Primarul Ovidiu Creţu şi managerul Dorel Cosma, la Festivalul Pogăciţelor din Chitighaz, Ungaria

Colaborarea dintre federaţia naşională de Folclor şi Primăria Chitighaz este de mai bine de 10 ani. Atât artiştii bistriţeni, cât şi cei maghiari au fost prezenţi în schimburi de experienţă promovând frumuseţea culturii celor două popoare, atât la Bistriţa, cât şi la Chitighaz.
Ajuns la a XI-a ediţie, Festivalul Pogăciţelor din Chitighaz a fost şi anul acesta unul dintre cele mai importante evenimente de peste an realizate pentru comunitatea condusă de primarul Kalcso Maria. Tot de atâţia ani, artiştii de la Palatul Culturii sunt prezenţi la sărbătoarea comunei. De-a lungul timpului, bistriţenii au răspuns invitaţiei prietenilor maghiari prin expoziţii de carte, de fotografii, concerte folclorice, pop-rock, reprezentaţii de dans modern şi prin memorabile întâlniri cu scriitorii.
Localitatea Chitighaz are o comunitate importantă de români, cu şcoală cu predare în limba română şi o biserică ortodoxă în centrul localităţii.
La Festivalul Pogăciţelor, Palatul Culturii a fost prezent, anul acesta, cu o expoziţie de carte a Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, care a marcat de curând 10 ani de existenţă, prilej cu care au fost editate o serie de antologii cu scriitorii bistriţeni.
Deschiderea manifestărilor s-a făcut de către primarul Kalcso Maria, printre invitaţi fiind şi primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma.
La festival, Federaţia a fost reprezentată de Ansamblul „Măgureanul” din Măgura Ilvei, coordonat de Simion Buia, responsabil proiect fiind referentul cultural Maria Herineanu de la Paaltul culturii Bistriţa.
Cântecele şi jocurile de pe Valea Someşului au fost apreciate de mulţimea de spectatori prezenţi la eveniment.
Printre momentele care merită remarcate amintim binecuvântarea pâinii, dar şi întrecerea gospodinelor din sat care au pregătit pogăciţe gustoase.
Iată că, prin prezenţa lor, artiştii noştri au reuşit să fie încă o dată ambasadorii frumuseţii culturii noastre pe care a promovat-o în mijlocul comunităţii româneşti din Ungaria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5