Să-i dăm castelului o comunitate, să aducem comunitatea mai aproape de Castelul Posmuș

Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean are plăcerea de a anunța lansarea proiectului CASTEL VIU, o intervenție inovatoare prin cultură care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki din satul Posmuș, comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud.

Proiectul CASTEL VIU se bazează pe colaborarea și experiența a patru actori: organizațiile neguvernamentale, mediul academic, comunitatea locală din Posmuș și autoritățile județene și locale. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - administratorul castelului, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca), Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), Primăria Șieu și Școala Gimnazială Șieu.

Prin intermediul unui concept interdisciplinar și printr-o abordare deschisă și incluzivă, proiectul CASTEL VIU urmărește să creeze o perspectivă realistă și un răspuns la întrebarea fundamentală: Cum poate castelul recent restaurat, aflat în proprietate publică, să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?

Obiectivul nostru principal este să formăm o comunitate în jurul castelului, să aducem comunitatea mai aproape de acest simbol cultural și istoric. Acțiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaștere și înțelegere a nevoilor culturale locale, având ca rezultat dezvoltarea unui program care să transforme acest loc într-un reper pentru viața culturală a comunității și într-un spațiu dedicat întâlnirilor și educației. Prin intermediul triadei cultură-educație-mediu, urmărim să obținem un echilibru între dimensiunea turistică dobândită recent și necesitățile comunității locale.

Toate activitățile proiectului CASTEL VIU sunt gratuite, adresate comunității locale și se desfășoară în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, precum și în alte locuri din sat.

“Reabilitarea Castelului Teleki de la Posmuș este o excelentă oportunitate să privim patrimoniul cultural local ca unul dintre cele mai importante elemente de bunăstare ale comunității. Existența acestuia provoacă o reflecție deopotrivă asupra trecutului localității, dar mai ales incită la gânduri despre viitor. Ce tip de viitor poate genera castelul pentru comunitate? Dar comunitatea pentru castel? Cum se dezvoltă o viziune echilibrată între nevoile comunitar educaționale ale locuitorilor, turism și activități economice? Acestea sunt întrebările la care încercăm să răspundem în proiectul nostru.” a afirmat Miki Braniște, coordonatorul artistic al proiectului.

Programul proiectului CASTEL VIU:

CERCETARE: Studierea comunității, istoriei și relațiilor cu castelul în trei direcții de acțiune: Istorie, Antropologie și Sociologie, Mediu și Biodiversitate.

SCOALA DE VARĂ (iulie 2023): Ateliere de teatru și film pentru copii și adulți din Posmuș, laboratoare de dezvoltare de proiecte de educație culturală și evenimente culturale pentru comunitatea locală.

REZIDENȚE ARTISTICE (august - octombrie 2023): Artiști rezidenți vor dezvolta proiecte artistice în legătură strânsă cu resursele locale și vor organiza ateliere de creație pentru copii.  Între rezultate va fi și realizarea unei expoziții dedicate familiei Teleki.

ATELIERE DE PEDAGOGIE TEATRALĂ (septembrie - decembrie 2024): Ateliere de pedagogie teatrală dedicate profesorilor și formatorilor non-formali locali.

DEZVOLTAREA STRATEGIEI EDUCAȚIONAL-COMUNITARE PENTRU CASTELUL TELEKI (februarie - mai 2024): Laboratoare de lucru pentru formularea planurilor strategice de dezvoltare a programului castelului în domeniul educației culturale.

EVENIMENTUL FINAL (iunie 2024): Lansarea unui volum care cuprinde articole ale cercetătorilor, prezentarea activităților proiectului, istoria ansamblului arhitectonic și propuneri de acțiuni pentru integrarea acestuia în circuitul cultural-educativ și în viața comunității locale. De asemenea, va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie a Patriciei Marina Toma.

Proiectul CASTEL VIU este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu sprijinul Uniunii Europene - UrmătoareaGenerațieUE. Detalii despre PNRR pot fi găsite pe site-urile: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și https://www.facebook.com/PNRROficial/.

Vă informăm că conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Finanțatorul proiectului nu este responsabil de conținutul și utilizarea rezultatelor proiectului, aceasta fiind în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

• numele proiectului de reformă/investiție: Castel Viu. Artă și Comunitate la Posmuș

• numele beneficiarului,: Asociația Petrus Italus Trust- Alianța pentru patrimoniul Bistrițean

• obiectivele proiectului,:

 

Creșterea accesului la cultură pentru locuitorii satului Posmuș prin organizarea de activități culturale (atât specifice, cât și multidisciplinare) cu și pentru comunitate la Castelul Teleki;

Cercetarea dinamicii locale și testarea aplicată a programului cultural propus, pentru dezvoltarea unei strategii culturale durabile relevante pentru actorii culturali locali (Castelul Teleki numărându-se printre aceștia);

Consolidarea raportului localnicilor față de Castelului Teleki, prin valorificarea infrastructurii, a biodiversității și a potențialului cultural și istoric al fostului domeniu Teleki;

• valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea : 242000 RON

• data începerii și finalizării proiectului: 31.03.2023-30.06.2024

• codul proiectului: 104

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5