Pr. Vasile Beni: De fiecare dată când ne facem semnul Sfintei Cruci, cerem ajutorul sau îi mulțumim Sfintei Treimi

Dragii noștri credincioși!

          A doua zi de Rusali este ziua în care se pomenesc toate cele trei Persoane al Sfintei TreimiTatăl, Fiul și Sfântul Duh. Și am putea zice că sărbătoarea de astăzi poate fi considerată ca fiind printe cele mai mari dintre toate sărbătorile înscrise în calendarul creștin.

       Dacă fiecare sărbătoare înscrisă în calendar ne apare ca o pagină dintr- un Abecedar, din care învăţăm rând pe rând câte o literă, câte o propoziţie sau câte o frază, din taina Sfintei Treimi, spre deosebire de Abecedar, cartea cunoaşterii Sfintei Treimi nu se poate cunoaşte într-un an, ne trebuie o viaţă pentru ca abia după moarte să înţelegem cine este Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

         Toate rugăciunile încep cu invocarea Sfintei Treimi  -  ,,În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” -  şi se termină cu slăvirea Sfintei Treimi: „Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh”.  Iar aceste cuvinte de invocare şi de slăvire formează una dintre cele mai scurte rugăciuni închinate Sfintei Treimi.

      Când vorbim despre Sfânta Treime, am putea spune că învățătura nu poate fi cunoscută decât prin credinţă, că Dumnezeu să fie unul în Fiinţă, dar Întreit în Persoane:

               Dumnezeu Tatăl  e din veşnicie, nenăscut, făcător al cerului şi al pământului şi este reprezentat printr-un ochi.

        Dumnezeu Fiul, născut din veşnicie din Tatăl, întrupat din Fecioara Maria, reprezentat ca: arhiereu, împărat, judecător, care iarăşi va să vină să judece viii şi morţii.

      Dumnezeu Duhul Sfânt, din veşnicie, purces din Tatăl, sfinţeşte, întăreşte şi îndumnezeieşte. Duhul Sfânt este cel care ni l-a adus pe Iisus şi ni –L aduce la fiecare Liturghie atunci când se coboară asupra pâinii şi vinului, prefăcându-le în Trupul şi Sângele Mântuitorului. Este reprezentat printr-un porumbel.

              Pe scurt, putem spune că Tatăl a creat lumea, Fiul a restaurat-o, iar Duhul Sfânt o conduce spre desăvârşire.

           Părintele Dumitru Stăniloae ne spune că: ,,Sfânta Treime este structura supremei iubiri, izvorul vieţii şi al raţionalităţii, culminaţia smereniei şi a jertfei iubirii”.

Iar la în încheierea acestei scurte meditații haideți să rostim rugăciunea :


            ,,Preasfânta Treime, Stăpânire de o ființă, pricinuitoare a tot binele, ce vom răsplăti Ție pentru toate câte ne-ai dat nouă, păcătoșilor și nevrednicilor, pe care mai înainte de a ne naște noi în lume le-ai rânduit și pentru toate cele ce ne dai fiecăruia dintre noi în toate zilele și pentru cele ce ai gătit nouă tuturor în veacul cel viitor?

         Deci, se cuvenea pentru atâtea binefaceri și îndurări, să mulțumim Ție nu numai cu cuvintele, ci mai ales cu faptele, păzind și împlinind poruncile Tale, iar noi cu patimile noastre și cu obiceiurile cele rele în nenumărate păcate și fărădelegi ne-am aruncat…

           Pentru aceasta, ca cei ce suntem întinați, nu numai că nu îndrăznim a ne arăta înaintea preasfintei feței Tale, Celei întreit strălucitoare, ci nici preasfânt numele Tău a-L chema, de nu ai fi binevoit Însuți Tu, spre a noastră mângâiere, a ne vesti nouă că pe cei drepți și curați îi iubești, iar pe păcătoșii care se pocăiesc îi mântuiești și cu milostivire îi primești.

            Deci, caută, o Dumnezeiască Treime, din înălțarea sfintei slavei Tale asupra noastră, a mult păcătoșilor și bunăvoința noastră în loc de fapte bune o primește și ne dă nouă duhul pocăinței celei adevărate, ca, urând tot păcatul, întru cuvioșie și dreptate, până la sfârșitul vieții noastre, să petrecem, făcând voia Ta cea sfântă și slăvind cu cuget curat și cu fapte bune preadulcele și preaîncuviințat numele Tău”. Amin.

Pr. Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5