Sărbătoare a folclorului din Bistriţa-Năsăud. Petre Petruse aniversat la 80 de ani. Lansarea cărţii „Mâdru-i omu şî să ţâne”

La împlinirea a 80 de ani de viaţă, primul solist profesionist al judeţului, Petre Petruse, a fost aniversat de către Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal printr-un spectacol extraordinar.
„E o perioadă extraordinară. Mai greu de găsit un moment mai potrivit pentru o asemenea aniversare, pentru un asemenea concert aniversar decât perioada binecuvântată a sărbătorilor Crăciunului. De fapt, din 24 decembrie şi până în 7 ianuarie e o perioadă de sărbătoare, o perioadă sublimă, o perioadă pe care, cu siguranţă, o simţim cu toţii. Sunt încântat, sunt onorat, cât se poate de fericit să am privilegiul de a vă spune câteva lucruri de ziua dumneavoastră, maestre. Pe lângă faptul că sunteţi considerat primul interpret profesionist de muzică populară din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunteţi un om care aţi demonstrat de-a lungul vieţii că nu e greu să ai caracter şi să-ţi dovedeşti caracterul. Sunteţi un om integru şi, în acelaşi timp, un interpret de muzică populară recunoscut nu doar la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud ci şi în plan naţional. Pentru că astăzi este ziua maestrului Petre Petruse, îl sărbătorim prin acest concert aniversar. Pe această diplomă am scris în felul următor: Pentru măiestria şi seriozitatea de a face cunoscută arta tradiţională, cântul, obiceiurile, portul şi dansul popular, se acordă o Diplomă de Excelenţă domnului Petre Petruse la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani şi circa 60 de ani de activitate artistică. Felicitări, să vă dea bunul Dumnezeu sănătate şi să vă păstreze acest talant, pentru că, într-adevăr, vocea este un mare talant pentru că te bucură pe tine şi, în acelaşi timp, îţi dă acest har extraordinar, acest har minunat de a-i bucura şi pe ceilalţi. Nu există mai mare bucurie în viaţă decât aceea de a-i putea bucura pe cei din jurul tău. La mulţi ani, sănătate multă şi să ne vedem şi anul viitor şi peste foarte mulţi ani de acum înainte! Succes. În prag de An Nou, vă urez şi dumneavoastră un an binecuvântat, cu sănătate, cu linişte în familie, un an aşa cum vi-l doriţi şi aşa cum meritaţi” a declarat primarul Ioan Turc, care a oferit o Dipolomă de excelenţă sărbătoritului.
„Îl cunosc şi îl ascult de când eram copil şi întotdeauna mi s-a părut că el este întâiul. Mă bucur că şi-a conservat această virtute. După părerea mea, şi în momentul de faţă este vocea de referinţă bărbătească din folclorul românesc, cel puţin de la noi din judeţ, la fel cum era şi regretata Valeria Peter Predescu pentru glasul femeiesc, pentru cântul feminin, aşa este Petre Petruse pentru vocea bărbătească, pentru cântatul bărbătesc şi această virtute şi-a conservat-o şi văd că încă este „verde”. Nu-ţi vine să crezi că are 80 de ani şi acea prospeţime în voce şi acea voce plină de armonice pe care o are şi acum şi cred că o va avea câţiva ani de acum înainte. Lucian Blaga are un poem care se referă la cântec: Uşor nimic nu e/ Zi şi noapte nimic nu e uşor pe pământ./ Uşor nu e nici cântecul/ căci roua este sudoarea privighetorilor ce se ostenesc toată noaptea cântând. La mulţi ani, Petre Petruse, multă sănătate, vigoare! Şi mai are o vigoare pe care cred că au sesizat-o cu toţii: este un om bun. A fost alături de toţi cei care i-au cerut sprijinul şi l-a oferit cu toată generozitatea şi cu toată bunăvoinţa. Virtutea şi binele cred că aduce bine şi de aceea cred că Petre Petruse are dreptate şi peste zece ani cred că îl vom mai sărbători la o altă cifră şi mai luminoasă şi mai maiestuoasă. Sărbători fericite în continuare” a afirmat Gavril Ţărmure, manager Palatul culturii Bistriţa.
Primarul Romeo Florian de la Lechinţa a oferit, la rândul lui, o Diplomă de Excelenţă: „Vă mărturisesc că sunt la al doilea eveniment aniversar Petre Petruse, am fost şi la 70, acum suntem la 80, ne vedem şi la 90 şi mai departe. Dacă domnul primar spunea că Petre Petruse a fost primul solist profesionist, eu vă spun că Petre Petruse a fost primul Cetăţean de Onoare al comunei Lechinţa. Primăria şi Consiliul Local Lechinţa acordă o Diplomă de Excelenţă domnului Petre Petruse, personalitate de excepţie a culturii populare româneşti, pentru întreaga activitate artistică şi pentru aniversarea a 80 de ani de viaţă. În numele comunităţii din Lechinţa unde aţi copilărit şi locuit, vă aducem sincere mulţumiri pentru imaginea frumoasă pe care aţi conturat-o localităţii noastre prin toată activitatea artistică. La mulţi ani”!
Diplome aniversare au mai oferit Alexandru Câţcăuan, managerul Casei de Cultură a Sindicatelor, iar în numele „Cununei de pe Someş”, coregraful Teodor Puşcaş.
În cadrul evenimentului a fost lansată şi cartea „Petre Petruse - Mâdru-i omu şî să ţâne – o viaţă pentru cântecul din Bistriţa-Năsăud” apărută la Editura Charmides manageriată de Gavril Ţărmure, carte gândită de Menuţ Maximinian, cel care a prezentat şi evenimentul. În discursul său, părintele-profesor Nicolae Feier a vorbit despre bunătatea omului Petre Petruse, căruia i-a transmis şi mesajul de binecuvântare al Mitropolitului Andrei. „Cred că această carte îi lipsea lui Petre Petruse, alături de CD-uri şi multe distincţii. Cartea confirmă valoarea unui artist deosebit. Pentru ca această carte să vadă tiparul, a apelat la un ziarist deosebit, la un scriitor, un etnolog. Am amintit toate aceste confesiuni de credinţă a lui Menuţ Maximinian fiindcă citind cu atenţie cartea le regăseşti. Ştie să pună întrebări directe la care aşteaptă, conform legilor jurnalismului, răspunsuri complexe. Este meritul scriitorului care a reuşit să facă din viaţa lui Petre Petruse o carte ce se citeşte cu drag, nu doar o simplă carte de poveşti, ci un adevărat roman. Petre Petruse a fost şi este un roman, cu o poveste de viaţă frumoasă”, a declarat prof. dr. Dorel Cosma care, în numele Uniunii Mondiale de Folclor, i-a înmânat lui Petre Petruse titlul de Artist Emerit.
La Palatul Culturii au fost prezenţi pe scenă Sava Negrean Brudaşcu, Sergiu Vitalian Vaida de la TVR, alături de Fanfara din Telciu condusă de Ioan Mureşan, Alexandru Pugna, Ionela Moruţan, Felix Gălan, Maria Butilă, Ioan Cristian Ţăran, Dorina Oprea, Aurel Şuteu, Nelu Şopterean, alături de Cornelia Ardelean Archiudean, Mirela Petruş, Mărioara Sigheartău, Dumitru Ciupa, Viorica Lazăr, Marcel Avram, Alina Ploaie, Anton Todică.
Nu au lipsit nepoţii Mihai Turda şi Paula Moldovan, dar şi Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someş”, dirijor Anghel Urs, coregrafia - Teodor Puşcaş. Regia spectacolului a fost semnată de Dorel Cosma.
https://www.facebook.com/PalatulCulturiiBistrita.official/videos/8942834...

Comentarii

29/12/22 20:45
Rus Augustin

STIMATE DOMNULE PETRE PETRUSE
Poate fără să vă dați seama, o să intrați în rândul bărbaților de seamă ai județului Bistrița-Năsăud prin ceea ce ați făcut în decursul vieții, prin ceea ce lăsați moștenire.
Tot mai des îmi vin în minte secvențe din cântecele cu care ați cucerit publicul ... „Ochii văd, inima cere / Aș cerca da n-am putere ...”.
Cu drag și cu dor ... de la un admirator Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5