Ziua mondială fără tutun, marcată şi la Bistriţa

Măr la schimb pentru o ţigară

Fumătorii din Bistriţa au fost tentaţi cu mere şi suc natural ca să renunţe la tutun, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei mondiale fără tutun.

Sub sloganul „Tinereţe fără bătrâneţe”, la Bistriţa, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, s-au desfăşurat mai multe acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului şi importanţa renunţării la fumat, ocazionate de Ziua mondială fără tutun, marcată pe 31 mai.

Se apreciază că în jur de 250 de milioane dintre copiii şi tinerii de azi vor muri ca urmare a consumului de tutun, majoritatea fiind din ţării în curs de dezvoltare.

În altă ordine de idei, fumatul reprezintă cel mai important factor de risc care ameninţă sănătatea în întreaga lume, la şase secunde un om moare din cauza consumului de tutun.

Din acest punct de vedere, cea mai eficientă măsură recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este interzicerea completă a oricăror metode de publicitate pentru produsele din tutun, inclusiv distribuirea gratuită a mostrelor de ţigarete, organizarea de concursuri care promovează consumul unor anumite mărci de ţigarete, sponsorizarea de către industria tutunului a evenimentelor muzicale, sportive ori de modă, publicitatea din filme, internet ori jocuri.

La Bistriţa, cu ocazia acestui eveniment, s-a amplasat un cort pe Pietonalul Liviu Rebreanu, unde persoanele interesate au putut să consulte diverse pliante care promovează un stil de viaţă sănătos şi fac referire la efectele nocive ale fumatului, având acelaşi scop, de a conştientiza populaţia asupra riscurilor la care se supun atât ei, cât şi cei din jur în momentul în care decid să aprindă o ţigară.

Tot în cadrul Zilei mondiale fără tutun, voluntarii au dăruit câte un măr şi câte un pahar cu suc natural din mere în schimbul unei ţigări.

Prezentă la acest eveniment, ca în fiecare an, Mirela Parker, responsabil în cadrul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Bistriţa-Năsău a ţinut să remarce că peste 50% dintre fumători au deprins acest obicei înainte de a împlini vârsta de 18 ani, iar în ultimul timp se remarcă un număr din ce în ce mai mare al fetelor care au această ,,plăcere”, fumatul.

,,Una dintre activităţi are şi o parte demonstrativă pentru trecători, pentru copiii care sunt în preajma noastră. Dorim să scoatem în evidenţă care sunt efectele fumatului asupra plămânilor, de exemplu. De aceea, am adus cu noi diverse mulaje pentru a exemplifica foarte concret aceste efecte”, ne-a spus Mirela Parker.

Nu au lipsit desenele pe pavaj pentru cei mici. O altă activitate interesantă a fost aruncarea ţigărilor la un coş de baschet.

,,E bine ca cei mici să conştientizeze puţin printr-o activitate ludică de ce nu e bine să se fumeze şi în casa lor”, ne-a explicat reprezentantul DSP B-N.

Organizatorii au fost şi în acest an Direcţia de Sănătate Publică, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Clubul Amazoanelor din Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5