Managerul Gabriel Lazany, despre timpii de aşteptare de la UPU: Peste 60% din cazurile care se adresează UPU sunt cazuri de urgenţe minore care pot fi rezolvate la medici de familie şi în ambulatoriu

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Lazany, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 60% din cazurile care se adresează la Secţia UPU – SMURD ar putea fi soluţionate în zona prespitalicească. Acesta a menţionat că a propus şefului DSU, dr. Raed Arafat o serie de soluţii pentru optimizarea activităţii la Unităţile de Primiri Urgenţe, însă nu s-a ţinut cont de ele. Declaraţiile au venit pe fondul vocilor tot mai multe şi mai nemulţumite de activitatea de la UPU, în ceea ce priveşte timpii de aşteptare.

          „Timpii de aşteptare sunt daţi de numărul de pacienţi şi de gravitatea cazurilor. Unitatea de Primiri Urgente lucrează după nişte protocoale şi proceduri medicale foarte bine stabilite, oricărui pacient care intră în circuit i se fac anumite investigaţii, analize care durează 4-5 ore. Când ai pus un pacient pe pat trebuie să treacă prin toate procedurile medicale. Este un număr mare de pacienţi, automat timpii de aşteptare sunt mai lungi”, a declarat managerul Gabriel Lazany.

          Managerul Gabriel Lazany a menţionat că pentru noul şef al Secţiei UPU –SMURD, dr. Tiberiu Tudor, reducerea timpilor de aşteptare este o prioritate. „O mică problemă am rezoltat-o sau este în curs de rezolvare. Spitalul gestionează şi linia de gardă de la echipajul de Terapie Intesivă Mobilă, de la SMURD. Ei făceau garda la ISU. Dr. Tiberiu Tudor a adus medicii în UPU, astfel încât să fie un medic în plus, iar în caz de intervenţie, medicul de la UPU va pleca în întâmpinarea maşinii de SMURD sau  la locul accidentului cu „o maşină de medic” care va fi repartizată de Consiliul Judeţean. Personalul mediu şi auxiliar este îndestulător. Normativul este de doi medici/tură la 20.000 de prezentări/an. Noi ne apropiem undeva la 60.000 de prezentări/an, ar însemna să avem şase medici/tură şi noi lucrăm cu doi, maximum trei medici. Fiecare face eforturi duble”, a declarat Gabriel Lazany.

          Managerul SJU a precizat că nu sunt suficienţi medici de urgenţă la nivel naţional şi chiar dacă a propus medicilor de familie să facă gărzi la UPU, nu a avut şanse de reuşită. Dacă medicii de familie ar fi vrut, am fi avut o linie de gardă specială, practic Centrul de Permanenţă se muta în spital. El avea în spate un medic specialist, dar nu am găsit înţelegere, nu vor să facă gardă în spital. Am făcut şi o solicitare de modificare a legislaţiei astfel încât să fie obligaţi să asigure o linie de gardă în spital, nu ştiu dacă va fi pusă în practică. Din păcate, dr. Arafat ţine sub control partea de UPU şi nu îmbrăţişează astfel de idei”, a adăugat Gabriel Lazany.

          În context, managerul SJU Bistriţa a precizat că în 2-3 ani va exista o problemă cu medicii de familie la nivel naţional, astfel că a propus ca medicii din UPU să lucreze doar 15 ani, ulterior să activeze în medicina de familie, pentru că sunt supuşi unui consum profesional foarte mare. „Statistic vorbind, peste 60% din cazurile care se adresează UPU sunt cazuri de urgenţe minore care pot fi rezolvate pe partea de prespital, în cabinetele medicilor de familie sau în cabinetele de specialitate din ambulatoriu”, a concluzionat ec. Gabriel Lazany.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5