Rebra, comuna în care valorile sunt recunoscute. Primii cetăţeni din istoria comunei, cinstiţi de comunitate

Comuna Rebra a îmbrăcat straie de sărbătoare. Primarul Ştefan Danci a acordat primele titluri de Cetăţean de Onoare din istoria comunei pentru patru rebreni care au făcut cinste, prin activitatea lor, acestor meleaguri. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural în prezenţa sătenilor, dar şi a unor invitaţi, amintind aici pe deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna.
În aplauzele unei săli arhipline, au primit înalta distincţie scriitoarea Dora Alina Romanescu, preotul Teodor Nedelea, profesorii Viorel Rus şi Ştefan Bachiş.
Profund emoţionată, scriitoarea Dora Alina Romanescu a vorbit despre meleagurile natale pe care, deşi este stabilită de peste 40 de ani în Mangalia, unde anul trecut a fost declarată „Personalitatea anului”, nu le-a uitat niciodată: „Sunt foarte bucuroasă să fiu în comuna în care m-am născut. Nu am uitat niciodată aceste locuri. Părinţii mei au fost oameni simpli, dar învăţătura lor m-a urmat peste tot şi acolo unde am mers am reuşit prin muncă şi prin respect faţă de sine şi faţă de semeni. Am avut o profesie frumoasă, simţindu-mă importantă în mijlocul copiilor, cu ei am cântat, m-am bucurat, am plâns. Am fost educatoare şi 20 de ani directoarea unei grădiniţe din Mangalia, unde frecventau anual 300 de copii. Am reuşit să las în urma mea o clădire nouă şi am făcut parte şi din Consiliul Local al Mangaliei. Cred că nu v-am făcut de ruşine acolo unde am fost. Eram realizată din punct de vedere profesional şi, totuşi, parcă simţeam că nu am o împlinire deplină. Mereu mă întrebam cine sunt şi, odată ce m-am aşezat la masa de scris şi cuvintele mi-au venit valuri-valuri. Prima carte am publicat-o în 2002 şi se numeşte „Dealul comorii”, un loc de aici, din Rebra. Am încercat, prin cărţile mele, să facă o punte de iubire şi de lumină între Mangalia şi Rebra”.
A urmat la microfon profesorul Ştefan Bachiş: „În acest moment, Rebra are o identitate bine stabilită prin oamenii care au încercat să dea o altă faţă acestei comune, fiind una dintre cele mai frumoase din judeţ. Sunt rebrean de 66 de ani şi nu am părăsit satul decât pentru studiile universitare şi am avut 44 de generaţii de elevi. Rebra a fost şi va rămâne reperul vieţii mele”.
Preotul Nedelea Teodor: „Iată, vin să fac voia Ta, Dumnezeule, sunt cuvintele pe care le-am rostit în 1965 când am plecat din Rebra la Cluj ca să urmez Seminarul Teologic şi apoi Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. Mi-am dat seama că nu este nimic mai frumos decât să trimiţi lumina divinităţii spre neamul tău. Din 1981 am fost numit preot în satul meu natal, Rebra, unde mă aştepta nu bucurii, ci greutăţi şi necazuri. A trebuit să ridic o casă parohială care, aşa cum spunea regretatul Episcop Iustinian Chira, este unicat în Episcopia Clujului. Au urmat o serie de lucrări la biserică, pe care dumneavoastră le ştiţi. După 44 de ani de preoţie, la 1 septembrie 2014, m-am retras la pensie, mergând în Capitala Transilvaniei. Iată că, am fost chemat din nou la Rebra, rămânând foarte surprins de bucuria pe care mi-aţi oferit-o. Iubiţi rebreni, să ştiţi că nu v-am uitat. În rugăciunile mele sunteţi mereu prezenţi, sunt alături de dumneavoastră la bucurii şi necazuri”.
Profesor Viorel Rus: „M-am născut aici, însă familia mea a fost forţată, când aveam eu un an, să se mute într-un sat săsesc, la Dipşa. Copii de acolo îmi spuneau că eu sunt venetic şi nu am pe nimeni. Când am revenit în Rebra, mi-am promis că atâta timp cât voi trăi, pentru mine Rebra va fi un vis. Aşa s-au născut toate lucrările mele, din respect pentru acest ţinut şi pentru oamenii deosebiţi de aici”.
Pentru cei patru Cetăţeni de Onoare au susţinut Laudatio pr. Vasile Rus, scriitorii Menuţ Maximinian şi Mircea Daroşi.
Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean: „Vin cu mare drag întotdeauna la Rebra, comparând comuna cu Căianul meu, cu oameni vrednici, harnici, care-şi păstrează portul şi credinţa şi duc mai departe identitatea noastră românească. Am venit din prietenie pentru dumneavoastră şi domnul primar, un prieten extraordinar şi un coleg drag mie, unul dintre cei mai valoroşi primari pe care i-a avut vreodată judeţul nostru. Mă bucur că profesorul meu preferat din liceu, care m-a pregătit pentru facultate, Viorel Rus, este, începând de acum, Cetăţean de Onoare al Rebrei. L-am admirat mereu pentru demnitatea lui, pentru felul în care se comporta cu elevii. Este un model de om care ne învaţă ce înseamnă munca, hărnicia, truda pentru că ceea ce a realizat el pentru dumneavoastră, rebrenii din mijlocul cărora s-a ridicat, este un lucru unic”.
Senatorul Ioan Deneş: „Cred că nu numai veşnicia s-a născut la sat, ci şi libertatea, timpul, umanitatea. În această lume globalizată ne amintim ce însemna satul în urmă cu 30 de ani. Atât timp cât mai văd în sat oameni care au clop în cap şi femei cu năfrămi am garanţia că această veşnicie încă n-a pierit.
În cinstea Cetăţenilor de Onoare, în frumoase costume populare, Ansamblul „Doina Rebrei” a susţinut, sub conducerea lui Vasile Călini, un spectacol folcloric extraordinar, în care invitată a fost artista Mina Buga.
Cu acest prilej a fost lansată şi monografia comunei Rebra scrisă de profesorii Viorel Rus şi Ştefan Bachiş, despre care primarul Ştefan Danci a declarat: „Este cartea de căpătâi a comunei care se va afla în bibliotecile rebrenilor. Aducem mulţumiri şi celor care au fost alături de noi, sponsorizând apariţia volumului”. Apoi, primarul a înmânat „Monografia” celor care au făcut ca aceasta să vadă lumina tiparului la Editura Argonaut – Ioan Scurtu, SC Dimex 2000 Company, Aurel Danci, SC Nicmar Danci, Nicolae Georgiţă, SC Gironic Star Com, Macedon Suci, SC Donexcav, Aurel Nedelea, SC Moldonico.
Despre „Monografie”, conf. univ. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Universitare din Cluj şi directorul Editurii Argonaut, a spus: „E o carte de istorie, cei doi autori jucând rolul cronicarului. E o monografie complexă, valoroasă sub toate aspectele care va constitui ea însăşi un reper şi un model pentru felul în care se slujeşte meseria de istoric şi se respectă comunitatea căreia îi aparţii”.
O zi deosebită în care Căminul Cultural s-a luminat atât de frumuseţea chipurilor oamenilor, cât şi de tăria cuvintelor ce s-au rostit aici, sufletele vibrând pe acelaşi ritm al bucuriei de a fi rebrean.
O manifestare reuşită, pentru care merită felicitări primarul Ştefan Danci, Consiliul Local, colectivul Primăriei şi toţi oamenii de bine care şi-au dat mâna pentru ca în Căminul Cultural să fie un eveniment demn de aşezat în Cartea de Aur a comunei.
Monografia Rebrei va fi, de acum, reper pentru istoria neamului mândru al Rebrenilor, iar Cetăţenii de Onoare vor purta cu cinste în inima lor această înaltă distincţie. Cu siguranţă, Rebra este ţinut de legendă al judeţului nostru, în care tradiţia este păstrată ca un testament viu şi aşezată în icoana vie a satului, alături de cinste, omenie, respect, onoare, demnitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5