“Pod peste timp” primul Cenaclu literar-artistic din “Orașul academicienilor”

Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud a găzduit vineri, 24 februarie 2017, ședința de constituire a primului Cenaclu literar-artistic din orașul academicienilor.
Văzut ca o necesitate de membrii fondatori pentru a promova valorile locale și din zonele limitrofe ale orașului din domenii precum creație literară, creație artistică sau orice altă formă de artă și cultură, acesta a primit numele de “Pod peste timp”. Numele sintagmei te duce cu gândul la “legăturile - podurile” care se vor naște de-a lungul timpului în cadrul acestui cenaclu, legături ce se doresc a fi ale artei, ale prieteniei, ale frumosului.
Un alt obiectiv al cenaclului nou înființat a fost acela de a promova și apăra drepturile și interesele scriitorilor și ale oamenilor de artă și cultură, precum și susținerea acestora în vederea promovării operelor și activităților artistice.
Printre alte obiective, pe care acest Cenaclu și le-a stabilit, a fost și acela de a forma noile generații de tineri în ale inițierii în tainele artei sub orice formă de manifestare a sa: pictură, poezie, muzică, creații literar-artistice, dans etc.
Noul organism înființat și-a stabilit și un comitet director, pentru buna funcționare, format din: Ioana Lăpușneanu - președinte, Nicolae Bosbiciu - vicepreședinte, Gabriela Elena Herța - secretar, Sorin Găzdac - membru, Silviu Rus - membru.
Pentru o bună colaborare, funcționare și transparență în luarea deciziilor, la această ședință constitutivă s-a hotărât ca, întâlnirile Cenaclului să fie lunare, respectiv în ultima zi de vineri a fiecărei luni, așa cum acest Cenaclu a luat ființă, respectiv în ultima zi de vineri a lunii februarie 2017.

Comentarii

26/02/17 21:46
Aurel Podaru

Primul cenacluy literar al orasului Beclean a fost Cenaclul Grigore Silasi, infiintat 1968. Sunt aproape 50 de ani!

27/02/17 12:03
veronica osorheian

Felicitări, drum bun şi lung cenaclului.

28/02/17 14:56
pLES gHEORGHE

Alaturi de comentatorii din Beclean si Alba Iulia, adresez si eu felicitari si urari de succes colectivului de initiativa al Cenaclului de la Nasaud.
Pentru a cunoaste momentul ziditor al fundatiei primului cap de „Pod peste timp” , este bine sa reamintim amatorilor de repere istoriografice, ca la Nasaud, prima activitate de tip cenaclu literar-artistic a debutat, in cadrul Gimnaziului/Liceului Graniceresc, inca din 1869, în cadrul „Societatii de lectura a junimii studioase de la Gimnaziul năsăudean”.
În primii trei ani sedintele se desfasurau aproape clandestin, in formula de atelier literar, lunar, sub indrumarea unor profesori de litere sau filozofie.
Aprobarea oficiala s-a putut obține de la Ministerul maghiar al educatiei abia in 1871 (si atunci cu caracter provizoriu), ceea ce a permis organizarea primei Adunarii generale festive publice, la 6 martie 1871.
Grigore Gazdac, prezentând in 2002 programul acelei adunări, mentiona numele primilor elevi-poeti care au citit „operate proprii”: Ioan Ciocan, Gabriel Scridon, (peste ani, profesori ai Gimnaziului), Vasile Borgovan si George Anton ”.
Numele de „Virtus Romana Rediviva”, al societății, a putut fi introdus de directorul Ioan Ciocan, abia in 1880. In anul urmator, la 6 februarie, a citit „poeziile originale Stelutele si Mangaierea poetului, George Cosbuc”, elev clasa a V-a ( a VIII-a de azi).
Pe parcursul anului scolar 1888/1889, imediat după derularea Serbarilor dedicate aniversarii a 25 de ani de functionare a Gimnaziului si inaugurarea actualului edificiu realizat cu finantarea integrala a Fondurilor Graniceresti Nasaudene, denumirea a fost abrogata de comitele suprem de Bistrita, Dezso Banffy. Titulatura V.R.R. a fost reluata in 1919, suspendata din nou in 1940 de regimul hortyst, reinnoita in 1945, si resuspendata de doua ori intre 1948- 1968 și 1970-1990. In perioada predecembrista, doar directorul Grigore Gazdac a reusit sa o oficializeze, pentru doar doi ani scolari.

28/02/17 21:10
ady

Un nume foarte frumos pentru acest minunat cenaclu. Fiinţa inspirată ce l-a botezat merită toată stima. Să ne dăinuiască peste timp asemeni unui pod! Felicitări!

28/02/17 22:51
Pod peste timp ...

Vine Crețu, seamănă panică,
Bărbierește lumea botanică,
Taie panglici, retează burice
Țaca-țac, parcă joacă popice.
Sprinten ca cucu la sânziene
Spurcă și parcuri și arteziene,
Pune pârtii pe dealul de tină,
Duce ninsoarea peste colină.

Copil teribil cu farse ghidușe
Amplasează în ringuri țepușe.
Meșter de poduri, fără ieșire,
Precum purcelul din povestire
Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
Montează singur opt veverițe
Aplaudat de preaprefăcuții
Ce plimbă la Bistrița struții.

01/03/17 07:53
Poezia patriotică

Din câte văd, Bistrița încearcă din răsputeri să reabiliteze poezia patriotică, căzută într-un con de umbră după anul 1989. Material este destul. Dar Năsăudul? Becleanul? Cotuțiule, tu dormi?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5