Postul dinaintea Sfântului Crăciun

Astăzi, creştinii vor intra în Postul Crăciunului. Până în 24 decembrie ne vom abţine de la mâncarea "de dulce" şi ne vom înfrâna şi pornirile trupeşti, pentru a ajunge mai curaţi la marea sărbătoare a Naşterii Domnului, ce va fi celebrată chiar a doua zi după ieşirea din post. Postul Crăciunului este legat, prin durata lui, de cele 40 de zile pe care Moise le-a petrecut pe Muntele Sinai în aşteptarea primirii Ta¬blelor Legii de la Dum¬nezeu, ce cuprindeau cele 10 porunci. Mân¬tuitorul Iisus Hris¬tos a postit El însuşi în pustiu vreme de 40 de zile şi de nopţi, înainte de a începe propovădui¬rea Evan¬gheliei. Cele dintâi menţiuni despre respectarea a¬ces¬tei perioade de înfrâ¬nare alimentară şi trupească provin din seco¬le¬le IV-V, de la Fe¬ri¬citul Au¬gus¬tin şi de la e¬pisco¬pul Leon cel Mare al Romei, care a ros¬tit nouă cu¬vântări des¬pre acest post, numit "postul din luna a ze¬cea". Perioada se des¬chi¬de cu "lăsata secului" din seara de 14 noiembrie, dată la care e săr¬bă¬torit Sf. Filip. Dacă această zi cade miercu¬rea sau vinerea, ca în a¬cest an, atunci Postul Crăciunului începe cu o zi mai înainte, chiar din 14 noiembrie.

Este considerat un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi totodată de întărire a voin¬ţei. Postul are două as¬pec¬te: postul sufletesc (spiritual) şi postul trupesc (de mâncare). Postul sufletesc repre¬zintă abţinerea de la gân¬duri, vorbe şi fapte rele. Pos¬tul trupesc în¬seam¬nă abţinerea de la mân¬ca¬rea aşa-zisă "de dul¬ce" adică: lapte, ouă, u¬lei, carne, peşte şi de¬rivate ale acestora şi nu în ultimul rând alcoolul. Această abţinere ajută la eliminarea din trupul nos¬tru a toxinelor, eli¬be¬rân¬du-l de lene şi patimi. Regulile sunt foarte clare. Lunea, miercurea şi vinerea mâncăm bu¬ca¬te fără untdelemn (ulei) şi nu consumăm alcool. Marţea şi joia se pot consuma (se dez¬le¬a¬gă) untdelemn şi vin. Sâmbetele şi duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dez¬lea¬gă la untdelemn, vin şi peşte. Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri prăz¬nuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu o cruce neagră, mân¬căm untdelemn şi bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în ca¬lendar cu cruce roşie, a¬tunci dezlegăm şi la peş¬te. Marţea şi joia mân¬căm peşte, untdelemn şi bem vin, doar când e ziua unui sfânt im¬por¬tant sau o sărbătoare marcată cu roşu. Încep pregătirile pentru Crăciun, încep colindele…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5