Mitropolitul Andrei, academicienii Ioan Aurel Pop şi Sorin Dumitrescu au conferenţiat la Bistriţa

La începutul manifestării a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, organizatorul şi iniţiatorul seminarului, a adresat un cuvânt de bun venit participanţilor, referindu-se apoi la problematica seminarului în contextul provocărilor din lumea contemporană. Tema conferinţelor de ieri, moderate de Mitropolitul Andrei Andreicuţ, Ioan Aurel Pop, Vasile Stanciu şi Ioan Chirilă, a avut ca temă „Minoritate şi migraţie”. Înainte de intrarea în dezbateri, rectorul UBB a înmânat dr. Mircea Gelu Buta o Diplomă de înaltă preţuire pentru contribuţia şi implicarea în organizarea acestui seminar devenit nu doar naţional ci şi internaţional. La rândul lui, profesorul Buta le-a înmânat Mitropolitului Andrei şi academicianului Pop câte un tablou-portret semnat de cunoscutul Ştefan Popa Popa’s.
Mitropolitul Andrei a vorbit despre familia creştină în contextul lumii contemporane cu citate din Sfânta Scriptură, din sfinţii părinţi ai Bisericii Ortodoxe. „Familia creată de Dumnezeu este alcătuită din bărbat şi femeie şi menirea ei este să nască şi să crească copii”. Un mesaj deosebit de documentat având ca temă migraţia în lumea actuală, a fost adresat de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. Academicianul Aurel Pop a vorbit despre minorităţi şi majorităţi în Transilvania din evul mediu până în zilele noastre. Au mai susţinut comunicări Felix Unger – preşedintele Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă Salsburg, prof. univ. Ioan Chirilă, Manfred Wagner – Germania, Nicolae Miu, Irina Pop şi Vasile Astărăstoae. „Sperăm ca în cadrul seminarului de la Bistriţa, spunea mentorul acestei manifestări ştiinţifice, discuţiile purtate de specialiştii din diferite domenii de activitate să atragă atenţia asupra multiplelor situaţii create, scoţând în evidenţă atât părţile pozitive, cât şi cele negative, reuşind în cele din urmă să reconcilieze diferenţele de opinie”.
După-masă, academicianul Sorin Dumitrescu a conferenţiat despre „Creştinism accesibil şi creştinism iconic”, seminarul bistriţean încheindu-se cu microconcertul oferit de Corul dirijat de prof. Vasile Stanciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5