Pilula de sănătate

Mirela Parker, DSP BN: DE CE SA ÎMI FAC UN TEST HPV?

Infecția cu HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. HPV este un virus care infectează pielea și mucoasele omului. HPV poate duce la cancer de col uterin, vulvă, vagin și anus la femei. La bărbați, poate duce la cancer de anus și penis. La ambele sexe poate duce la cancere la nivelul cavității bucale. Peste 200 de tipuri de HPV au fost identificate. Cei mai mulți oameni infectați cu HPV nu știu că sunt infectați.
Până la 70% din femeile active sexual se infectează cu HPV. În proporție de 99,7% din cazuri, cancerul de col este cauzat de infecția persistentă cu tulpinile HPV cu risc oncogenic crescut. Cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne pe care le dezvoltă femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani în întreaga lume, după cancerul de sân.
În România, aproximativ la fiecare două ore, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, țara noastră ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității datorită cancerului de col uterin. Statisticile arată că în România, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Mai rău este că și peste jumătate (54%) dintre femeile care au noțiuni despre această maladie consideră că nu se vor îmbolnăvi. “Eu sunt bine, nu mă doare nimic”! Vă regăsiți în această afirmație?
Un test HPV poate releva tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, iar atunci se recomandă colposcopia și biopsia cervicală. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Cea mai folosită metodă de identificare a infecțiilor HPV este testarea HPV a ADN-ului viral. Această testare – ADN HPV semnalează numai prezența infecției cu HPV (infecție care poate fi tranzitorie fără risc de progresie către cancerul de col uterin). Cu alte cuvinte, testarea arată dacă infecția cu HPV este prezentă în organism la momentul testării. Numai infecția de lungă durată persistentă cu HPV cu risc ridicat oncogenic duce la cancer de col uterin, deoarece ADN-ul circular HPV se integrează în genomul gazdei.
Testarea nu are nici un risc asupra sănătății pacientei. În cadrul tipurilor oncogene de HPV, tulpina 16 determină peste 50% din cazurile de cancer cervical, iar tulpina 18 este implicată în 10-20% din cazuri.
Modificările precanceroase ale colului uterin nu cauzează de obicei durere sau alte simptome. Astfel, ele nu sunt detectate decât în timpul screening-ului prin testul HPV. Simptomele nu apar în general până când celulele cervicale anormale devin canceroase și invadează țesutul din apropiere. Cele mai frecvente simptome sunt scurgerile vaginale abundente cu miros urât, sângerări anormale sau sângerări intermenstruale, sângerări apărute în timpul sau după contactul sexual, sângerări postmenopauzale sau dureri de spate.
Lăsată netratată, infecția cu virusul HPV duce la complicații. Printre complicațiile obișnuite care apar după infecția cu virusul HPV enumerăm: negi genitali, negi anali, ulcere sau suprainfecții datorită condiloamelor, apariția de cancer cervical, anal, vulvar, vaginal, cancer de cap și gât, depresia, pierderea stimei de sine.
Cum te pregătești pentru un test HPV? Cu 48 de ore înainte de recoltarea probei se recomandă evitarea: raporturilor sexuale, lavajului vaginal, altor tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianți) sau altor manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală). Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual. Se recomandă recoltarea înaintea procedurilor medico-chirurgicale, la 3 luni de la recoltări anterioare. Efectele adverse după un test HPV apar doar câteodata și e bine de știut că urmările s-ar putea manifesta astfel: sângerări vaginale ușoare sau scurgeri de culoare gri, situație în care se pot folosi absorbante. Apoi, trebuie evitat contactul sexual şi spălăturile vaginale. Rezultatele unui test HPV pot fi negativ, când HPV nu este prezent și pozitiv când HPV este prezent și atât. Dacă și testul Papanicolau este pozitiv, atunci se pune în discuție existent unor celule canceroase și se fac alte investigații pentru a pune un diagnostic.
Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5