Părintele Alexandru Ciui, bucuria duhovnicească

O zi de sfârşit de iarnă m-a găsit în Nimigea de Sus, într-o cercetare etnologică împreună cu profesorul Vasile Filip. O zi de duminică în care soarele topea ultima fărâmă de zăpadă. Grupuri, grupuri, oamenii mergeau spre case de la Sfânta Biserică, cu chipurile luminate şi bucuria întâlnirii cu Sfintele taine. Intrăm şi noi în biserică. Ne primeşte un preot tânăr, bucuros de oaspeţi. Un om dăruit cu har şi dar, despre care, cu siguranţă sunt multe lucruri frumoase de spus. De ce scriu aceste rânduri? Pentru că lelea Victoria Spermezan, de 91 de ani, cu care am vorbit de tradiţiile satului mi-a spus: scrieţi şi de popa nost, că îi un preot atât de bun, merem cu drag la Sfânta Biserică”.
Părintele Alexandru Ciui s-a născut în anul 1982, pe 26 octombrie, (zi în care Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sf. Mare. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir), în satul Mireş (peste deal de satul meu Dumbrăviţa) din comuna Chiuza, din părinţii Gheorghe şi Floarea, fiind primul născut dintre cei doi copii ai familiei. Clasele şcolii primare, 1989-1993, le-a absolvit în satul natal. „Crescând în grija familiei, şi mai apoi a mamei rămase văduvă, tata începându-şi călătoria spre veşnicie la doar 37 de ani, a prins rădăcini în gândul meu dorinţa de a deveni la fel cu cel a cărui blândeţe, cuminţenie şi bunătate m-au impresionat, parohul bisericii din sat, părintele Dorel Mititean. Dificultatea alegerii între a deveni preot sau învăţător mi-a fost înlesnită de cel care m-a învăţat religia la şcoală, părintele Maftei Mureşan din Chiuza, întărindu-mi convingerea că o să pot deveni ceea ce doresc oferindu-mi, prin felul său de a fi, propriul său exemplu de curaj, credinţă şi nădejde” mărturiseşte tânărul păstor.
După gimnaziul la Şcoala Generală din Chiuza între anii 1993-1997, între anii 1997-2002 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca. Apoi, în perioada 2002-2006 a studiat Teologia Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în anul 2007 absolvind şi cursurile masterale de teologie sistematică-biblică din cadrul aceleiaşi facultăţi.
În anul 2007 se căsătoreşte cu Ramona Ciui, iar pe 31 iulie a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ortodoxe Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. După hirotonia întru preot, în data de 12 august 2007, în Postul Adormirii Maicii Domnului, împreună cu părintele Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, a săvârşit prima Sfântă Liturghie în Biserica cu hramul ,,Sf. Ierarh Nicolae” din parohia Nimigea de Sus, cu această ocazie fiind şi aşezat ca preot paroh al acestei parohii. „Împlinesc misiunea la care Hristos m-a chemat, străduindu-mă să păstrez ,,Odorul” pe care Dumnezeiescul Duh prin mâna episcopului mi l-a dat în grijă, nădăjduind ca împreună cu credincioşii pe care îi păstoresc să urcăm neîncetat pe treptele desăvârşirii atata timp cat Dumnezeu va rândui să fim împreună” declară preotul. Ascultându-i vorba şi portul ne aducem aminte de intelectualii de altădată ai satului, părintele Ciui fiind omul care luminează întru credinţă satul. Un bun păstor al turmei sale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5