Colţul filatelistului

O emisiune misterioasă

De la o piesă filatelică interesantă, la o emisiune controversată nu a fost decât un pas, făcut o dată cu răspunsul pe care l-am primit în paginile Revistei Filatelice nr. 5/2008, de la dl. ing. Călin Marinescu. Să detaliem.

Pe la mijlocul lunii aprilie 2008, mă adresam domniei sale în legătură cu o piesă filatelică ce părea a fi circulat înainte de-a fi emisă. Era vorba de piesa cu valoarea facială de 1 LEU, din Emisiunea Semicentenarului Independenţei: 1 AUGUST 1927, obliterat cu ştampilă purtând data expediţiei: 8 iul 927”. Contrariantă realitate: pe de o parte cataloagele timbrelor poştale româneşti, ediţiile 1964, 1974, 1984, vol. I; 2006 vol.I indică prima zi a emisiunii drept 1 august 1927, iar un astfel de timbru circula cu patru zile înainte de-a fi emis…

Răspunsul nu se lasă aşteptat şi aflu cu stupoare că, începând cu anul 1946, o dată cu cataloagele Konrad, s-a precizat că data de punere în circulaţie pentru această emisiune: 1 august 1927. Dată eronată, după cum documentează specialistul revistei;

„Din anunţurile menţionate se constată că toate cataloage filatelice, atât cele mai vechi, cât şi cele contemporane, au prezentat în mod greşit data de punere în circulaţie a Emisiunii Semicentenarului Independenţei, aceasta fiind în realitate 1 iulie 1927”. (Cf. Revista Filatelia nr. 5/2008, pp 6-7).

Până aici totul este clar, concis şi demonstrat.

În continuare, citând din ziarul Universul nr. 137/24 iulie 1927 şi referindu-se la valorile şi culorile timbrelor, ne precizează că:

„Timbrele sunt de trei tipuri:

  • Tipul I cuprinde valorile de 25 bani, 1 leu, 7,50 lei, 10 lei;
  • Tipul II cuprinde valorile de 30 bani, 2,3,5 lei;
  • Tipul III cuprinde valorile de 50 bani, 4 şi 4,50 lei şi 6 lei

Aceste tipuri sunt valabile la francare a corespondenţelor până la 31 iulie a.c. (Cf. IDEM).

Aşadar, după cum bine scrie la document şi după cum ne precizează exegetul însuşi mai departe, observăm că: „O caracteristică foarte interesantă este perioada scurtă de circulaţie – o lună – pentru majoritatea emisiunilor comemorative emise în perioada 1913-1947” (IBIDEM).

Dar partea cea mai ciudată acum iese la iveală: Un timbru cu valoarea facială de 3 lei care, în conformitate cu data obliterării, 28 aug. 927 a circulat la o lună în afara termenului de valabilitate de francare. Deci, un timbru scos din circulaţie la 31 iulie 1927 circulă la 28 aug. 927.

Problema devine astfel deosebit de contrariantă şi se pare că mai multe valori din Emisiunea Semicentenarul Independenţei se abat de la regula generală circulând în afara termenului valabilităţii de francare. Oare ce valoare de francare mai avea acest timbru de 3 lei la o lună după retragerea sa din circulaţie, şi cum a fost posibil ca oficiul poştal Oraviţa să nu ştie acest lucru şi să-l oblitereze?

Oricare ar fi răspunsul, propun tuturor filateliştilor şi colecţionarilor din judeţul nostru, care au în colecţii piese obliterate din Emisiunea Semicentenarul Independenţei, să le studieze cu maximum de atenţie şi seriozitate. Este posibil ca această emisiune să aibă încă multe surprize.

În final, prezint o piesă filatelică având valoarea facială de 2 lei, obliterată Arad 1 iul 927 – adică prima zi a emisiunii – dar şi piesa cu valoarea facială de 3 lei despre care am vorbit în textul de mai sus.

Mihai Lucian Valea,

Coordonatorul Clubului Filatelic al cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5