Jurnal de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

La sfârşitul lunii trecute a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Lechinţa, la care au participat 11 consilieri din cei 14 în funcţie, precum şi delegaţii săteşti Huciu Vasile din Bungard şi Mureşan Horaţiu din Chiraleş. Ordinea de zi a cuprins următoarele: Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011; Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile septembrie – noiembrie 2011; Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii drumului forestier „Valea Galaţilor”,, proprietate publică a comunei Lechinţa, în administrarea Ocolului Silvic Valea Şieului; Proiect de hotărâre privind aprobarea planului de gestionare a deşeurilor la nivelul comunei Lechinţa; Discutarea cererilor şi Diverse.

După ce proiectele respective au fost dezbătute în comisiile de specialitate, ele au fost aprobate de către consilieri, aceştia făcând şi câteva propuneri de îmbunătăţire a acestora. Astfel, consilierul Măierean Iulius a propus alocarea unei anumite sume de bani pentru Şcoala de jos, în vederea amenajării trotuarului. Profesorul Alexandru Gherman a fost ales, la propunerea consilierului Emil Lăcătuş, preşedinte de şedinţă pentru lunile septembrie – noiembrie 2011. Discutându-se punctul trei al ordinei de zi, primarul Romeo Florian a intervenit şi a expus beneficiile pe care le are comuna de când s-a trecut cu pădurea la Ocolul Silvic Valea Şieului, şi anume: s-au plantat 8 hectare de pădure, s-a amenajat o pepinieră proprie, unde există puieţi de gorun, stejar, de asemenea, s-au încasat sume considerabile. Cât priveşte colectarea deşeurilor, propunerea făcută pentru confecţionarea de containere mari pentru colecţionarea selectivă a acestora, deocamdată nu a fost agreată, deoarece, spune primarul Romeo Florian, nu există fonduri necesare pentru această investiţie. Consilierul Gherman Alexandru sugerează că ar trebui să se încheie un contract de salubrizare pentru Grupul Şcolar Lechinţa şi unul pentru Şcoala Generală Vermeş.

Trecându-se la ultimul punct al ordinii de zi s-au discutat cererile adresate de către cetăţenii: Mariana Socaci – Vermeş, Antal Reman – Ţigău, Horaţiu Mureşan – Chiraleş, Monica Lăcătuş – Bungard, Livia Man, Victoria Ardelean – Sângeorzu Nou, cereri care după o analiză responsabilă au primit răspunsurile şi rezolvările conform posibilităţilor şi prevederilor legale.

Zilele Lechinţei

Tradiţia se va menţine şi în acest an, astfel că în perioada 20-21 septembrie vor avea loc manifestările prilejuite de „Zilele Lechinţei”. Primarul comunei, Romeo Florian, ne informează că vor fi organizate manifestări cultural-artistice şi sportive. Va fi amenajată o scenă în aer liber, unde vor evolua ansambluri folclorice profesioniste şi interpreţi de prestigiu. Pentru copii se vor prezenta spectacole ale Teatrului de Păpuşi. Se va organiza „Cupa Lechinţa” la fotbal, pe noua bază sportivă din Lechinţa, cu participarea echipelor de fotbal din toate satele comunei. La Căminul Cultural, în data de 21 septembrie, ca în fiecare an, va avea loc Balul romilor, primarul comunei subliniind că de această dată Primăria va sponsoriza, astfel că intrarea va fi gratuită. Seara, în centrul localităţii, va avea loc un foc de artificii.

„Primăria” în şantier

Noul local al administraţiei locale, o veche clădire care a aparţinut odinioară Gostatului, se află în plină reconstrucţie. După ce în anii trecuţi locaţia respectivă a înghiţit miliarde de lei, iată că acum se impun noi lucrări pentru repararea şi consolidarea clădirii. În prezent, se lucrează la şarpantă, la lucrările interioare, la amenajarea curţii, Consiliul Local a alocat din bugetul propriu suma de 200.000 lei. Se speră că localul va fi inaugurat în anul 2012. Tot în satul reşedinţă de comună se lucrează la canalizare, la staţia de epurare şi în perioada următoare vor demara lucrările de reparaţii la străzile şi uliţele respectiv, Gării, zona Pieţei, iar drumul care duce către şcoală se doreşte a fi asfaltat până la debutul anului şcolar.

În localitatea Vermeş se continuă lucrarea de extindere a reţelei de apă potabilă, vor beneficia de aceasta toţi locuitorii satului.

Chiraleş

Au început lucrările la Căminul Cultural, lucrare contractată şi finanţată din bugetul local. Se toarnă, în prezent, fundaţia, utilajele sunt prezente pe şantier, termenul de execuţie fiind de un an de zile. Valoarea investiţiei este de 7,5 miliarde lei, Căminul Cultural va fi dat în folosinţă în anul următor, ne asigură primarul Romeo Florian.

Şantiere în paragină

Continuă să se afle într-o situaţie deplorabilă şantierele începute în urmă cu mai mulţi ani ale Campusului Şcolar, lucrările efectuate până-n prezent, de 12 miliarde lei vechi, fiind într-o stare cu totul necorespunzătoare. Betoane şi fier vechi se degradează sub privirile neputincioase ale autorităţilor locale. De asemenea, investiţia de 4 miliarde lei vechi care viza grădiniţa bate pasul pe loc. Intervenţiile autorităţilor au rămas fără niciun rezultat, iar copiii de la Lechinţa continuă să fie cazaţi într-un spaţiu impropriu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5