cel care a oficiat slujba.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5