Prof. dr. Maria Pop: Despre preparatele utilizate în Terapia cu plante

Preparate utilizate în Terapia cu plante

Preparate utilizate de Terapia cu plante pe cale internă

Cea mai simplă formă utilizată este masticația directă a părții medicinale din plantă care se pretează pentru o anumită afecțiune. De exemplu în răceală asociată cu răgușeală (laringită) se practică mestecarea unei rădăcini de Nalbă-mare (Althaea officinalis), de 3-4 ori pe zi, timp de 3 zile, după care răgușeala dispare sau se reduce și vocea revine la forma ei normală.

  Rădăcină de Nalbă-mare

O altă formă este înghițirea unei pulberi de plantă obținută dintr-o singură specie de plantă medicinală sau amestec din mai multe specii de plante medicinale. Această pulbere se obține prin măcinarea fină a plantelor medicinale. Extracția substanțelor active din pulberi se face în stomac de către sucul gastric.

O formă modernă de preparate a Terapiei cu plante este reprezentată de extractele concentrate totale, sub formă de pulberi, care se dozează în capsule, pulbere obținută printr-o tehnologie perfecționată, care conține toate substanțele active din plante într-o formă concentrată. Avantajul acestei pulberi constă în concentrația de 20-30 de ori mai mare față de pulberea obișnuită obținută prin măcinare. La aceasta se mai adaugă: puritatea microbiologică a produselor obținute prin tehnologie avansată, întrucât se distruge microflora patogenă. Metoda dozării în capsule ne aduce avantajul măsurării precise, posibilității controlului analitic fizico-chimic și microbiologic, siguranța termenului de valabilitate, mânuirea mai ușoară și fără riscuri. Capsulele se introduc în flacoane de culoare închisă sau blistere pentru protecția solară.

Soluții extractive apoase – care se prepară dintr-o singură specie de plante medicinale sau amestecuri din mai multe specii de plante medicinale, folosind ca solvent apa care dizolvă substanțele active din plante, dar numai pe cele hidrosolubile, la un pH neutru. De aceea trebuie să corectăm uneori aciditatea prin dedurizarea apei cu bicarbonat de sodiu sau alcalinitatea apei prin acidifiere cu acid citric. Gustul neplăcut al unor soluții extractive se poate corecta prin îndulcirea cu zahăr, miere de albine sau steviozid din planta  Stevia rebaudiana. Toate soluțiile apoase nu se vor păstra mai mult de 12 ore și nu se vor adăuga conservanți pentru frânarea florei microbiene.

                            

Îndulcire cu planta Stevia rebaudiana

Infuzia – soluție extractivă apoasă obținută prin adăugarea apei care a fiert 2-3 minute peste planta uscată, mărunțită sau proaspătă. De obicei se folosesc ca unități de măsură pentru apă ceașca de 200 ml și pentru plantă lingurița, respectiv 1-2 lingurițe plantă la 200 ml apă. Apa fiartă în clocot se pune peste plantă, se acoperă cu un capac și se lasă 10-15 minute după care se filtrează cu filtre obișnuite din comerț sau prin tifon. Filtrarea trebuie să fie perfectă atunci când ne spălăm ochii cu infuzie. În cazul folosirii plantei proaspete pentru infuzie cantitatea va fi de 2-3 ori mai mare. Infuzia se practică pentru părțile din plantă care au pereții celulari subțiri, fără îngroșări secundare, cum sunt florile, frunzele și unele părți subțiri din plante sau fructe. Există cazuri când grăbim infuzarea prin umectarea plantelor uscate cu apă călduță, 3 părți apă și una parte plante. Ceaiul sub formă de infuzie se poate prepara și în aparatul de cafea.

Infuzie de Mușețel

Decoctul – soluție extractivă apoasă obținută prin fierberea plantelor. În recipientul de fierbere punem apa măsurată (câte 200 ml pentru un ceai), adăugăm planta mărunțită (câte 1-2 lingurițe pentru un ceai) și punem la fiert până dă primul clocot, apoi continuăm fierberea 5-30 minute, completând din când în când apa evaporată. Decoctul se filtrează fierbinte. Se practică decoctul pentru organele plantelor cu membrană groasă (rădăcini, rizomi, scoarțe, fructe) și mai rar pentru flori și frunze când urmărim păstrarea uleiurilor esențiale.

Maceratul la rece – se practică pentru acele organe ale plantelor din care substanțele active se extrag la rece, iar căldura le precipită. Este vorba de plante care conțin mucilagii, derivați poliuronici sau substanțe termolabile. Plantele se spală rapid sub jet de apă rece, se mărunțesc și se pun în recipientul pregătit, peste care se pune apă la temperatura camerei (18-210C), în cantitățile menționate în rețetă. Se lasă la macerat 4-8 ore, agitându-se din când în când; nu se va depăși timpul de 8-10 ore, întrucât se pot dezvolta microorganisme. După filtrare maceratul se păstrează la rece sau în frigider, nu mai mult de 48 de ore. Maceratul la rece se practică pentru: rămurele cu frunze de Vâsc (Folium Visci albi), Nalbă-mare (Radix Altheae), Semințe de In (Semen Lini).                      

 

Macerat la rece din ramuri de Vâsc

Siropurile – se obțin din extractul rezultat în urma presării la rece a fructelor (afine, coacăze, mure, zmeură, căpșuni) și din mugurii de Pin. Se poate obține și din soluțiile extractive apoase (infuzie, decoct, macerat). La extractul apos se adaugă îndulcitor, zahăr, miere de albine sau îndulcitor natural din planta Stevia rebaudiana. Siropurile sunt foarte energetice, antioxidante și imunostimulente și de aceea se folosesc de către copii, convalescenți, adulți cu activitate fizică sau intelectuală crescută. Se poate prepara în casă sau de la unități specializate (plafare, farmacii).

Soluții extractive hidroalcoolice – sunt forme ale Terapiei cu plante care se obțin prin macerarea sau percolarea plantelor în alcool de cereale de diferite concentrații sau în vin de calitate.

Tincturile se obțin prin macerarea plantelor în alcool de 40-60-700, timp 8-10 zile până la 2-3 săptămâni, timp în care se agită zilnic de 2-3 ori pe zi. Raportul dintre plantă și solvent este de 10-20 %. Separarea tincturii de materialul vegetal se face prin filtrări și decantări repetate, până când produsul este transparent. O metodă mai simplă de preparare a tincturii este percolarea simplă sau multiplă care se realizează într-un aparat numit percolator; se practică mai mult în farmacii. O altă metodă de preparare la scară industrială este turboextrecția sau vibroextracția care se face în aparate speciale. Tincturile au avantajul că într-un volum mic este concentrată o cantitate mare de substanță activă, modul de preparare și administrare este ușor, termenul de valabilitate este lung, se conservă ușor. Tincturile sunt recomandate tuturor, indiferent de vârstă și în mod special celor la care le este contraindicat aportul mare de lichide, cum sunt hipertensivii și cei cu edeme cardio-renale. Persoanele care n-au voie să consume alcool pot dilua tinctura în apă fierbinte, vaporii vor antrena alcoolul care se va evapora.

Vinurile medicinale – se obțin prin macerarea plantelor în vin de struguri de calitate, timp de 7-10 zile. Raportul dintre plante și solvent este de 5%, adică în 10 litri de vin se macerează 50 grame plante. De obicei vinurile medicinale sunt tonice și se folosesc pentru stimularea poftei de mâncare. Conțin plante care au ca substanțe active substanțele amare și de aceea pentru corectarea gustului se folosește glicerină. Se administrează înaintea meselor principale, câte 30-50-100 ml. Nu se recomandă persoanelor cu afecțiuni hepatice, hiperaciditate gastrică, ulcer gastric și duodenal, hipertensiune arterială. Nu se folosește de către copii.

Cidrurile – sunt băuturi slab alcoolice care se obțin prin fermentație naturală din diferite fructe înafară de struguri. Se folosesc ca tonice-aperitive, câte 50 ml, înainte de mâncare. Cidrurile se prepară din: mere, coacăze-negre, vișine, smochine, fructe de Porumbar (Prunus spinosa), de Soc (Sambucus nigra), de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides), de Măceș (Rosa canina).

  Soluțiile extractive hidroacetice sau Oțeturile medicinale și aromatice care se obțin prin fermentație acetică naturală. Se  recomandă intern, pe salate, ciorbe sau dizolvat în apă.

Ceaiurile Medicinale Instant – sunt extracte apoase care se liofilizează sau atomizează în pulberi, în scopul conservării pe o perioadă lungă de timp. Se dizolvă în apă caldă sau chiar rece, prepararea fiind rapidă iar conținutul în substanțe active este mare.

  1. Preparate utilizate de Terapia cu plante pe cale externă

Unguentele – sunt preparate semisolide care au o bază formată din: vaselină, grăsimi vegetale sau animale, lanolină, ceară, în care se încorporează extracte apoase hidroalcoolice, pulberi simple sau atomizate. În unele cazuri se încorporează substanțe pure din plante. Baza de cremă se poate înlocui cu geluri hidrosolubile care au avantajul că penetrează rapid în piele și mucoase, sunt lavabile și nu pătează. În funcție de substanța de bază conservarea este mai lungă sau mai scurtă.

Supozitoarele – se prepară în farmacii sau pe cale industrială din extracte naturale.

Uleiurile medicinale – se obțin prin macerarea plantelor în ulei de floarea-soarelui, măsline, arahide, etc., timp de 4-6 săptămâni. Un procedeu de preparare rapidă constă în umectarea plantelor cu alcool de 70-800 concentrație alcoolică, timp de 10-12 ore, adăugarea uleiului și fierbere pe baia de aburi timp de 2-3 ore, se lasă în repaus 2-3 zile și se filtrează. Se îmbuteliază în flacoane de culoare închisă și se păstrează la rece. Se folosește sub formă de aplicații locale pe răni, eczeme, degerături. Termenul de valabilitate este scurt, de maxim 6 luni.

Cataplasmele sau prișnițele – se prepară din plante medicinale care se pun într-o sită deasupra unui recipient care fierbe, până se înmoaie materialul vegetal. Se introduc între două tifoane și se aplică pe locul dureros. Alte cataplasme se prepară din semințe de Muștar sau In, măcinate, care se amestecă cu apă caldă până se obține o pastă omogenă, se introduce între tifoane și se aplică pe piele. Alteori cataplasmele se pot prepara din frunze proaspete. Cataplasmele au efect emolient și antiinflamator sau revulsiv de activare a circulației periferice.

                           Cataplasme

Băile cu plante – se bazează pe principiul acțiunii directe a substanțelor active din plante la nivelul tegumentelor sau al mucoaselor. Se prepară o infuzie sau un decoct concentrat care se introduce în apa de baie. La o baie generală sunt necesari 5 litri infuzie sau decoct, folosind câte 30-50 grame plante pentru fiecare litru de apă. Se poate folosi un săculeț pentru a se extrage substanțele active din plante și care se pune direct în vană, turnându-se apă fierbinte, se lasă 15-30 minute, apoi se adaugă apa necesară, se presează săculețul pentru a se extrage cât mai bine substanțele active din plante. Se efectuează baia. Substanțele active din plante penetrează tegumentul și mucoasele care sunt permeabile, apoi trec în zone mai profunde și în sânge, fiind transportate de curentul sanguin în tot corpul, acționând benefic la nivelul organelor interne. Băile cu plante au efecte antiinflamatoare, sedative, antiseptice și cicatrizante. Se pot folosi și uleiuri esențiale dizolvate în tinctură. Atât baia generală cât și baia parțială se fac numai după un duș prealabil, pentru a îndepărta sebumul de pe piele care închide spațiile intercelulare ale dermei. Temperatura de baie este de maxim 400C. Băile cu plante sunt eficiente în: plăgi neinfectate sau purulente, afecțiuni articulare, reumatism, hemoroizi, gută, ulcer varicos.

                           

                  Săculeț cu plante pentru baie                                    Baie cu plante

Frecții cu Oțeturi medicinale și aromatice – descrise la uzul intern, se pot folosi și pe cale externă.

Inhalațiile – se efectuează cu infuzie sau cu uleiuri esențiale care se pun în apa clocotită. Persoana stă cu capul aplecat, acoperit deasupra infuziei și inhalează vaporii de apă în tractul respirator. Inhalațiile sunt recomandate în: laringită, faringită, sinuzită, bronșită, astm bronșic.

Gargarismele – se fac cu infuzii sau decocturi în scopul dezinfectării cavității bucale și faringiene, în afecțiune ca: stomatite, gingivite, amigdalite, abcese dentare. Se practică atât de adulți cât și de copii.

Compresele – sunt pansamente sterile îmbibate cu soluții extractive apoase hidroalcoolice, hidroacetice care se aplică pe locul dureros, unde se ține de la 30 minute până la o oră. Se folosesc în dureri reumatice, inflamații, stări febrile.

Masajele – se fac cu uleiuri medicinale, unguente, tincturi, cu scopul de a stimula circulația periferică, de a dezvolta tonusul muscular, de a înlătura depunerile adipoase, excesul de apă din țesuturi, de a ameliora starea bolnavului cu inflamații de natură reumatică.

                  

Masaje cu uleiuri medicinale din plante

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro

Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5