Proiectul “Jurnalistul adolescent”

Pe drumul Luminii, de la Bistriţa la New York

Începutul primăverii a adus la Bistrița unul dintre cele mai importante evenimente culturale și literare de până acum ,,Zilele- Lumină Lină".

A doua zi a evenimentului a început cu vizitarea Caselor memoriale "Liviu Rebreanu" şi "George Coşbuc". Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Municipal Bistrița, a continuat în Sala Primăriei Municipiului Bistrița. Mai mulți scriitori și-au prezentat publicațiile, unii citind anumite pasaje din ele sau făcând comentarii pe baza lor. Manifestarea a fost deschisă de Muguraș Maria Petrescu, consilier editorial al revistei ,,Lumina Lină" și traducător de limbă română contemporană. Ea s-a declarat ca fiind mai mult decât mulțumită de primirea călduroasă de care a avut parte alături de colegii săi: ,,Nu ne-am simțit străini în acest oraș minunat al dumneavoastră, ba din contră am simțit că am făcut parte din familia dumneavoastră!"

Dintre prietenii revistei ,,Lumina Lină" și a Cenaclului Mihai Eminescu de la Montreal, s-a prezentat lectorul universitar dr. Daniela Gifu, redactor șef al revistei ,,Destine Literare''.

Cu siguranță, personalitatea cea mai marcantă care a luat parte la eveniment a fost prof. univ. dr. Theodor Damian, directorul fondator al Revistei de spiritualitate și cultură românească ,,Lumină Lină/Gracious Light''-New York. El a vorbit despre nevoia mult mai mare de afirmare a românilor de peste granițele țării, in comparație cu spațiul românesc, dar și despre trebuința de ,,a cimenta pas cu pas prietenia care ne întărește și unește". Accesta speră să se contureze cât mai multe proiecte de colaborare și își dorește o prietenie culturală și literară. Theodor Damian a fost impresionat de frumusețile orașului nostru și de simțirea adânc românească. Cel mai emoționant a fost momentul în care fondatorul revistei a vorbit despre locurile de baștină, definind cuvântul acasă drept ,,locul de unde, când crești vrei să pleci și
unde, când îmbătrânești, vrei să revii.

Revista ,,Lumină Lină"a apărut în anul 1996 și a fost fondată de Theodor Damian și soția sa. Chiar dacă inițial ea a fost un buletin săptămânal, acesta a ajuns să crească, până ce s-a ,,transformat" într-o revistă literară, care avea să conțină peste 150 de pagini.
O altă prezență impunătoare a fost cea a conf. univ. dr. Anca Sârghie, venită de la Universitatea ,,Alma Mater” Sibiu, care de curând a împlinit 47 de ani de carieră profesorala. Anca-Doină Serghie ,filolog, istoric literar, pedagog și politician român , a primit din partea Președinției României, medalie pentru serviciul credincios și pentru meritele deosebite aduse culturii.

Pe lângă aceste personalități, la eveniment au mai participat : Mihaela Albu, redactor șef al revistei ,,Gracious Light”, Florentin Popescu, director al Revistei ,,Bucureștiul Literar”, Dan Anghelescu, director fondator la revista ,,Carmina Balcanică'', Ioan Gaf-Deac, prorectorul Universității ,,Spiru Haret”- București, Ioan N. Roșca, Passionaria Stoicesu, Silviu Guga, Paula Romanescu, George Precup, Mariana Pandaru-director „Ardealul literar”, Aurel Pop-director revista „Citadela”, Puiu Răducanu, Ioana Andrea Marinescu.

Se pare că până și orășelul nostru are parte de evenimente culturale și literare, atât de prețioase pentru dezvoltarea comunității noastre, cum este cel de acum, coordonat de prof. dr. Dorel Cosma, director Centrul Cultural Municipal Bistrița. Sperăm doar, ca acestea să nu se oprească aici!
Rareş Cot
Daniela Bălan
Cls. A XI-a E
Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5