Primarul Ioan Turc: Bugetul municipiului Bistriţa, îndreptat spre dezvoltare. Fiecare leu plătit de bistriţeni prin taxe şi impozite locale atrage 2 lei din fonduri europene!

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de buget a municipiului Bistriţa pentru anul 2023 este îndreptat cu preponderenţă spre dezvoltare. Potrivit acestuia, priorităţile anului 2023 vizează „O administraţie care are grijă de cetăţeni”, „Bistriţa, oraş verde şi curat”, „O administraţie transparentă şi modernizată prin digitalizare”, „Bistriţa, destinaţie culturală şi turistică, atractivă”, „Destinaţie pentru afaceri inovative”.

          Bugetul general al municipiului Bistriţa pentru anul 2023 însumează venituri de 529,206 milioane lei şi cheltuieli de 568,439 milioane lei, diferenţa datorându-se excedentului bugetar aferent anilor anteriori. Vorbim de o creştere a veniturilor cu 53% faţă de 2022 şi a cheltuielilor cu 60%. Din bugetul general, secţiunea de funcţionare are cheltuieli de 261,728 milioane lei, iar cea de dezvoltare, cheltuieli de 306,711 milioane lei. Practic, faţă de 2022, bugetul pentru dezvoltare are venituri mai mari cu 147% şi cheltuieli mai mari cu 119%.

          „Municipiul Bistriţa nu înregistrează arierate sau plăţi restante la 31.12.2022. Gradul de îndatorare este de 19,84%, în valoare absolută de 34.540 mii lei, incluzând şi împrumuturile contractate pentru prefinanţarea/cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile. Limita maximă prevăzută de lege este de 30%", a explicat primarul Ioan Turc.

          În ceea ce priveşte structurile funcţionale ale bugetului, 29,41% merge spre secţiunea Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, 21,87% - Transporturi (drumuri şi poduri), 17,9% - Învăţământ, 9,3% - autorităţi publice, 6,11% - asistenţă socială şi creşe, 5,5% - protecţia mediului.

          Sursa de finanţare a investiţiilor, în pondere de aproape 75%, este dată de fonduri europene nerambursabile, vorbind de o sumă de 227,4 milioane lei. Investiţiile vor fi finanţate şi de la bugetul de stat – 17,5 milioane lei (5,7%), din excedent – 35,350 milioane lei (11,55%), din venituri proprii – 16,1 milioane lei (5,2%) şi din împrumut intern – 9,5 milioane lei (3,1%). Din bugetul general, 55% din fonduri vor fi folosite din investiţii, 16,11% pentru Bunuri şi servicii (cheltuieli materiale, reparaţii curente), 16,3% pentru Cheltuieli de personal.

          „În anul 2023, fiecare leu plătit de bistriţeni prin taxe şi impozite locale atrage 2 lei  din fonduri europene”, a precizat primarul Turc. Practic, din taxe şi impozite locale urmează să se colecteze 112 milioane lei, în timp ce fondurile europene absorbite sunt estimate la 226,7 milioane lei. În ultimii cinci ani, bugetul general a avut un trend ascendent, în comparaţie cu 2018 fiind de aproape trei ori mai mare.

          În acest an, pentru bugetare participativă a fost alocată suma de 1,35 milioane lei pentru şapte proiecte propuse de cetăţeni. Programul anual al finanţărilor nerambursabile are alocat de la bugetul local pentru acest an suma de un milion de lei.

          Primarul Ioan Turc a prezentat principalele proiecte care vizează dezvoltarea şi infrastructura urbană – Linia Verde, piste de ciclişti în Bistriţa, Slătiniţa, Dealu Budacului şi Dealu Jelnei, reconfigurarea axei de transport, reabilitarea străzii Tărpiului, pasaj rutier subteran str. Gării, amenajare de străzi în zonele noi, construcţie nouă Piaţă Agroalimentară în zona Decebal, reabilitare imobil str. Cuza Vodă pentru Starea Civilă şi Evidenţa Informatizată a Persoanei, amenajarea a şase parcări, staţie de epurare şi reţea de canalizare la Slătiniţa, alimentare cu gaze naturale Sărata şi Slătiniţa, extindere sistem de iluminat public. De asemenea, se are în vedere regenerarea urbană în zona Lac MHC, amenajarea de perdele verzi pe DN 17 în Unirea şi Viişoara, un coridor ecologic pe Valea Căstăilor, înnoirea parcului de vehicule pentru transport public, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, dar şi dezvoltarea, modernizarea sistemului de management integrat al deşeurilor municipale. Municipalitatea are în vedere şi regenerarea urbană a spaţiilor publice degradate în zona Independenţei Nord şi zona Andrei Mureşanu.

          La capitolul „Monumente istorice”, în acest an va fi finalizată restaurarea Bisericii Evanghelice (un eveniment amplu fiind programat în luna mai). Proiectele Primăriei Bistriţa vizează şi restaurarea unui corp vechi al Primăriei, regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric, restaurarea zidului de incintă al cetăţii medievale sau Centrul cultural Omnia.

          Primarul Turc a precizat că două achiziţii majore ar putea fi făcute în acest an, şi anume Stadionul Gloria şi Casa Ion Zidarul.

          La capitolul investiţii trebuie menţionate şi proiectele de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe, a clădirilor publice, proiectele de reabilitare şi creşterea eficienţei energetice a unor instituţii de învăţământ, proiecte de digitalizare (inclusiv PUG al municipiului Bistriţa, regulament local de urbanism, Plan de mobilitate urbană durabilă), construcţia de blocuri sociale, blocuri ANL, locuinţe colective nZeb, investiţii în domeniul sportului (amenajare parc la complexul sportiv, Complex de agrement la Baza Mecanica, Complex olimpic de nataţie în zona Cocoş, sanie de vară la pârtia de schi).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5