Primarul Valentin Grapini: Rodna va fi declarată staţiune turistică de interes local. Avem în implementare proiecte de peste 100 milioane lei

La doi ani de mandat, primarul Valentin Grapini are un bilanţ cu care nu mulţi primari din România se pot mândri, asta după ce a reuşit să coaguleze o echipă la nivelul Primăriei Rodna, dar şi la Consiliul Local. În fapt, vorbim de o comunitate implicată în bunul mers al lucrurilor, alături de autorităţile locale fiind şi şcoala, biserica etc. Treptat, Rodna îşi recapătă strălucirea de altădată şi devine şi staţiune turistică.

          „Am depus o documentaţie la Ministerul Turismului şi am trecut de prima etapă de încadrare. Astăzi (n.n. – vineri, 10 august) primit vizita în teren a doi reprezentanţi ai Ministerului Turismului, care vor evalua situaţia la faţa locului. Vom merge atât la Valea Vinului, cât şi prin Rodna. În prima şedinţă de Guvern, Rodna va fi declarată staţiune turistică de interes local, titlu pe care şi-l merită", ne-a declarat primarul Tinu Grapini.

          Potrivit acestuia, în prezent, administraţia locală are în implementare proiecte de peste „1000 miliarde lei vechi", alte două proiecte majore fiind depuse spre finanţare la autorităţile de management. Practic, nu există domeniu în care autorităţile rodnene să nu aibă finanţat un proiect de investiţii, acolo unde nu au putut fi atrase fonduri europene obţinându-se finanţare guvernamentală sau din bugetul local.

 

Grădiniţă nouă, între Blocuri, şi două locuri de joacă, din această toamnă

          Grădiniţa nr. 1, amplasată „între blocuri", de la Rodna va fi finalizată în acest an. Este vorba de o investiţie de peste un milion de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

          „Aici vom avea opt săli, inclusiv pentru program prelungit. S-ar putea să ne gândim să aducem aici şi clase de învăţământ primar. Acest imobil are două curţi şi aici vom amenaja două locuri de joacă, cu fonduri de circa 60.000 lei, de la bugetul local, unul pentru copii cu vârste între 3 şi 6 ani şi celălalt pentru copii de la 6 la 12 ani. Noi ne dorim să încheiem lucrările, la grădiniţă, până în 10 septembrie, atunci când începe anul şcolar. Dacă nu va fi finalizată execuţia, vom găsi o soluţie temporară pentru desfăşurarea cursurilor, dar la finele lunii septembrie vom fi gata", ne-a explicat primarul Grapini.

          De altfel, Rodna are şi alte investiţii în infrastructura educaţională. Este vorba despre reabilitarea şcolii „Florian Porcius", tot din fonduri guvernamentale de aproximativ 2,4 milioane lei, proiect care este acum în licitaţie. Tot în procedură de achiziţie publică este şi un proiect care prevede o grădiniţă, în valoare de 500.000 euro, din fonduri europene, prin AFIR.

          O veste excelentă pentru Rodna este obţinerea finanţării pentru o grădiniţă cu trei săli de grupă la Valea Vinului, în valoare de 1,5 milioane lei, prin Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii, derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Nu în ultimul rând, la acest capitol trebuie menţionat faptul că administraţia rodneană a depus un proiect prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare de 2 milioane euro, pentru un campus şcolar (şcoală profesională, ateliere, internat/cantină) la instituţia de învăţământ din localitate.

 

Fonduri europene pentru modernizarea unor străzi şi drumuri forestiere. Tronsonul Rodna – Valea Vinului, în licitaţie

          Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, la Rodna sunt în implementare două proiecte care vizează infrastructura rutieră. Este vorba despre un proiect de modernizare a unor străzi, în valoare de un milion de euro.

          „Au început lucrările pe străzile Piuă şi Valea Marte şi urmează în scurt timp străzile Toaca şi Măgurii. Sunt 4 km de drum. Sperăm ca până în noiembrie să finalizăm şi asfaltarea",  a declarat primarul Tinu Grapini.

          Tot prin fonduri europene este finanţat un proiect de 1,5 milioane euro pentru modernizarea drumurilor forestiere, care este acum în procedură de licitaţii.

          Pentru că proiectul pentru modernizarea drumurilor agricole ar fi întrunit un punctaj minim, autorităţile locale au decis să pietruiască aceste porţiuni de drum cu fonduri de la bugetul local. „Costurile sunt practic la un sfert din ceea ce am fi cheltuit din fonduri europene, la aceleaşi standarde. Anul trecut, am amenajat un drum de 1,2 km la Cârligata, anul acesta am recepţionat Ginişor, iar în septembrie vom încheia şi lucrările pe Stupini. Lucrările vor continua şi în 2019", ne-a explicat primarul rodnean.

          Nu în ultimul rând, un proiect extrem de important pentru comunitate, dar şi pentru dezvoltarea turismului, vizează modernizarea drumului Rodna – Valea Vinului, cu o valoare de aproximativ 9 milioane lei. Contractul, finanţat din fonduri guvernamentale, este în procedură de achiziţie publică. Tot pentru Valea Vinului este şi un alt proiect de captare/aducţiune apă şi canalizare, în valoare de 1,5 milioane euro, finanţat, însă prin fonduri europene.

 

Imobilul Primăriei, în renovare. Beciul clădirii ar putea fi transformat în bibliotecă

          Cu fonduri de la bugetul local au fost finanţate lucrările de renovare a clădirii Primăriei din Rodna, o clădire care datează din a doua jumătate a secolului XIX. Administraţia se gândeşte să pună în valoare şi beciul acestui imobil, de altfel o locaţie extraordinară ce şi-a păstrat patina timpului. „Noi avem un proiect prin Programul Operaţional Capital Uman, în valoare de 5 milioane euro. Printre multele activităţi care le presupune acest proiect major, este inclusă şi amenajarea unei biblioteci, a unei săli cu destinaţie culturală. Încercăm să vedem dacă putem prinde aceşti bani pentru această locaţie, dacă nu, vom apela la bugetul local", menţionează primarul Grapini.

          În această perioadă, lucrări importante se derulează şi la piaţă, care a fost modernizată în trecut. Acum este vorba de o sistematizare a locaţiei, în sensul recompartimentării spaţiilor, care au fost considerate prea mici de către comercianţi. „Am gândit această sistematizare prin comasarea a două-trei spaţii. Oamenii îşi vor face magazine, deja avem mai multe cereri decât posibilităţi de închiriere. Tot la piaţă vom închide hala de legume, vom mai demola nişte clădiri, va fi construit un trotuar pietonal de la pod până la capătul pieţei. Sunte etape premergătoare demolării şi a sălii de nunţi din spate, unde vom edifica o altă clădire pentru evenimente", a adăugat edilul comunei.

          O altă clădire care este pe punctul de a fi demolată este vechiul imobil care găzduia Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Foarte probabil, de Zilele comunei Rodna va fi inaugurată noua locaţie, în prezent lucrându-se la amenajarea incintei şi a unor ziduri de sprijin.

 

Centrul Civic al comunei, reconfigurat din bugetul comunei

          Primăria Rodna a obţinut finanţare prin Grupul de Acţiune Locală „Lider" Bistriţa-Năsăud, pentru reconfigurarea Centrului Civic al comunei Rodna.  Proiectul cofinanţat prin PNDR 2014-2020, în valoare totală de 300.000 euro, va însemna o reabilitare totală a centrului comunei, 200.000 euro reprezentând fonduri nerambursabile, iar 100.000 euro cofinanţare de la bugetul local.

 

Investiţii în extinderea iluminatului public, din economiile de la factura de energie

          Pentru a reduce cheltuielile cu iluminatul public, dar şi din grijă faţă de mediu, încă din 2016, de la preluarea mandatului, primarul Tinu Grapini a iniţiat un proiect, în parteneriat cu firma Electromagnetica, în prima etapă fiind înlocuite toate corpurile de iluminat de pe raza comunei. „Este un proiect pe care l-am finanţat din bugetul local, însă am găsit la această companie înţelegere pentru a putea plăti în rate. Practic, plătim din economiile făcute la factura de energie electrică. Dacă în trecut aveam o factură de 200.000 lei/an, acum am ajuns la 60.000. În luna septembrie încheiem primele rate. Din octombrie, tot cu plata în rate, vom extinde sistemul de iluminat public de la PECO spre Anieş", ne-a explicat primarul Grapini.

 

Căldură pentru rodneni, pe biomasă, printr-un proiect de 7 milioane euro

          Administraţia din Rodna a depus un proiect în valoare de 7 milioane euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, aşteptând răspunsul autorităţii de management.

          Practic, la Rodna ar urma să fie realizată o investiţie într-o centrală de termoficare pe biomasă (deşeuri de lemn, tocătură, rumeguş, inclusiv resturi vegetale din agricultură), dar şi de distribuţie. Într-o primă etapă, proiectul este configurat să asigure încălzitea termică pentru instituţiile publice, respectiv Primărie, şcoli, grădiniţe, cămin cultural, sală de nunţi, Centru de Afaceri etc. Centrala ar urma să genereze 5MW de energie electrică şi 1 MW energie termică, fapt care permite şi extinderea către gospodăriile populaţiei. Pe lângă beneficiile economice – întotdeauna un sistem centralizat este mai ieftin decât unul individual -  este vorba şi despre mediu.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5