Ministrul Petre Daea, la Festivalului Regional Sărbătoarea Străbunilor ALESUL de la Cormaia! Tradițiile, produsele locale și oamenii vrednici ai județului, puși în valoare!

Festivalului Regional Sărbătoarea Străbunilor ALESUL de la Cormaia a reunit, pe lângă comunitatea locală, tradiții și produse locale, pe cei mai vrednici gospodari ai județului nostru. A dat curs invitației la acest eveniment de marcă pentru agricultura din zona de munte a județului și nu numai, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Inițiativa i-a aparținut domnului Emil Iugan, fondatorului Centrului de Cercetare Silvania, care a vrut să aducă în atenție temele privind programele de investiții și dezvoltare din zona montană.

Alături de primarul Cătălin Bota, au fost președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, deputații Diana Morar, Daniel Suciu, Robert Sighiartău și Bogdan Ivan, primari din județ, șefii instituțiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii, fermieri, reprezentanți ai formelor asociative, cooperativelor din județ.  

“Fiecare temă abordată de către specialiști, de la dezvoltarea și susținerea sectorului agricol, proceduri simplificate de lucru, valorificarea lânii de oaie, până la valorificarea resurselor forestiere și agricole, este un plus și un câștig pentru toți cei prezenți, în special pentru fermieri și pentru reprezentanți ai asociaților și cooperativelor din zonă. Mulțumim pentru prezență, domnului Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sunteți un real sprijin, prin proiectele de susținere, dezvoltare și de implementare, în valorificarea agriculturii din România.

Felicitări, domnule Emil Iugan, fondatorul Centrului de Cercetare Silvania, pentru implicarea d-voastră în realizarea acestor dezbateri, menite să crească și să dezvolte agricultura din județul Bistrița-Năsăud.

Sărbătoarea câmpenească organizată la Sângeorz-Băi ne arată încă o dată că produsele tradiționale și obiceiurile strămoșești sunt zestrea noastră și ne definesc ca oameni, iubitori de datini și popor”, a transmis președintele Emil Radu Moldovan.

Principala temă propusă pentru dezbateri a fost „ Bioeconomia circulară locală în gospodăria țărănească, în forme asociative și comunități din zona montană”- orizont 2030. ‘Mulțumim domnului ministru pentru vizită și domnului Emil Iugan pentru organizarea și implicarea neîncetată a dânsului. Cinste harnicilor gospodari de pe Valea Someșului. Împreună ducem povestea județului nostru mai departe!”, a declarat deputatul Bogdan Ivan.

“Alături de sângeorzeni la festivalul regional “Chemarea străbunilor - Alesul”, m-am bucurat să revăd oamenii dârzi ai locului. Felicitări dlui primar Cătălin Bota, gazda deosebită a festivalului reluat în acest an după doi ani de absență în pandemie!”, a precizat deputatul Diana Morar.

Pe Lunca lui Ianas, a fost organizat și un concurs de tracțiune cabalină, unul pentru drujbiști, dar au fost desemnate și Cel mai bun caș și Cel mai bun ceaun.

Spectacolul folcloric a avut ca invitaţi pe Ansamblul folcloric „Cununa de Sânziene” din Dipșa (coregraf Nicu Corci), Ansamblul folcloric „Izvorașu rece” din Ruștior (coregraf Dumitru Florin Creța), Taraful Tradițional „PĂUNIȚA” (conducere muzicală Dănuț Gabor Poleac) și soliștii Iulia Horga, Sara Rusu și Binca Burciu - Târgu Mureș, Alexandra Ustini - elevă la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, dar și soliști - elevi de la Școala Populară de Arte Bistrița – Andreea Rațiu, Violeta Encean, Roberta Rebrișorean, Cristian Moldovan. Coordonator al proiectului la nivel  județean a fost Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, iar coordonator local, Florin Hodoroga - managerul Casei de Cultură „Iustin Sohorca” Sângeorz-Băi.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5