Pr. Vasile Beni: Nu vă descurajați de ceea ce văd oamenii în voi! Fii încurajat de ceea ce vede Dumnezeu în tine!

           ,,Cea mai mare virtute a zilelor noastre este de a ne suporta unii pe alţii şi de a vedea la cel de lângă noi calităţile pozitive pe care le are”….

       Textul Evangheliei la Duminica 27-a după Rusalii: "În vremea aceea Iisus învăța într-una din sinagogi sâmbăta. Și, iată, era acolo o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputință și care era gârbovă, încât nu putea să se ridice nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o și i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta! Și Și-a pus mâinile asupra ei, iar ea îndată s-a îndreptat și slăvea pe Dumnezeu. Atunci mai-marele sinagogii, mâniindu-se că Iisus a vindecat-o sâmbăta, răspunzând, zicea mulțimii: Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați, iar nu în ziua sâmbetei! Domnul însă i-a răspuns și a zis: Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și nu îl duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei? Și, zicând El acestea, s-au rușinat toți cei ce erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de toate faptele cele slăvite, săvârșite de Dânsul. (Ev. Luca 13, 10-17)

                                      Dragii noştri credincioşi!

       Evanghelia duminicii a 27-a după Rusalii ne descrie o minune săvârșită de Iisus aupra unei femei gârbove, fapt care stârnește nemulțumirea mai marelui sinagogii pentru că a vindecat-o în zi de sâmbătă. Şi aşa cum spunea părintele Aesenie Boca ,,cea mai mare virtute din zilele noastre este de a ne suporta unii pe alţii şi de a vedea la cel de lângă noi calităţile pozitive pe care le are”.

    Pentru că din viaţa de zi cu zi am putea să constatăm că fiecare dintre noi vedem aşa cum suntem: pictorul vede lumea în culori, sculptorul în forme , muzicianul o percepe în sunete, economistul în mărfuri: ,,Pe geamul închisorii priveau doi, unul văzu stele, celălalt noroi”.

         Cel care este plin de ură vede oamenii urâcioşi. Dacă ne simţim nesiguri pe noi, ni se va părea că ceilalţi ne ameninţă,  şi de cele mai multe ori, îl judecăm pe aproapele după cum suntem noi.
 

       1. E seară și ne aflăm în piața unui oraș. În colțul pieței stă o femeie, care, din când în când, se uită la ceasul din turnul clopotniţei. Pe lângă această femeie au trecut trei bărbați.

     Primul era hoț. Trecând pe lângă ea, s-a gândit: „Asta-i hoață! Probabil își așteaptă complicele ca să meargă și să curețe și cartierul vecin, unde sunt mulți bogați".

    Al doilea bărbat era desfrânat, un om cu totul decăzut din punct de vedere moral. El s-a gândit: „Asta-i o desfrânată. Probabil își așteaptă amantul cu care va fugi de la soția sa pentru niște ”treburi urgente” și vor merge apoi să se ocupe cu lucrurile lor murdare”.

     Al treilea bărbat era creștin. Acesta s-a gândit: „Ce femeie smerită! Așteaptă, probabil, să înceapă slujba de seară pentru a se ruga în biserică".

      Pilda aceasta zugrăvește cu exactitate adevărul vieții. Omul, care este stăpânit de o anumită patimă sau de un păcat anume, vede acest păcat pretutindeni, chiar și acolo unde nu este. În el totul se schimbă, privește lumea cu alți ochi. Vrea să vadă în toți și în toate păcatul de care el însuși este stăpânit. Îi este mai uşor să vadă păcatul lui în ceilalți decât să se îndrepte pe sine. „Eu sunt desfrânat, vecinul meu este desfrânat, toți oamenii sunt desfrânați, toți sunt la fel ca mine".

    A gândi altfel, ar însemna începutul pocăinţei. Un păcătos care nu se pocăiește cu siguranță va vedea peste tot păcatul care-l stăpâneşte pe el, și, mai mult decât atât, se va strădui să atragă cât mai mulți oameni în acest păcat.

        2. Era odată un preot care şedea la marginea unei localităţi. Un tânăr se apropie într-o bună zi şi îl întrebă:                                                                         – Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei localități? Preotul îi răspunse printr-o întrebare: – Cum erau locuitorii satului de unde vii? – Egoişti şi răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo. – Aşa sunt şi locuitorii acestei localităţi, răspunse bătrânul preot.

      Puţin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru şi îi puse aceeaşi întrebare: – Abia am sosit în acest ţinut. Cum sunt locuitorii acestei localităţi? Preotul nostru răspunse cu aceeaşi întrebare: – Cum erau locuitorii localităţii de unde vii? – Erau buni, mărinimoşi, primitori, cinstiţi. Aveam mulţi prieteni acolo şi cu greu i-am părăsit. – Aşa sunt şi locuitorii acestia, răspunse preotul.

     Un neguţător care îşi aducea pe acolo oile la adăpat auzise aceste discuții şi pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, se întoarse spre bătrânul preot şi îi zise cu reproş: – Cum poţi să dai două răspunsuri cu totul diferite la una şi aceeaşi întrebare pe care ţi-o adresează două persoane?

    – Fiule, răspunse preotul fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a găsit nimic bun în trecut nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut şi în alt oraş prieteni va găsi şi aici tovarăşi credincioşi şi de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce ştim noi să găsim în ei.

     3.  Un exemplu din Sfânta Scriptură. Patriarhul Iacob a avut 12 copii, iar cel mai mic purta numele de Iosif. Şi pe parcursul mai multor etape din viaţa acestuia fiecare l-a văzut în felul lui: Tatăl lui Iosif care s-a numit Iacob l-a văzut un fiu bun! Cei zece frați s-au uitat la Iosif și au văzut un visător inutil! Călătorii cei care l-au cumpărat, au văzut un sclav! Putifar s-a uitat la Iosif și a văzut un servitor fin! Soția lui Putifar s-a uitat la Iosif și a văzut un potențial iubit!   Ofițerii închisorii au văzut în Iosif un prizonier!

      Cât de greșite au fost toate! Nu vă descurajați de ceea ce văd oamenii în voi! Fii încurajat de ceea ce vede Dumnezeu în tine! Să ne gândim că David a obținut ungerea împărătească de a deveni rege pe când era un simplu copil care păstorea oile. Fiecare om va găsi ceea ce caută..... Dacă ai văzut în apropiații tăi oameni buni, oriunde te vei duce vei găsi oameni care îți plac.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5