Scrisoarea de rămas bun a părintelui Dumitru Pugna din Susenii Bârgăului

Cateva cuvinte din scrisoarea de ramas bun a Parintelui Dumitru:
"In mod special vreau sa le trimit un cuvant de dragoste nepotilor mei care m-au vizitat constant si pe care i-am iubit mult. Voi fi alaturi de ei din Cer asa cum am fost si pe pamant. Nu trebuie decat sa se gandeasca la mine si voi fi langa ei, alinându-i, mângâindu-i, ajutându-i. Ma bucur ca ultima voastra aminitire despre mine este cea de la serbarea varstei mele de 79 ani, cand ne-am distrat foarte bine impreuna! Chiar am si dansat cu voi si v-am dirijat corul cand mi-ati cantat “La multi ani!” Doamne ce bine a fost, cine ar fi crezut ca va fi pentru ultima data?
I-am iubit mult pe cei saraci si oropsiti, pe copiii lipsiti de posibilitati si vaduviti de dragostea parinteasca si in slujba carora mi-am pus toata energia si bunurile mele si carora le cer si lor iertare. Nu iertare pentru greselile savartite in timpul activitatii fata de voi, pentru care sunt sigur ca am fost deja iertat, ci iertare pentru am plecat prea repede de langa voi si nu va mai pot ajuta in continuare acum, cand mai aveam atatea de oferit!
Am lasat la urma familia mea intru Cristos, copiii mei sufletesti si fratii mei intru credinta, pentru care si cu care m-am rugat cu ardoare la Bunul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor lor si pentru ca Dumnezeu sa coboare in inimile si viata lor. Aceasta a fost flacara primita de la Dumnezeu in inima mea, acesta a fost rostul meu lasat de Dumnezeu pe acest pamant, pentru care ii multumesc din suflet!
Iertati-ma dragii mei prieteni, nu o sa ma mai pot ruga pentru voi la Bunul Dumnezeu de pe acest pamant dar, am plecat la Bunul Dumnezeu cu amintirea voastra vie in inima mea, necazurile, durerile, dorintele voastre le voi pune de acum direct la picioarele Mantuitorului.
V-am citit sutele de mesaje pe care mi le-ati trimis si mi-am dat seama ca am insemnat ceva pentru voi, ca am fost mai mult decat un preot, decat un duhovnic, spre care de multe ori te indrepti cu frica si sfiala, am fost pentru voi un prieten adevarat la care v-ati destainuit toate poverile sufletului. As vrea sa participati si voi la plecarea mea spre Dumnezeu cu mesajele voastre, care imi dau putere si tarie, avand acum certitudinea ca nu mi-am risipit in zadar viata pe acest pamant.
Nu plangeti, sunt aici, langa Dumnezeu si impreuna rasfoim gandurile plecate din sufletele voastre ! In finalul scrisorii mele, cuvintele ce urmeaza va apartin:
- E atâta durere prin plecarea lui, încât dintr-odată lumea a devenit mai rece, mai tristă, mai mohorâtă și parcă mai necruțătoare. Omul la care alergam toți atunci când eram necăjiți, disperați, dezorientați, și prin rugăciunile căruia simțeam cum se înseninează toate, și prin vorbele căruia se punea balsam pe rană, acel om drag, tată pentru toți, să nu mai fie? E sfâșietor. Să-l ierte Bunul Dumnezeu, pentru Care și-a închinat viața într-o continuă RUGĂCIUNE, MILOSTENIE și FAPTĂ BUNĂ. Cine ne va mai răspunde de acum la telefon, la capatul firului?
- Părinte drag! El m-a făcut să înțeleg ce este rugăciunea cu dragoste!
- Odihnă veșnică părinte drag! Ne vor lipsi minunatele dumneavoastră Sfinte Masluri! Amin.
- Cel mai drag părinte din lume, îmi pare enorm de rău că ne ați părăsit așa devreme, Dumnezeu să vă odihnească în pace, părinte drag.
- Doamne... ce pierdere mare... condoleante... un preot cum puțini găsești... a fost mai mult decât un preot.
- A murit un om ce a fost doctorul multor suflete indurerate!
- Bunul Dumnezeu să- i facă parte de Rai , scumpului şi dragului nostru Tată Sufletesc , care a fost şi v-a rămâne mereu în sufletele noastre. Iartă-ne Părinte Dumitru că noi nu am putut să- ți luăm durerea precum făcea Sfinția Voastră pt noi cei împovărați de greutăți. Îți Mulțumim Veşnic pt toată Dragostea şi osteneala de Bun Părinte Rugător! Dumnezeu să te ierte!
- Oh Parinte drag, Dumnezeu te are-n grija, asa cum ai avut si tu grija de noi!
- Un om minunat, un duhovnic cu har...cat mai așteptam slujbele dansului facute noaptea sa mergem în biserica sa ii ascultam vocea blândă în liniștea nopții...niciodata nu eram obosiți, copii fiind, ci ne umpleam sufletele de pace și liniște. Dumnezeu sa va primească în Casa Sa și în Altarul Sau Ceresc părinte...Drum lin suflet bun...
- O sa imi lipsești enorm părinte!!! Ai luat o parte din sufletul meu …un gol pe care nu stiu cum să-l umplu... Ai fost atat de bun cu mine … ani de zile mai tinut cu mana de fier si multa dragoste sa nu ma prăbușesc. Dumnezeu sa te poarte in dragostea lui cea veșnica!
- A-ti fost un înger printre noi, părinte drag! Ne veti lipsi enorm,dar știm ca ne veti veghea de acolo, de sus. Vom inalta rugăciuni pt ca sufletul dvs sa-si găsească odihna vesnica, asa cum și dvs v-ati rugat pt noi.
- A fost un om curat și un preot cu mare har! Despre părintele Dumitru putem vorbi doar cu smerenie! A plecat la Domnul pe care îl iubește nespus
- Nuuuuu...nu vreau să citesc asta...nuuuu...În fiecare zi, am “terorizat" asistentele și le rugam să-mi dea vești bune despre părinte, în spital... Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace! Părintele ăsta...este parte din viața mea...acea parte, pleacă cu el.
- S-o dus săracu, părinte, asa un om de bun foarte rar găsești. O sa aprindem și noi o luminare de sufletul lui, intotdeauna o să-l am în suflet, nu cred ca o fost, om în satul nostru sa nu ii fi sărit cu ceva în ajutor. Dumnezeu sa te călăuzească în lumea celor drepți, bun preot, și prieten drag!
- Dumnezeu sa-l odihneasca un om de mare valoare, cred ca Dumnezeu are planuri cu el și in ceruri!
- Drum bun Parinte drag spre împărăția Cerului!
- Parintele nostru drag, minunatul nostru mentor cata rabdare, dragoste a avut pentru fiecare in parte. Inca din copilarie mergeam la Susenii Bârgăului pentru slujbele deosebite. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
- Un preot al sufletelor cu siguranta Dumnezeu o sa l așeze intre sfinți!
- Mulțumim părinte pentru tot, drum lin în împărăția lui Dumnezeu.
- Bunul Dumnezeu sa il primeasca la El. Am avut privilegiul sa il cunosc personal si l-am pretuit mult. Un preot dedicat, un adevarat model. Il voi pastra pentru totdeauna in mintea si sufletul meu.
- D-zeu să-l aibă în pază și să îl ocrotească așa cum a făcut dumnealui cu noi!
- De acum va predica la altarul Raiului!
Un ultim gand pentru fiii mei duhovnicesti:
“De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.”
Parintele Dumitru

Comentarii

01/03/21 10:51
Carmen Varga

Parinte drag,am aflat despre dvs.de la fiica mea Cosette,care v-a cunoscut prin intermediul familiei Galben.
A venit foarte impredionata de persoana dv.Foarte rar ajungea acolo(datorita distantei),dar cu mare admiratie,respect si dragoste tinea legatura telefonic.nu am mai auzit-o vorbind cu atata drag de un preot,cu atata respect pentru ce erati si ce faceati.
In copilarie, uitandu-ma la unele filme, mi se incalzea inima vazant implicrea pastorilor in vista comunitatilor.Asa intelegeam eu misiunea preotasca,cu dedicare trup si suflet.Cu toate ca va urmarea mereu, mai ales in ultima pedioada,a fost foarte socata de plecarea dvs.A trecut pe la mine,vizibil tulburata,cu fata si ochii congestionati."Mama,a plecat parintele nostru!Mama,ce se intampla,ne sunt luati pe rand preotii buni!"Era foarte tulburata.Cu vreo saptamana in urma mi-a spus ca parintele zace,ca este la fel de bun si frumos cum il stie,senin.Ca este pregatit de plecare.Ca s-a intors cu spatele la noi si se indreapta spre lumina.
Mu stiu daca in dufletul Cosettei va msi aparea o asemenea entitate,de care sa devina atat de apropiata.
Drum bun in lumina,parinte drag !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5