Mulțumim, Dan Coman, pentru o întâlnire de poveste cu elevii clasei a VI-a A de la Școala Gimnazială ”Artemiu Publiu Alexi”, Sângeorz-Băi!

Mulţumim, Dan Coman, pentru o întâlnire de poveste împletită cu un atelier de lectură și creativitate și stare de bine pentru elevi și părinți. Motivul întâlnirii a fost unul festiv: premierea activității ”Citesc în vacanța de vară” la care au participat toți elevii clasei a VI-a A de la Școala Gimnazială ”Artemiu Publiu Alexi”, Sângeorz-Băi.

Nu e niciun secret că acești elevi citesc încă din clasa pregătitoare, doamna învățătoare Tomi Florina a avut grijă să strecoare în fiecare suflet dragostea pentru carte. Acest atașament față de lectură a continuat și în clasa a V-a, puțin umbrit de diversitatea disciplinelor din gimnaziu, adaptarea la ritmuri de lucru diferite specifice fiecărui profesor. Părinții au simțit că trebuie ceva făcut în sensul revigorării gustului pentru citit. Lectura cu forța nu se poate, nu poate fi impusă. Pentru a ajunge la o lectură de plăcere, diriginta Mureșan Cătălina le-a propus elevilor  la începutul vacanței de vară o relaxare prin intermediul cărților, relaxare care a luat forma unui joc cu următoarele reguli: numărul de pagini citite se tranformă în puncte și cartea citită să fie una nouă pentru cititor. Elevii au acceptat cu mult entuziasm propunerea și a urmat o vacanță plină de titluri de cărți citite și impresii. Scopul acestui joc a fost motivarea fiecărui copil de a citi cel puțin o carte. Și am reușit!

Nimeni altul nu era mai potrivit decât scriitorul Dan Coman, un om apropiat sufletului de copil, să premieze călătoria imaginară atât de frumoasă a elevilor. Autorii Roald Dahl, J.K. Rowling, Rick Riordan, Edmondo De Amicis, Tommy Greenwald, Matt Haig, Svetlana Chmakova(ilustrator), Cece Bell, Catherine Doyle, Johanna Spyri, Richard și Florence Atwater, Raina Telgemeier(creator de benzi desenate), Terri Libenson, R. J. Palacio, Malala Yousafzai, Jim Davis, Sara Pennypacker, Adam Gidwitz, Jack London, Elizabeth Winthrop, Réné Goscinny, Carla Schiappa-Burdet, Jack Chabert, Horia Corcheș, Kimberly Brubaker Bradley, Tom Fletcher, Kate DiCamillo, Rose Lagercrantz, Selma Lagerlöf, Jeff Kiney, Lois Lowry, Peter Brown, Lucy Maud Montgomery, Lemony Snicket, C.S. Lewis, J.R.R.Tolkien, E.B.White, Thomas Taylor(traducător), Scott O’Dell, Mark Twain, Astrid Lindgren, Neil Gaiman, Cezar Petrescu, David Walliams, Anna Sewell, Daniel Defoe, Antoine de Saint-Exupéry, Liz Pichon au devenit prietenii unor copii de clasa a VI a și martori ai stărilor de fericire, entuziasm, suspans și curiozitate.

Cărțile citite de copii au fost variate: ”Mathilda”,”Marele uriaș prietenos” ”Harry Potter și Ordinul Phoenix”, ”Harry Potter și piatra filosofală”, ”Pearcy Jackson și olimpienii”(volumele1-5), ”Cuore” ”Cum să faci să nu citești în vacanța de vară”, ”Un băiat numit Crăciun”, ”Aiurea”, ”El Surdo”, ”Războinicii mareelor”, ”Heidi, fetița munților”, ”Pinguinii domnului Popper”, ”Zâmbește”, ” Emmie cea invizibilă”, ”Minunea”, ”Malala și creionul magic”, ”Garfield câștigă în greutate”, ”Eroina Clementina”, ”Talentata Clementina 2”, ”O poveste griminală”, Chemarea străbunilor”, ”Castelul din pod”, ”Micul Nicolas în vacanță”, ”Acționează și gândește ca Harry Potter”, ”Poptropica”, ”Istoria lui Răzvan”, ”Războiul care mi-a salvat viața”, ”Scârții”, ” Flora și Ulyse”, ”Dani, o fetiță fericită”(vol 1-3), ”Mimunata călătorie a lui Nils Holgerson prin Suedia”, ”Jurnalul unui puști 1”, ”Jurnalul unui puști 2”, ”Numără stele”, ”Insula roboților”, ”Anne de la Green Gables”, ”O serie de evenimente nefericite:înneguratul început”, ”Cronicile din Narnia”(vol. 3-7), ”Hobbitul”, ”Pânza Charlottei”, ”Mala Mander”, ”Insula delfinilor albaștri”, ”Prinț și cerșetor”, ”Ronia, fata de tâlhar”, ”Odd și uriașii de chiciură”, ”Fram, ursul polar”, ”Bunicuța hoțomană”,  ”Black Beauty”, ”Robinson Crusoe”, ”Micul Prinț”, ”Tom Gates”(vol 1-2).

Eleva Pop Nuria Magdalena s-a remarcat prin faptul că a citit paisprezece cărți, acumulând 383,3 puncte, echivalentul a 3833 de pagini citite. Entuziasmul, fericirea Nuriei și cât este de bogată spiritual sunt greu de deschis în cuvinte, Nuria afirmând că aceste cărți ”i-au trezit interesul pentru citit și explorarea imaginarului”.

Atelierul festiv a fost și un prilej în care s-au făcut destăinuri, scriitorul Dan Coman mărturisindu-le copiilor de unde a izvorât dragostea pentru carte, pentru cine a fost scrisă prima carte, care este menirea unui scriitor. La rândul lor, copiii și părinții au făcut destăinuiri legate de plăcerea de a citi sau de personalitatea invitatului ”empatic, generos, creativ, bun, energic”. Cât sunt de frumoși oamenii atunci când văd în ceilalți ceea ce sunt ei, de fapt: bunătate, empatie, energie, creativitate, inteligență!

În loc de concluzie: Noi citim şi, chiar dacă această activitate nu mai e ”la modă”, noi împărtășim bucuria lecturii, emoția întâlnirii cu un scriitor, în speranța că cititul se poate transforma într-o obișnuiță și nu e ”doar o obligație școlară”.

                                               Diriginte: Mureșan Cătălina

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5