Primarul Ioan Turc: Am semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru restaurarea Cetății Medievale!

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a semnat contractul de finanțare prin Planul Naâional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR), pentru restaurarea Cetății Medievale.
"Împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, am parafat la București contractul de finanțare a restaurării Cetății Medievale a Bistriței, care va fi inclusă în Ruta Cetăților.
Fiind vorba de un perimetru foarte iubit de bistrițeni și cu un potențial turistic deosebit, aria adiacentă vechiului zid al cetății va fi revitalizată și pusă în valoare, iar în proximitatea Turnului Dogarilor va fi amenajată o zonă de spectacole în aer liber și un teatru de vară", explică primarul Turc.

Comentarii

26/04/23 16:27
Toni

Marele istoric Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906 ” spunea despre trecutul istoric al Bistritei următoarele:
„Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , în călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.

In prezent cea mai mare parte din zidul de incintă al Cetăţii Medievale a Bistriţei se află in partea de sud-vest a orasului , incepând de la Casa de Cultură până la intersectia strazii Dogarilor cu strada Titulescu. Pe această portiune se află si Turnul Dogarilor, singurul care se mai păstrează din sistemul de apărare al cetătii medievale. De asemenea in imediata vecinatate se află si Claustrul Dominican care adăposteste in prezent Caminul de batrani.
Totusi, mai există un fragment din zidul de incintă suficient de bine conservat situat pe strada Bistricioarei, foarte strâns legat de Biserica ortodoxă (fostă a minoritilor), care de asemenea ar putea fi integral reabilitat inclusiv cu refacerea drumului de straja la partea superioară.
De altfel, dspre punerea in valoare a zidului de incintă al Cetăţii Bistriţei, atâta cât mai există, s-a vorbit mult incă din timpul fostei administratii :
Vezi: https://rasunetul.ro/zidul-de-incinta-al-cetatii-poarta-lemnelor-si-clad...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5