Primarul Florin Sandu Simionca: Jelna devine centrul comunităţii din Budacu de Jos

Administraţia locală din Budacu de Jos va finaliza, în acest an, nu mai puţin de patru proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Valoarea acestora depăşeşte suma de două milioane euro, potrivit edilului comunei, Florin Sandu Simionca.

Lucrările de amenajare a cursurilor de apă necadastrate din comuna Budacu de Jos, investiţie derulată printr-u proiect pe Măsura 125 C,  se vor încheia în luna septembrie. „În prezent, stadiul lucrărilor este de aproximativ 60%. Vor fi amenajate cursuri de apă din       Jelna, Budac şi Monariu, pe o lungime de 6,7 kilometri. Valoarea acestui proiect este de aproximativ un milion şi jumătate”, declară primarul Simionca.

Spre final sunt şi lucrările de edificare a Centrului de informare turistică, cofinanţate în cadrul Măsurii 313, cu o valoare de aproximativ 200.000 euro. Imobilul este amplasat în Jelna, urmând ca la parter să aibă destinaţia de Centru de informare turistică, iar la etaj să fie amenajate două săli de grupă de grădiniţă.

Clădirea este ridicată, în prezent se lucrează la finisaje şi la amenajarea curţii interioare. Este amplasată vizavi de Biserica Orodoxă şi casa parohială, dar şi de noul parc. Această zonă devine un adevărat centru al comunei Budacu de Jos”, susţine Florin Sandu Simionca.

De altfel, lucrările de amenajare a parcului din localitatea Jelna – proiect derulat prin GAL Bârgău-Călimani  - au intrat pe ultima sută de metri. În 26 iulie, Jelna va fi în sărbătoare, moment în care va fi resfinţită Biserica Ortodoxă şi casa parohială, bistriţenii fiind invitaţi să se alăture bucuriei comunităţii.

Tot prin GAL Bârgău –Călimani urmează să fie finanţată dotarea căminului cultural din Budacu de Jos şi înfiinţarea Ansamblului „Valea Budacului”. „Aşteptăm semnarea contractului de finanţare. Pentru că sunt doar dotări – sitem de sonorizare, de iluminare etc. – nu vor fi probleme în a-l încheia în acest an”, spune primarul comunei.   

 

Au început lucrările la sala de sport din Budacu de Jos!

Prin Compania Naţională de Investiţii, la ieşirea din Budacu de Jos va fi construită sală de sport şcolară pentru copiii şi tinerii din localitate (cu nivel de practică sportivă competiţională locală, teren de handbal şi 150 de locuri pentru spectatori).

O altă investiţie guvernamentală este construirea unor locuinţe sociale pentru comunităţile de romi – în localitatea Jelna (7 locuinţe) şi Budacu de Jos (14 locuinţe) - prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. „Noi am predat amplasamentul. Sunt locuinţe modulare, însă, conform proiectului, arată foarte bine”, menţionează primarul Sandu Simionca.

Alte două proiecte din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi finanţat în baza OG 28/2013, aşteaptă rectificarea bugetară din această vară. Este vorba despre modernizarea unei străzi în localitatea Budacu de Jos şi finalizarea drumului de la Monariu, pentru care, în prima etapă, a fost alocată suma de 200.000 lei. Tot prin PNDL, sunt aşteptate fonduri pentru reţeaua de canalizare de la Jelna, asta după ce anul trecut ministerul de resort a alocat bani pentru elaborarea documentaţiei tehnice. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5