Povestea bistriţenilor, aşezată în carte de Constantin Sănduţă

Biblioteca judeţeană „George Coşbuc” a găzduit lansarea volumului „Bistriţeni pe cărările timpului”, apărut sub semnătura cunoscutului Constantin Sănduţă, la Editura Charmides.

Evenimentul a debutat prin cuvântul managerului Ioan Pintea: „Constantin Sănduţă vorbeşte cu multă sinceritate, cu spirit de bistriţean născut iar nu făcut. L-am admirat întotdeauna pentru că este unul dintre promotorii trecutului Bistriţei. Am început să avem o cristalizare a poveştilor românilor din Bistriţa, aflăm lucruri inedite despre familiile de bistriţeni”.

Conf.univ. Gheorghe Mândrescu a subliniat, la rândul lui, importanţa de a aparţine unui loc: „Constantin Sănduţă reia datoria înaintaşilor noştri pentru care conta povestea locului şi aduce o contribuţie excepţională pentru a cunoaşte oamenii care au scris istoria Bistriţei”.

Preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, criticul Andrei Moldovan: „Avem o carte despre oameni obişnuiţi, arătându-ne că ei stau la temelia unei societăţii, meseriaşi, pantofari, frizeri, tâmplari. Nu este doar un elogiu adus Bistriţei, ci oamenilor şi asta este un lucru nemaipomenit, nu pot decât să o compar decât cu „Hanul Ancuţei” a lui Sadoveanu. Sunt şi personaje care ies un pic în relief, dar se întrepătrund, ceea ce domină fiind omul simplu. Domnul Sănduţă reuşeşte să creeze o atmosferă deosebită. Eu nu sunt bistriţean, dar mă regăsesc în această carte. Nu avem o carte rigidă, documentară, ci una în care se intră în povestire, schimbă timpul, merge până prin secolul XIX. Are talent de povestitor”.

Autorul a vorbit despre modul în care s-a conturat acest proiect dedicat unui secol de prezenţă bistriţeană pe harta României. „Cartea surprinde prin prisma unor familii de tradiţie a căror evoluţie a însoţit creşterea şi modernizarea oraşului, ajungerea lui la ceea ce bucură generaţia actuală.

Miza lucrării este aceea de a aduce un omagiu oraşului a cărui existenţă în salba celor şapte cetăţi transilvane a fost una de mare rezonanţă. Prelungirea ei în anii de după Marele Act face să confirme progresul prin făptuirile oamenilor ei. În cartea noastră, accentul cade asupra oamenilor şi familiilor. Nu lipsesc nici relatările asupra momentelor negre asupra locuitorilor urbei, dar nici cele de sărbătoare. Sper ca cititorii să găsească motive suficiente de empatie cu concitadini în viaţă sau trecuţi în veşnicie”.

Sesiunea de autografe a încheiat evenimentul editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5