Primarul Ioan Mureşan, Nuşeni: Reabilitarea infrastructurii rutiere locale şi cămine culturale moderne la Viţa şi Rusu de Sus, în 2017

În biroul primarului Ioan Mureşan, proiectele, studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, documentele necesare unui viitor proiect sunt aşezate în ordine, aidoma cărţilor din bibliotecă. Nu este chiar o zicere neadevărată, ce se aude la nivel judeţean, că primarul din Nuşeni a avut şi are mereu pregătite proiecte, pentru când va veni vremea când se vor organiza sesiuni sau când vor fi alocate resursele financiare necesare. Pentru oricine vizitează comuna Nuşeni rămâne plăcut impresionat de ceea ce vede, de ceea ce s-a făcut în ultimii ani. Şi sunt multe de văzut şi admirat. Bunăoară, dacă ajungi în Feleac cu maşina te pierzi pe uliţele asfaltate. Aţi văzut un sat din judeţ unde fiecare uliţă să fie asfaltată, cu şanţuri betonate, cu indicatoare de circulaţie ca într-o mare intersecţie urbană? Tot la Feleac, şcoala este o bijuterie, nu atât pe dinafară, dar şi în interior, fiind dotată la nivel european, iar învăţătorul Moldovan are de ce să fie mulţumit.
Un alt sat, Malinul este conectat la viaţa modernă. Asfaltul nu mai este o noutate. Şi o surpriză pe care o anunţă primarul pentru 2017 este asfaltarea drumului până la Dumbrava. În Beudiu, la Rusu de Sus ori în Viţa sau în centrul de comună modernul este deja un fapt normal. Îl întreb pe neobositul primar Mureşan ce proiecte sunt pentru 2017. „În acest an, vom implementa noi proiecte cu impact pozitiv asupra cetăţenilor. În primul rând, ar fi modernizarea infrastructurii rutiere locale. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă asfaltarea uliţelor din satele Viţa, Malin, Beudiu, de asemenea, drumul comunal Malin – Dumbrava. Localitatea Dumbrava, cu vreo 40 de case, răsfirate într-o poiană cu pomi fructiferi şi viţă de vie, a fost văduvită de drumul care în vremuri ploioase devenea impracticabil. Ne propunem, deci, să facem legătura cu această localitate, asfaltul va fi turnat pe 4 km. Valoarea tuturor lucrărilor pentru acest obiectiv se ridică la un milion de euro din fonduri europene.
Al doilea obiectiv al anului 2017 este reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Viţa şi Rusu de Sus, cu fonduri europene. În momentul de faţă, suntem în procedura de achiziţii, valoarea acestor două obiective va ajunge la 500.000 euro. Avem, în continuare, pregătite studiile de fezabilitate pentru modernizarea infrastructurii agricole, adică modernizarea drumurilor de hotar. Şi aş da un singur exemplu. Este vorba de drumul Feleac – Drumul Bidiului. În total vor fi asfaltaţi 14 km drumuri agricole, valoarea acestora ridicându-se la suma de un milion euro.
Tot într-o perspectivă, suntem pregătiţi prin studiile necesare în vederea construirii unei grădiniţe noi, tot prin fonduri europene, în Nuşeni, o grădiniţă cu dotări corespunzătoare, respectiv cabinet medical, locuri de joacă, alte spaţii necesare muncii cu preşcolarii. Ne gândim şi la bugetul local, şi în funcţie de alocările anului 2017, vom mai moderniza unele străduţe şi căi de acces din satele care au nevoie de aceasta, de asemenea, dorim să intabulăm păşunile comunale, să reabilităm iluminatul public, să amenajăm alte spaţii de joacă pentru copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5