Gânduri de dincolo de baltă la Praznicul Bunei Vestiri

Pr. dr. Maxim Morariu: Maica Domnului, chipul cel mai duios înspre care privim în momentele importante ale vieții noastre

Pr. dr. Maxim Morariu

 

 

 

Iubiții mei,

Praznicul de astăzi vine să ne vorbească despre modul în care Dumnezeu lucrează minunat în istorie. Despre curăție, libertate, alegerea cea bună. Ne prezintă un tablou complex. Unul în cadrul căruia se regăsesc în prim plan Fecioara și îngerul. Ea în ipostaza primitoarei unei importante invitații. Una de al cărei răspuns depinde însăși istoria umanității. El în postura mesagerului. În același timp, scena cuprinde și alte personaje. Discrete, dar importante. De exemplu, cetele îngerești. Vă puteți imagina cum, din înaltul cerului, întreaga făptură privește cu interes înspre cele care se întâmplă în acel moment în Nazaretul în care se sălășluiește cea în cauză. Cu respirația tăiată. Căci, nu-i lucru puțin ceea ce va urma.

În fața Arhanghelului, cea care va deveni în curând Maica Domnului, se comportă cu sfioșenie. Ba chiar se tulbură la auzul salutului făpturii celeste. Realizând acest lucru, Gavriil va ține să o liniștească. Să-i arate că e mesagerul lui Dumnezeu. Și că are să-i transmită un lucru mare. Iată cuvintele lui: „„

„Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit”.

Întrebarea firească ce se iscă este: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?” Răspunsul e unul pe măsură. Lucrarea Duhului va fi cea care va suspenda, în cazul ei, legile firii. Spre a se încredința de veridicitatea celor prezentate, i se vorbește despre rudenia ei, Elisabeta. Deși ajunsă pe culmile senectuții, aceasta nu și-a pierdut, însă, speranța că va avea urmași. Ca atare, rugile îi vor fi ascultate. Același înger o va vizita. Nici Zaharia, soțul ei, nu va fi ocolit.

Spre deosebire de cel din urmă, atât Maria, cât și Elisabeta vor primi cu bucurie vestea. Fecioara va rosti un cuvânt cu caracter de Evanghelie. Altminteri va avea două intervenții consemnate în paginile Sfintei Scripturi. Cea dintâi e aceasta. Acel „fie mie” vine să vorbească despre modul în care istoria lumii primește o altă turnură. Cealaltă va fi legată de nunta din Cana Galileii.

 

Iubiții mei,

Prin acest „fie”, Maica Domnului intervine pentru întâia oară în planul de mântuire al lumii. Întrucât curăția ei o recomandă pentru rolul extraordinar pe care îl va juca, Arhanghelul vine să-i aducă vestea bună. Sub forma unei invitații. Un refuz ar fi schimbat cu siguranță istoria. Acceptarea o va transforma nu doar în Maica lui Hristos, ci și a noastră, a întregii lumi. De aceea, până astăzi, e chipul cel mai duios înspre care privim de fiecare dată în momentele importante ale vieții noastre. E cea care știe să ne asculte durerile, să ne aline, ne călăuzește și aduce alături de Hristos. De aceea, în zile precum acestea, dedicate Maicii, ar trebui, probabil, mai mult ca de obicei, să privim cu drag, curaj și entuziasm înspre icoana ei. Îndrăzniți!

Vă îmbrățișează cu inima, de dincolo de baltă, al dumneavoastră,

Maxim Morariu

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5