PORTATIV CULTURAL

DOINA POPA - DEXTER, MI.

Cȃnd a susţinut concertul de colinde în seara de ajun a Crăciunului, interpretul nostru îndrăgit de muzică folck Ṣtefan Hruşcă a făcut o afirmaţie: “pe unde îmi acordez eu lira, începe să ningă”. După ce şi-a acordat lira la Catedrala ortodoxa “Sfȃntul Gheorghe” din Windsor a început să ningă cu acţiuni de suflet. Anul 2013 debutează astfel pe continentul nord-american, mai precis în statul Michigan şi Ontario, pe aria locuită de sute de romȃni stabilţi aici, cu o salbă de acţiuni culturale.
Pe data de 3 februarie 2013, membrii societătii “Graiul Romȃnesc” şi ai catedralei ortodoxe “Sfȃntul Gheorghe” din Windsor au invitat o personalitate din lumea literelor sibiene, pe doamna Anca Sîrghie, profesor universitar doctor, care a răspuns afirmativ şi a susţinut o prelegere interactivă dedicată marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. A urmat lansarea a două volume recent editate în țară, Dăltuiri, consacrat baladistului și omului de teatru Radu Stanca și Fratele fiului risipitor, în care se conturează profilul avocatului Aurel Cioran, mezinul familiei din Rășinarii Sibiului din care s-a ridicat celebrul gânditor Emil Cioran de la Paris. Prezentarea cărților au făcut-o Emilia Matei, Doina Popa și Beny Pelger. Acţiunea a luat traseul unui periplu literar şi poposeşte pe data de 10 februarie a.c. la Biserica “Sfȃntul Simion” din Westland, Mi. acolo unde de cȃţiva ani păstoreşte cu har şi devoţiune preotul Radu Roman, ajutat de blȃnda sa soţie şi sprijinit de o comunitate de romȃni care-şi duc traiul pe pămȃnt american, iubitori de cultură şi tradiţii. Așadar, “un public de nota zece”, cum a concluzionat doamna profesor.
Revenind la Windsor pe data de 26 februarie, ne dăm întȃlnire la catedrala ortodoxa “Sfȃntul Gheorghe” unde după slujba duminicală, domnul Herman Victorov, personalitate cu nume de rezonanţă printre romȃnii stabiliţi în Canada, ne prezintă o încununare a activităţilor sale, un volum publicat la editura “Maple Red”- Publishing House- Toronto, intitulat “Din viaţa unui om oarecare”. Cartea este un jurnal în care descoperim rȃnd cu rȃnd, pagină după pagină, un om între oameni cu dragoste de muncă, pragmatic, care şi-a închinat întreaga viaţă profesiei şi celor din jur cu dăruire şi fără constrȃngeri. Domnul Herman Victorov, un romȃn cu suflet mare, ne conduce pe traseul său existenţial, urmȃnd o geografie interioară şi exterioară cu talentul unui scriitor consacrat. Prin marea sa bunătate şi din dorinţa de perfecţiune, domnul Victorov face parte din categoria luptătorilor care se întrec pe ei înşişi, învingȃnd obstacole, oferind şi celor din jur un prinos din realizările personale. Ne dăruieşte o carte consistentă care trece dincolo de spaţiu şi timp, relevȃnd asemenea unui film documentar, realităţi trăite cu plenitudine. Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!
Lansarea cărţii a avut un succes deplin în rȃndurile romȃnilor din Windsor, iar reuşita acţiunii s-a datorat în mare parte moderatoarei Mihaela Ignat, care a prezentat cartea cu tact şi profesionalism. Acţiunea s-a bucurat de participarea doamnei consul de la Toronto Antonela Marinescu care a salutat meritele aduse de domnul Victorov în comunităţile de romȃni pe unde şi-a desfăşurat activitatea. O agapă frăţească, stropită cu o cupă de vin aromat, a fost oferită generos de către autor, care a dăruit tuturor celor prezenţi autografe pe cartea-i nemuritoare.
Dar iată-ne în prag de primăvară, dorind parcă fiecare dintre noi să ne aflăm la un colţ de stradă din Romȃnia, cumpărȃnd bucheţele cu primii ghiocei şi mărţişoare pentru persoanele dragi. Nu e aşa, doar visăm… Dar inimoşii tineri susţinători ai societăţii “Graiul Romȃnesc” pun la cale o surpriză doritorilor de mărţişoare si de bucuria aşteptatei primăveri: “Balul Mărţişorului”, sȃmbătă 2 martie la “Croatian Center” cu surprize, surprize, muzică romȃnească şi nu numai, de bună calitate, mărţişoare prinse-n piept, frezii şi garoafe albe pentru doamnele elegante şi frumoase. Mese si scaune aranjate pe atlas alb, meniu ales, bar asortat şi nelipsita, surprinzătoarea tombolă. În plină sărbătoare a primăverii societatea “Graiul Romȃnesc” și-a sporit efectivul dintr-o inițiativă a președintelui. Cele mai surprinse au fost cele două noi membre de onoare, Anca Sîrghie și Doina Popa. Să înțelegem că diplomele acordate sunt nu numai un semn de recunoștință, ci și speranța unor viitoare inițiative?
Le așteptăm cu toată încrederea. Noua echipă de tineri a bătrȃnului “Grai Romȃnesc”, activ din 1929, ne impresionează prin energia şi perfecţiunea organizatorică, prin ambianţa creată cu zȃmbete pe care le impart atât de firesc tuturor invitaţilor. Am fost surprinşi de naturaleţea şi familiaritatea cu care s-a desfăşurat acest bal sub bagheta magică a membrilor societăţii printre care s-au remarcat: Beni Pelger, Nicoleta Burlea, Emilia Matei, Dan Crainic, Petre Trifan, Cristina Stamate, Mirela Colgiu, Anca Deaconu, Darius Popescu şi alţii.
La o distanţă apreciabilă de oraşul Westland, în nord- estul Michiganului, comunitatea de romȃni reunită în jurul bisericii “Sfȃnta Treime” din Troy răspunde invitaţiei propuse de domnul inginer Călin Cutean şi a membrilor societăţii “Avram Iancu”, participȃnd la prelegerea susţinută de doamna profesor Anca Sîrghie sub un nou titlu, “Mihai Eminescu și Radu Stanca”. Rămȃne astfel şi ziua de 3 martie 2013 înscrisă pe lista acţiunilor culturale, urmărind traseul existenţial al marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu şi impactul pe care l-a avut asupra poeziei romȃneşti din secolul XX, când Radu Stanca a fost “salcia plângătoare” a generației sale de poeți ai “întunecatului deceniu”, dacă ne gândim la începutul instalării comunismului în România. Am semnalat cu bucuria revederii, prezenţa preşedintei societăţii culturale “Avram Iancu” din Michigan, doamna Mirela Costa şi a soţului Dragos Costa, el însuşi membru activ al societăţii, a familiei Jinga - doamna profesoară Silvia Jinga, membră a societăţii, colaboratoare a ziarului “Curentului Internaţional” şi a directorului ziarului, domnul Ștefan Străjeri, bucovineanul nostru sufletist, care de atâția ani a răspuns afirmativ şi a susţinut toate acţiunile romȃnilor din această zonă şi nu numai.
Participȃnd la toate aceste acţiuni, am trăit starea de plenitudine sufletească, iar gȃndul meu s-a întors adeseori la ceea ce semnifică “rezistenţa prin cultură”. Este cea mai adevărată şi benefică “rezistenţă”…Aceea de a te dărui unui ţel nobil într-o lume tulburată de microbii electronici, de manelisme şi mitocănii politice, de puterea banului şi a vulgarului. Pretutindeni pe unde s-au desfăşurat aceste acţiuni, am avut senzaţia că mă aflu “acasă” -aceasta însemnȃnd Romȃnia. Da, Romȃnia, căci EA se află pe harta sufletelor noastre pretutindeni pe unde trăim şi muncim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5