Mircea Chira, o nouă carte-document: Am considerat că menirea mea este să rămână după mine scrise aceste statistici

În zi de mare sărbătoare creștină, Luca Mircea Chira a ales să își lanseze o nouă carte la Palatul Culturii Bistriţa, în cadrul unui eveniment aparte organizat de Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud, Protopopiatul Ortodox Bistriţa şi Primăria municipiului Bistriţa. Este vorba despre volumul „Populaţia, structuri etnice şi religioase, trecut şi prezent, în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Localităţile actuale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului”, apărut la Editura Institutului Naţional de Statistică din Bucureşti.
Alături de Luca Mircea Chira au fost oameni de suflet, precum preşedintele Institutului Naţional de Statistică – prof. univ. dr. Tudorel Andrei, secretarul INS – Florinel Marian Sgârdea, prof. univ. dr. Vasile Flueraş, managerul Palatului Culturii – dr. Gavril Ţărmure, protopopul ortodox Alexandru Vidican, directori ai Statisticii din Braşov, Satu Mare, Alba, Bihor, Mureş, Maramureş, Sălaj, Cluj; vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, viceprimarul municipiului Bistriţa – Călin Stan, inspectorul şcolar Smaranda Florean, pr. prof. Nicolae Feier, fostul prefect Ovidiu Frenţ, fostul deputat Ioan Oltean, dar şi mulţi alţi prieteni ai autorului din Şanţ, Maieru, Beclean, Năsăud. De asemenea, colegii de la Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud pe care i-a coordonat timp de peste 30 de ani i-au fost aproape, Marius Spermezan – actualul director al instituţiei, Diana Astalâş – director adjunct şi Cătălin Timoce – statistician fiind printre cei care l-au sprijinit în realizarea volumului.
Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, iar opiniile de recenzie le-au aparţinut prof. univ. dr. Tudorel Andrei – preşedintele Institutului Naţional de Statistică, pr. Alexandru Vidican – protopopul ortodox al Bistriţei şi prof. dr. Vasile Flueraş.
„Este o carte de cultură statistică, de statistici locale, pentru că pe acestea le-am deservit profesional timp de peste patru decenii. Am considerat că menirea mea este să rămână după mine scrise aceste statistici”, şi-a motivat Mircea Chira acest demers editorial. Înaintea cărţii, autorul a mai publicat alte volume, împreună cu dr. Adrian Onofreiu şi prof. univ. dr. Ioan Bolovan – „Familiile din Telciu în 1869”; „Atlasul statistico-descriptiv al localităţilor judeţului Bistriţa-Năsăud” – în 2018; „Bistriţenii şi Bistriţa. Cuantificări statistico-demografice ale recensămintelor oficiale” – 2021 etc. Volumul de faţă porneşte de la Conscripţia Episcopului Ioan Inocenţiu Micu Klein (un prim recensământ) din 1733 şi trece prin alte demersuri similare din 1750, apoi ale generalului Buccow, pentru a ajunge la recensământul din 1850, la cel din 1930 (primul după Marea Unire) şi ajungând în zilele noastre, la ultimul recensământ din 2021.

„Astăzi, mai mult ca oricând, a avea o imagine adevărată despre sine este esenţial pentru poporul român. O adevărată ofensivă a tot ce ţine de identitate şi de conştiinţa naţională vedem că se desfăşoară pe mai multe planuri. Istoriografia română are mai mult ca oricând nevoie de dezbatere asupra problemelor de bază ale cercetării istorice – aşa cum a fost şi astăzi, a teoriei şi metodei –, precum şi a trecutului naţional. Sinceritatea cu care dl. Luca Mircea Chira a alcătuit studiul său, un pionierat în această chestiune, mă duce cu gândul la descendenţa orientării lui Cantemir Drăghicescu: Dacă istoricul vrea să fie de folos poporului său, trebuie să-i ofere o imagine exactă a trecutului, de cele bune să se mândrească şi de cele rele să se ferească”, a declarat prof. dr. Mircea Gelu Buta.

Preşedintele INS, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, a menţionat că această carte este un elogiu adus profesiei de statistician pe care a servit-o Mircea Chira. „În spatele cifrelor, a tabelelor, avem 300 de ani de istorie a locuitorilor, instituţiilor din cele două judeţe. O localitate, o colectivitate, o ţară poate să-şi definească istoria şi prin aceste cifre adunate de instituţii, de oameni. (...) Statistica oficială este fundamentul democraţiei”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Andrei care a oferit autorului o Diplomă de Excelenţă.

Protopopul Alexandru Vidican a menţionat că acest volum „este o carte care stă în picioare”, punctând faptul că „această statistică este istorie, identitatea noastră ca popor, a ceea ce am fost 1700 de ani şi a ceea ce suntem şi astăzi, cu respectul pe îl datorăm tuturor celor de alte etnii, de alte religii, pentru că suntem exponenţii iubirii şi iertării”. Protopopul Alexandru Vidican a amintit de Tănase Tudoran de la Bichigiu şi ceilalţi martiri năsăudeni care s-au opus acelei "uniri" forţate de vremuri, dar a subliniat şi faptul că, în prezent, din cei 78.000 de locuitori ai municipiului Bistriţa, 54.000 s-au declarat ortodocşi.

Prof. univ. dr. Florin Sgârdea a adăugat că acest volum se constituie într-o bibliografie extrem de utilă cititorilor, fiind convins că Mircea Chira este o sursă de inspiraţie şi pentru alţi colegi din Statistică şi, cu siguranţă, nu se va opri aici.

Prof. univ. dr. Vasile Flueraş, fost coleg de Liceu Pedagogic cu Mircea Chira la Cluj-Napoca, a spus că acest eveniment „face istorie care prinde bine”, pentru că volumul reprezintă „expresia unei îndelungi şi deopotrivă rodnice experienţe profesionale”, „opera unui cercetător dedicat, care şi-a testat şi confirmat fără echivoc competenţele de statistician şi specialist”.

„Lucrarea este un instrument temeinic pentru specialişti, pentru public şi pentru Biserică, pentru toţi cei care doresc să-şi cunoască rădăcinile (...) Este o lucrare care învie trecutul, nu-l înmormântează, urmăreşte să trăim cu strămoşii noştri în prezentul lor pentru a înţelege acel timp şi acele vremuri. Cifrele sunt seci şi reci, dar totuşi calde dacă ştim a le citi”, a declarat prof. dr. Flueraş.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital al Corului de cameră Appassionata (dirijor Francisc Mureşan), al cărui preşedinte este Mircea Chira.

Comentarii

23/11/23 18:52
Pintea Radu

Mircea sa te ții tare!!

04/12/23 15:25
Sgardea Florin

Felicitări domnului Director Mircea Luca Chira și tuturor celor care l-au sprijin în acest demers.
Un eveniment frumos la care am participat cu plăcere, într-un cadru excepțional, un moment de regăsire a legăturii românilor cu istoria și credința din zona Cluj-Bistrița-Năsăud !

05/12/23 12:15
Rodica Fercana

Felicitări d-le director Mircea Chira (chiar, dacă acum sunteți pensionar) pentru acest demers, însoțite de urări de sănătate de la Rodica Fercana (Moldovan)-scriitor, ex statisticiană-ec. la Direcția Jud. de Statistică (1970-1977) pe care ați condus-o cu deosebit profesionalism!

12/01/24 22:33
Covalcic Ioan

Lucrarea dumneavoastră prezintă pentru mine un mare interes.Fata de acesta atitudine va rog sa ma ajutați a întra în posesia lucrării.Multumim tare frumos pentru bună înțelegere. Aștept cu nerăbdare ajutorul dv.Cu stimă si respectul cuvenit

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5