Sărbătoarea cărții, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Mihai Vasile Bujor, „În dans cu viața”

De Ziua Educației, respectiv 5 octombrie 2023, începând cu ora 17,30, am sărbătorit și cartea, ca izvor de bucurii și împliniri, la Muzeul Județean, într-un mediu academic, din inițiativa Editurii Solon, director Dorin Barna. Eroul zilei a fost Mihai Vasile Bujor din Șieu Măgheruș, membru în Liga Scriitorilor, Filiala Năsăud,  care  și-a prezentat al șaselea volum de poezii, „În dans cu viața”, o întruchipare a inimii de a sprijini, hrăni și vindeca prin iubire necondiționată și un far de speranță.

Întâlnirea cu cartea de la Muzeul Județean a răspândit în jur dragoste, bunătate, blândețe, respect, admirație, sinceritate, puritate, cinste și  calm, deci o sinteză a performanțelor  obținute de autor în activitatea sa de creație.

Prin carte promovăm înțelepciunea cum bine spune renumitul editor Radu Barna, ne ajută să cunoaștem omul și adevărul din sufletul său. Mihai Bujor este un model de umanitate, cu gândire investigatoare.

Autorul acestor rânduri, Ioan Mititean, arată cum l-a descoperit pe poetul zilei și cum l-a făcut cunoscut satului printr-o întâlnire cu obștea, cu sprijinul primarului Sorin Mititean și a jurnalistului Ioan Lazăr. Prin cele 6 cărți, toate fiind opera Editurii Solon, Mihai Vasile Bujor dovedește experiență în creația literară, dând luciditate cuvintelor.

Scriitoarea Rodica Fercana, proaspăt premiată de Liga Scriitorilor cu diploma „Virtutea Literară”, arată că prin volumele sale de poezie, Mihai Bujor dă cititorilor săi un punct solid de referință, cu darul de a comunica cu omul în condiții normale, dovadă fiind numărul mare de cititori ce-l însoțesc la sărbătoarea cărții.

„Ce face Mihai Vasile Bujor, spune Lucreția Mititean, este un act de cultură, un excelent și harnic promotor cultural, iubitor al satului și tradițiilor străbune deschis și sincer spre rugăciune și credința în Bunul Dumnezeu.”

Scriitoarea Marilena Toxin, care a participat și la întâlnirea cu cărțile lui Mihai în satul său natal, spune că omul slovelor de azi închide între palme lacrima și purifică durerea prin vise, amintiri și gânduri.

Scriitorul Macedon Tofeni, redactorul revistei „Glasul Armadiei”, spune că a participat și la lansarea domnului Mihai în satul natal, popularizând versurile sale în paginile revistei, versuri ce vindecă suflete și strălucesc emoțional. „Ca să poți crea, spune vorbitorul, trebuie în primul rând să citești, să ai cunoștințe, dar și fantezie, îndrăzneală și curaj. Poetul zilei pe toate le are.”

Preotul Ioan Bujor, fratele poetului, spune că Mihai prin cele 6 cărți a construit un univers nou, pornind de la elementele simple ale satului, fântâna, casa, ograda, biserica și școala. Profesorul Benedec Ioan spune că versurile lui Bujor presară emoții, încredere și iubire, completat fiind de fostul primar de pe Valea Șieului, Alexandru Pop Puiu, căruia îi sunt vii în suflet poeziile ce le recita în anii de școală din farmecul  lui Coșbuc și recită în acest mediu cultural minute în șir, în aplauzele tuturor.

Printre vorbitori a intrat cântecul, romanțele, interpretate de Cornelia Horobeț, acompaniată de Ioan Lazăr și recitările năsăudencei Floarea Morar, ce au completat decorul acestei minunate seri culturale.

În încheierea întâlnirii cu cartea, eroul zilei Mihai Vasile Bujor, cu zâmbetul pe față, a spus că este mulțumit că niciodată nu va fi singur, urât sau sărac, deoerece iubitorii de frumos, de sat și de tradițiile culturale vor fi alături de el ca și azi.

Tuturor le aduce sincere mulțumiri!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5