O carte superbă, monografia comunei Rebra

Mircea Daroşi

Ţinutul năsăudean îşi întregeşte an de an lista lucrărilor monografice, alcătuind un mănunchi istoric al faptelor şi evenimentelor petrecute de-a lungul timpului înfostele comune grănicereşti de pe Valea superioară a Someşului Mare şi principalii săi afluenţi . Cea mai recentă lucrare de acest gen a fost lansată de curând în comuna Rebra şi aparţine profesorilor Ştefan Bachiş şi Viorel Rus, originari din această localitate. Ea a apărut în Editura ,,Argonaut’’şi însumează 670 de pagini.
Cei doi colegi de breaslă au devenit, vreme decâţiva ani,parteneri deexcepţieîn cercetarea documentelor referitoare la vatra lor strămoşească, reuşind să scoată la lumina tiparului o lucrare foarte valoroasă şi deosebit de bine închegată. Pe cât este de voluminoasă, pe atât este de bogată în conţinut. Ea cuprinde tot ceea ce este necesar să se cunoască despre o localitate rurală, a cărei istorie are o vechime considerabilă în această zonă.
Structurată în 7 capitole şi fiecare la rândul lui cu mai multe subcapitole, monografia scoate în evidenţă cadrul natural al aşezării, aspectul istoric, social, economic, organizarea administrativă, şcoala , biserica, elemente de etnografie şi folclor, obiceiuri, datini şi legende, iar ca o noutate mai puţin întâlnită în alte lucrări este capitolul privind arborele genealogic al neamurilor şi familiilor rebrene, elaborat de profesorul Viorel Rus, un specialist recunoscut în acest domeniu pe plan naţional.
Se remarcă modul judicios de integrare a trecutului acestei comunităţi în marile evenimente istorice desfăşurate în spaţiul regional şi naţional, cu particularităţile şi elementele sale comune. Fiecare capitol este bine motivat şi argumentat pe baza unei bibliografii deosebit de bogate, obţinute în urma unei cercetări îndelungate în cadrul arhivelor locale şi judeţene, în biblioteci, precum şiprin munca directă pe teren. Autorii au o mare experienţă în ceea ce priveşte folosirea aparatului critic. Totul este aranjat în mod ştiinţific. Fraza se derulează cu uşurinţă şi claritate lingvistică. Lucrarea are o grafică ireproşabilă, iar bogăţia iconografică îi dă un aspect atrăgător şi stârneşte interesul şi curiozitatea cititorului. Din modestie, autorii o numesc ,,Repere monografice’’, dar ea este o adevărată monografie, o carte de căpătâi, un model demn de urmat..
Dacă prefaţatorul cărţii, prof. univ.Valentin Orga aprecia că,, este cea mai reuşită monografie a vreunei comune din zona Năsăudului, care face cinste Rebrei şi locuitorilor săi’’, eu aş adăuga că, prin felul în care este redactată, prin modul de organizare şi de sistematizare a materialului propriu-zis, prin stilul ei academic, poate fi oricând o teză de doctorat.
Prin această lucrare,autorii şi-au dovedit pe deplin sentimentul de apartenenţă faţă de locurile şi oamenii acestei comunităţi, pornind de la îndemnul lui Iorga :,,Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi, şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi’’

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5