Pârtia Cocoş va fi deschisă doar când corespunde tehnic!

Primarul Ioan Turc a anunţat că a avut o întrevedere cu responsabilii de la pârtia Cocoş cu privire la deschiderea sezonului de schi. „Am avut o discuţie în această dimineaţă cu colegii din Primărie care se ocupă de pârtie. Le-am spus foarte limpede: ştiu că există o anumită presiune ca pârtia să se deschidă sâmbătă sau duminică. Dacă poate fi deschisă sâmbătă sau duminică din punct de vedere tehnic, se va deschide, dacă nu, nu. Eu nu vreau să facem în Primăria Bistriţa activitate de imagine. Imaginea este importantă dar trebuie să fie rezultatul unor acţiuni concrete din perspectiva administrativă. Nu se va deschide nici sâmbătă, nici duminică, dacă nu va permite calitatea pârtiei. Insistăm pe pârtia pentru copii, deocamdată nu se face zăpadă pe pârtia mare. Probabil că va fi deschisă sâmbătă, duminică, luni, marţi, miercuri, când va fi gata”, a explicat Ioan Turc.

Comentarii

14/01/21 14:13
Imnul Pârtiei Cocoș

Ninge, în Kamceatka primăria rusă
Proiectează pârtii pe Dealul Cocoș,
Struților pe schiuri, Bistriță supusă,
Han-Tătarul astăzi ne va fi strămoș.

Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă.
Ninge fain, doar un moș
Face zilnic alt reproș
Ploii care stă să cadă.

Ninge, în Kamceatka este tot mai frig,
Struților pe schiuri, Sfântă Bobotează,
Când urcați la tunuri vin cu voi să strig:
Bistriță supusă, mergi la vot, contează!

Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă.
Ninge fain, doar un moș
Face zilnic alt reproș
Ploii care stă să cadă.

Ninge, în Kamceatka recile pustiuri
Desenează pârtii albe, de popcorn,
Bistriță supusă, struților pe schiuri,
Plutim în derivă, ca la Capul-Horn.

Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă.
Ninge fain, doar un moș
Face zilnic alt reproș
Ploii care stă să cadă.

14/01/21 14:15
Imnul Pârtiei Cocoș
14/01/21 15:17
Tibi

Pârtia Cocoş este o piatră de moară lăsată mostenire noii administratii locale a Bistritei. Fostul primar Ovidiu Cretu s-a încăpătânat să facă împrumuturi bancare ca să construiască o partie de schi costisitoare pe Dealul Cocosului, la cea mai joasa altitudine din tara, de aproximativ 600 m si în conditiile în care sub aspect climatic Bistrita se afla intr-o zona total nepotrivită pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, de cca 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predealul unde izoterma este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de numai 6,5 grade. El nu a tinut seama de acesti parametrii inclusi in studiul de fezabilitate si a aruncat banii publici pe o investitie păguboasă , desi orasul Bistrita are avantajul că se gaseste la o distantă mica de zona montană, potrivită pentru practicarea sporturilor de iarnă. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, având in vedere că aceste instalatii nu pot produce zapadă artificială decât dacă temperatura aerului este sub minus 5 grade. In plus, primarul Cretu a fost avertizat chiar cu ocazia semnării contractului de executie a pârtiei Cocos, de către reprezentantul firmei Kranz Eurocenter , care a tinut sa precizeze următoarele: „nu va fi o partie de schi profesională pentru că diferenta de altitudine nu permite asa ceva, este o partie de recreere pentru incepatori”. El a mai adăugat că nici izoterma zonei nu corespunde domeniului schiabil, precizând că : „din punct de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca zapada artificiala se produce undeva in jurul temperaturii de minus cinci grade”.
Cu toate astea, pentru a satisface mofturile lui Cretu, consilierii din primaria Bistrita au aprobat investitia de peste 27 milioane lei dintr-un imprumut bancar, intr-o partie de schi care stă nefolosită, in timp ce orasul a rămas cu multe alte probleme edilitare nerezolvate. Si cu toate acestea, atunci nimeni nu a avut curajul să mai tempereze „entuziasmul” păgubos a primarului Cretu. In schimb după ce faptul a fost consumat, s-au găsit unii critici intre care insusi Răducu – presedintele CJ Bistrita-Năsăud care l-a „urechiat” pe Cretu , afirmând că pârtia nu nu a fost cea mai înțeleaptă decizie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5