Rodica Fercana, o luptătoare pentru succes

După atâţia ani de muncă pe tărâmul creaţiei, scriitoarea de pe Valea Fiadului-Telciu, Rodica Fercana  a devenit în ziua de 29 iunie 2017, persoana care şi-a dorit să fie –SCRIITORUL ZILEI, fiind eroina principală în cadrul Cenaclului Literar „Artur Silvestri” de la Cercul Militar Cluj.

            A fost însoţită de un număr de 8 scriitori din Filiala Năsăud, a Ligii Scriitorilor Români care în cadrul acţiunii literare „Cu cartea pe roţi”, şi-au depănat gândurile despre creaţiile sale şi multe amintiri minunate pe care scriitoarea de pe Sălăuţa nu le-ar schimba niciodată pentru mai puţine fire de păr cărunt.

            „Cu cât înaintez în viaţă, spune scriitoarea, cu atât eu devin cel mai bun prieten al meu şi ceea ce este mai plăcut este că acest prieten nu mă contrazice niciodată sau aproape deloc.”

            Rodica este o prezenţă activă în lumea scriitoricească, este o bună prietenă şi colaboratoare care îşi petrece zilele în lumea literară, ceea ce îi oferă o viaţă reală şi echilibrată  oferindu-ne destul de des cărţi de poezie şi mai nou proză scurtă cu o largă tematică în vârtejul vieţii, ca un fagure de aur proaspăt plin de mierea gândirii sale luminate.

            În cele trei cărţi prezentate în faţa scriitorilor clujeni a adunat la un loc rigoare, originalitate şi nespusă frumuseţe cu blocuri grele de judecăţi cu priceperea unui iscusit arhitect, şlefuite cu diamantul sensibilităţii unui vrăjitor-poet care ştie să cumpănească şi să  rostească  cu claritate cuvintele. Fercana prinde şi leagă zborurile poetice ale fanteziei în rigorile statornice ale geometriei, că doar o viaţă a predat matematica. În colectivul didactic a înviorat armonia, cugetând asupra bucuriei, înzecindu-şi zi de zi strădaniile ca o adevărată purtătoare de valori, făcând parte dintre acei oameni care nu acceptă înfrângerea, iar poezia pentru ea este o expediţie pe urmele adevărului. Viaţa pentru ea nu înseamnă „a trăi”, ci „a şti pentru ce trăieşti”, cum foarte bine spunea Nicolae Iorga.

            Despre cărţile sale şi-au exprimat gândurile de respect şi preţuire scriitorii: Al. Fl. Ţene Preşedintele Ligii Scriitorilor Români, Antonia Bodea, preşedinta Cenaclului Literar „Artur Silvestri”, Iulian Patca, Ioan Mititean, Barbu I. Bălan, Lucreţia Mititean, Vasile Tutula, Floarea Pleş, Romulus Berceni, Raveca Vlaşin, care au făcut juste aprecieri creaţiilor scriitoarei noastre, modul de construcţie a poeziei care spune multe despre scriitorul zilei care dovedeşte înţelepciune, fineţe, afecţiune şi delicateţe, se bucură de un deosebit succes atât în cadrul Ligii cât şi înafara graniţelor obţinând trei premii la diferite concursuri internaţionale din Scoţia, Japonia şi Norvegia, cu poezii ce farmecă prin sensibilitate şi prin nuanţarea prezentării stărilor sufleteşti şi descrierea satului românesc, a ţinutului de origine a ţării sale prin Rebotezul României. Succesele sale nu apar spre a se înfoia în pene ci pentru a se transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cititorii săi mulţi la număr.

            În acest mediu cultural de cinstire şi slăvire a cărţii s-a prezentat şi revista Astra Năsăudeană şi Antologia Scriitorilor din Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor Români –DESTINE LITERARE, coordonator Ioan Mititean, un volum cu peste 800 de pagini, ce conţine secvenţe din operele a 25 de scriitori năsăudeni şi bistriţeni, care şi-au eliberat inima de ură, de invidie, de gânduri negre, fiind totodată un preţios schimb de idei, care treptat devin cuvinte, obiceiuri, caractere şi în final destine.

            În partea a doua a activităţii literare au avut loc schimburi culturale prin împletirea poeziei cu muzica, prin bunăvoinţa prietenei noastre, doamna Cornelia Horobet, care prin ROMANŢA DRAGOSTEI ne îndeamnă să ne schimbăm în bine.

            Am petrecut între scriitorii clujeni o doză de linişte necesară vieţii, într-un cuib de armonie binefăcătoare de comunicare sufletească.

Comentarii

05/07/17 09:41
Rodica Fercana

Articolul prezentat de dv.Ioan Mititean a fost o altă surpriză plăcută a prezenței mele la cenaclurile literare; m-am bucurat că sunt mulți oameni iubitori de poezie, de proză care mi-au citit și comentat creațiile și că am editat a 3-a oară poezii și proza ca să le aivă prietenii și cunoscuții care mi le-au solicitat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5