Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud

Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru: expoziţie „Liviu Rebreanu – Itinerar bistriţean”

Vă aşteptăm cu mult drag, începând cu data de 27 noiembrie 2021, la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru, la o nouă expoziţie temporară: „Liviu Rebreanu – Itinerar bistriţean” (expoziţie de fotografie şi imagini).
Pentru a marca cei 136 de ani scurși de la nașterea marelui romancier Liviu Rebreanu, care a văzut lumina zilei în 27 noiembrie 1885, sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru vă invită, începând cu data de 27 noiembrie 2021, la expoziţia temporară „Liviu Rebreanu – Itinerar bistriţean”.
„Mergând pe urmele lui Liviu Rebreanu, un itinerar sumar te invită să porneşti din Târlişua, poposind apoi la Lăpuş, Maieru, Prislop, Năsăud, Bistriţa, Sopron, Budapesta, Gyula, Bucureşti, Craiova şi Valea Mare. Exceptând aşezările din ţară şi din străinătate vizitate de scriitor în trecere, aceste 12 localităţi sunt cele mai importante din întreaga lui biografie” spunea istoricul și criticul literar Niculae Gheran, acesta dedicând operei rebreniene nu mai puţin de 23 de volume, printr-o ediţie critic integrală”.
Aproape jumătate dintre cele 12 localităţi amintite de Niculae Gheran se află în judeţul Bistriţa-Năsăud. Iată de ce, cu atât mai mult, prin această expoziţie, care adună zeci de fotografii şi imagini, dar nu numai, putem să refacem şi noi drumul minunat pe care şi marele scriitor l-a făcut pe aceste meleaguri frumoase. Vom porni din Târlişua, satul în care Liviu Rebreanu, s-a născut, vom poposi în Maieru, Prislop, Năsăud şi Bistriţa, acestor localităţi adăugându-se şi altele prin care marele romancier a trecut.
Fotografiile şi imaginile sunt dintre cele mai diverse. Acestea prezintă atât biografia prozatorului, începând cu tânărul elev, aflat în băncile şcolilor bistriţene, şi ajungând până la marele academician care îşi serba cea de-a 55-a zi de naştere în mijlocul măierenilor, cât şi locurile în care Rebreanu a trăit frumoase experienţe din care s-a inspirit în grandioasele sale opere literare. Expoziţia surprinde fotografii cu Liviu Rebreanu, cu familia acestuia, cu prieteni sau cunoscuţi, cu familii care i-au fost gazde sau case în care a fost găzduit, cu fraţii născuţi aici, cu şcolile în care a învăţat, cu şcoli care îi poartă acum numele, cu diverse busturi închinate lui, cu membrii societăţilor culturale sau literare dedicate lui, cu locuri, dar mai ales muzee sau case memorile, care îi păstrează şi acum memoria acestuia. Nu lipsesc nici diverse desene sau schiţe realizate chiar de scriitor, cele mai multe reprezentând scene, în special cu locurile de aici în care s-au desfăşurat acţiunile din romanul „Ionˮ.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie – 31 decembrie 2021, la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru.
Responsabil proiect:
Muzeograf,
Viorel-Daniel Partene
Vă aşteptăm cu mult drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5